Ezmo.com: Colecţia personală de muzică online


Săptămâna aceasta o ştire din Germania anunţa faptul că Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg (dosar C-275/06) a oprit demersurile unui consorţiu spaniol împotriva firmelor de telecomunicaţii pentru oferirea datelor personale ale clienţilor acestora. Scopul urmărit era identificarea mai uşoară a „piraţilor” media, deci a persoanelor care încarcă sau descărcă de pe net date media (audio şi video) protejate prin drepturi de autor. Acest verdict nu dă undă verde „piraţilor”, ci stabileşte doar faptul că dreptul de autor este egal ca importanţă juridică cu păstrarea secretului datelor personale. Acţiunile „piraţilor” rămân ilegale, ele pot fi urmărite însă doar de către poliţie (cu mandat judecătoresc dacă există probe concrete) şi nu de către firmele media. Procedura aceasta este specifică legislaţiei spaniole, asemănătoare este şi cea germană. În fapt depinde de fiecare ţară în parte pe care drepturi pune accent (Cum este în România?).

image

Acum doresc să trec la tema de astăzi. Da, are legătură cu muzica. Aplicaţia Ezmo oferă posibilitatea încărcării colecţiei personale de muzică pe web şi oferirea ei celor mai buni zece prieteni ai dvs. Avantajele serviciului sunt destul de clare: Colecţia dvs. de muzică nu mai ocupă mult spaţiu pe calculatorul personal, datele audio sunt accesibile online oriunde aţi fi (desigur doar cu legătură internet activă), deopotrivă împărtăşiţi prietenilor preferinţele dvs. muzicale (doar redare audio, nu există posibilitatea de descărcare, ilegal!). Şi să nu uit: Spaţiul de stocare oferit este nelimitat (deşi aici aş avea mici reticenţe privind spre viitor).

Pentru început este necesară înregistrarea cu o adresă de mail validă, cu click pe butonul Start ajungeţi la pagina de înregistrare, aici este oferit şi un link spre un demo – Try out Ezmo first – jos dreapta, cam ascuns. Interfaţa site-ului este simplă şi intuitivă, putem spune chiar minimalistă, evident că astfel atenţia este îndreptată pe funcţia principală (redare audio). Din informaţiile oferite de programatori aflăm că aplicaţia foloseşte pentru prezentare platforma Adobe Flex. Folosirea aplicaţiei (indiferent de sistemul de operare sau navigatorul instalat) este condiţionată de prezenţa pe calculatorul dvs. a Adobe Flash Player 9.

După înregistrare urmăriţi meniurile din bara de navigare:

Profile: Editarea numelui de utilizator şi setarea unei imagini avatar.

Settings: Setarea fundalului player-ului din head-ul paginii, stabilirea accesului la profilul şi la muzica dvs. şi alegerea limbii folosite (engleză, germană, spaniolă, franceză, portugheză, italiană şi norvegiană).

Music Uploader: Este oferit spre descărcare (sau lansare, dacă este deja instalat) un mic program gratuit (Ezmo Music Upload) care ajută încărcarea fişierelor dvs. audio, indicat pentru date mari (albume întregi). O facilitate importantă este importul de playlists din iTunes (doar date fără protecţie DRM), Windows Media Player şi din Winamp Media Library.

Manual Upload: Posibilitatea adăugării de piese audio cu butonul Add files şi apoi Upload sau ştergerii fişierelor cu Remove, în tabel sunt indicate tipul fişierului (sunt suportate formatele audio MP3, WMA, OggVobis, M4A, AAC) şi mărimea sa.

LastFM: Logare în contul dvs. (dacă este cazul) de pe Last.fm şi folosirea funcţiei de audioscrobbling.

Help: Pagină de ajutor cu link spre FAQ şi indicarea unor adrese de email pentru contact direct.

image

Din fiecare meniu ajungeţi foarte repede la player (aproape obsesiv butonul Back to player). Aici veţi întâlni o nouă bară de navigare, de fapt aceeaşi ca în fiecare player uzual (playlist, artist, nume piesă, nume album). De remarcat este funcţia Add a friend, prin care stabiliţi contactele dvs. (şi daţi liber muzicii dvs.). La profilul dvs. cu click pe săgeata afişată ajungeţi la funcţia Sign out (cam ascunsă, la prima folosire am căutat o jumătate de oră după ea).

image

Dezvoltatorii site-ului (nicidecum din SUA după cum ne-am aştepta, ci din Norvegia, iată că şi europenii sunt capabili de servicii media web de calitate) asigură că platforma lor este legală (eu aş zice că e „zonă gri”).

În ultimele zile s-au amplificat ştirile conform cărora Microsoft a înaintat Yahoo o ofertă de achiziţionare. Totodată Microsoft a arătat interes şi pentru compania norvegiană FAST, cea care deţine Ezmo.com. Oare se anunţă pe viitor un gigant media online (şi nu numai), dacă luăm în considerare cele două aplicaţii: Flickr (proprietate Yahoo) pentru fotografie şi Ezmo pentru muzică?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

11 comentarii

 1. Florin Grozea spune:

  „Zona gri” – bine spus. Dar sunt mulţi în zona asta, şi stau bine mersi, pentru că RIAA şi marile case de discuri au deja probleme mult mai mari…

  Nu-mi place că trebuie să instalez progrămelul acela. Mi se pare învechită soluţia.

 2. jürgen.toth spune:

  Programelul nu trebuie instalat (de ex. eu nu l-am instalat, caci de regula nu imi plac programele executabile, folosesc cat mai multe portabile, am mai amintit acest lucru). Transferul merge si cu „Manual Upload”.
  In rest: Dupa cum imi fac mai multe copii dupa un CD pentru masina, pentru vacanta la bunici etc., tot asa imi incarc muzica pe net sa o pot asculta. Cat timp prima versiune am platit-o, cred ca e OK. Marja asta de pierdere o calculeaza fiecare casa de discuri. La o adica m-ar interesa cine incaseaza mai mult: artistul sau casele de discuri? Singurii perdanti sunt producatorii de CD-uri … just a joke.

 3. jürgen.toth spune:

  Iata ca am dat de o „clona” Ezmo, momentan disponibila doar in limba germana insa cu planuri mari: http://simfy.de/

 4. In ce conditii este platibil?

 5. jürgen.toth spune:

  Ezmo.com (sau va referiti la simfy.de?) este free, gratuit (ambele aplicatii web sunt free, cel putin pana acum si promisiunile sunt si pentru viitor), necesita doar inregistrare.

 6. jürgen.toth spune:

  Pentru ca intr-un comentariu precedent a fost amintita institutia RIAA, iata un articol gasit astazi pe net-ul romanesc: http://www.liviumihai.ro/index.php/2008/02/29/riaa-fura-de-la-artisti/
  (Atentie: cel putin in acest moment pagina se incarca mai greu.)

 7. jürgen.toth spune:

  Iata ca am dat de varianta americana a lui Ezmo.com, oferita la adresa: http://www.mediamaster.com/
  MediaMaster.com este la momentul respectiv tot free, insa mai complex, intre altele sunt posibile:
  1. sincronizarea automata dintre fisierele incarcate si cele aflate pe calculatorul personal;
  2. recunoasterea albumelor incarcate, fiind afisate copertile CD-urilor (inca mai apar greseli, insa prin aceasta se ofera o vizualizare mai buna);
  3. utilizatea unui widget care poate fi implementat in site-uri web, folosit ca post radio personal.

 8. jürgen.toth spune:

  Stire de ultima ora: Serviciul Ezmo.com va fi inchis (datele mai sunt disponibile pana in 14 martie, pt. backup pe calculatorul personal). Blogul oficial anunta acest lucru (http://blog.ezmo.com/).
  Din unele comentarii am retinut ca dupa ce intr-adevar Microsoft a preluat compania norvegiana mama (FAST) doar din dorinta de a pune mana pe functiile de cautare dezvoltate de aceasta, se inchide robinetul aplicatiei atasate (mai ales ca singura nu se putea finanta, fara reclame si fara conturi premium contra-cost). Pacat, ca serviciul era promitator, simplu si la obiect.
  Cei interesati de folosirea unor servicii asemanatoare pot accesa alternativele propuse in comentariile anterioare.

 9. jürgen.toth spune:

  Si inca o alternativa care poate, poate face uitata inchiderea Ezmo: http://www.jukefly.com/

 10. jürgen.toth spune:

  Inca un nou serviciu (in faza beta) care va permite ascultarea colectiei de muzica a prietenilor dvs: http://www.reble.fm/
  Mentionez ca nu l-am testat, caci m-a cam speriat programul executabil de 13 MB. Insa pentru interesenti site-ul ofera un „FAQ” si un „About”.

 11. jürgen.toth spune:

  mSpot permite la rândul său încărcarea şi ascultarea pieselor audio favorite pe diferite sisteme (inclusiv sincronizare). Vizitaţi pagina aplicaţiei: http://www.mspot.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *