Diacritice.com


Rar avem ocazia să scriem despre webaplicaţii româneşti. Darius a semnalat pe ArenaIT situl Diacritice.com, pe care l-am testat şi doresc să îl prezint pe scurt în continuare. Mai întâi voi spune că preţuiesc diacriticele din română (ceea ce nu se poate spune că o fac atunci când scriu cuvinte în alte limbi, în special în germană… îmi fac aici autocritica). Chiar dacă testele – cu siguranţă îl ştiţi – ne indică faptul că putem pricepe un cuvânt chiar dacă ar avea literele amestecate, cu atât ma mult dacă nu sunt amestecate dar lipsesc diacriticele, cred că respectarea caracterelor specifice limbii noastre este un semn de respect şi pentru cititori. Pe de altă parte, orice webmaster ştie că există contexte când diacriticele îţi pot da grave bătăi de cap. Nu mă refer la scrierea unei pagini HTML ci atunci când ai aplicaţii complexe.

img61

Să ajungem acum şi la situl Diacritice.com. El poate fi util când preluaţi un bloc mare de text, să zicem dintr-un articol românesc ce nu foloseşte diacritice, şi aţi dori să îl inseraţi în articolul Dvs dar cu diacritice. În locul unui efort manual puteţi apela la acest sit care automatizează… o parte doar. Totul se face din trei paşi (din fericire fără să trebuiască să vă deschideţi vreun cont).

1. Scrieţi textul (sau faceţi paste dacă aveţi textul în clipboard). Apăsaţi butonul Converteşte.

2. Cuvintele unde există dubii sunt prezentate ca listă, pentru a alege varianta corectă. Apăsaţi Generează textul final.

3. Gata! Aveţi textul cu diacritice. Mai rămâne să îl copiaţi în clipboard pentru a-l lipi în aplicaţia unde aveţi nevoie de el.

S-a descurcat binişor la teste, dar unele variante nu înţeleg de ce le prezintă. De exemplu la cuvântul punand oferă varianta punând (corect!) şi punănd (ce e asta?).

img62

Pe de altă parte să reţinem că Firefox oferă verificare ortografică (dacă aveţi instalat dicţionarul) pentru orice câmp textarea, mai general decât Diacritice.com. Rămâne să vedem evoluţia acestui produs (aflat în beta acum), pe care aş avea motive să îl folosesc aproape zilnic. M-aş bucura să găsesc în acest sit un aliat împotriva pierderii timpului punând căciuliţe şi altele…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Raimi spune:

  Si mie mi-ar mai usura din munca, dar mai ales din timp, pentru ca de regula primesc texte fara diacritice… Binevenita web-aplicatia.

 2. Marian spune:

  Mulţumesc pentru review.
  Aşa cum aţi remarcat, site-ul e încă în beta dar sper ca în curând să iasă şi o versiune cât de cât rotundă, care să evite problemele actuale şi să fie şi mai uşor de folosit.

 3. radu.capan spune:

  A se vedea si excelentul program AutoCorect prezentat de noi aici.

 4. Doina spune:

  Excelenta idee!
  Foarte necesar, dar are un singur impediment, nu il pot salva intr-un fisier in calculator.
  Trebuie sa intru de fiecare data pe Internet ca sa il pot accesa.
  Oricum este OK!
  Felicitari!
  Doina

 5. radu.capan spune:

  Exista un program ce face ceva similar. Si mai mult. click aici


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *