Mai departe despre HDR


Ieri recomandam HDRwalls.com, ocazie cu care am spus (cam nimic de la mine de faptă, căci am citat) câte ceva despre ce sunt imaginile HDR. Am mai căutat pe net şi citit diverse şi m-am gândit să revin pentru a mai evidenţia câteva lucruri. În primul rând existenţa unui program, Photomatix (comercial… ştiţi ceva echivalent gratuit?), care permite combinarea mai multor fotografii făcute aceluiaşi obiectiv, într-o imagine HDR. Vedeţi captura de mai jos: în stânga sunt cele trei fotografii folosite pentru generarea celei din dreapta. Impresionant, nu?

img55

Programul se laudă a fi mai puternic – la acest capitol – chiar şi decât Adobe Photoshop, aici fiind tot felul de imagini demonstrative. Situl programului are şi o pagină cu creaţii ale utilizatorilor, unde se găsesc alte imagini frumoase. Ieri Jurgen recomanda în comentarii HDRcream.com, care este mult mai social, cu accent pe vot şi comentarii. Spre deosebire de HDRwalls, aici imaginile nu sunt descărcabile pentru wallpapere. Tot privind la imagini HDR (vedeţi de exemplu şi această galerie), lucrurile din punctul meu de vedere stau aşa: imaginile HDR pot fi mai frumoase, dar doar uneori mai realiste. În cele mai multe cazuri imaginile HDR au un puternic aer de… artificial, de Photoshop, de creaţie digitală. Contează desigur intenţia, dar am văzut imagini HDR (precum cele de noapte) ce sunt superbe, dar şi imagini HDR respingătoare, printr-un colorit total neinspirat. Morala ar fi că recursul la HDR trebuie făcut cu cap, atunci şi doar atunci când aduce fie un plus de realism, fie o impresie artistică deosebită.

img56

Mai multe despre HDR puteţi citi în secţiunea Wiki de pe HDRcream.com, precum şi aici (un articol foarte lung dar acoperind multe aspecte). Şi închei cu o imagine HDR de pe la noi (2592×1944!!!).

img57


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Raimi spune:

    Faina imaginea cu Ateneul, insa daca te uiti mai atent, adica daca o maresti, se pot vedea oameni „transparenti”. Fotograful, e clar ca a fost la anumite intervale de timp cand peisajul nu era exact la fel. Interesanta tehnologia HDR. Ma gandesc ce fain ar putea iesi icoanele din biserici, surprinse la anumnite momente din zi, in functie de cum e disponibila luminozitatea. Ma atrag de asemenea fotografiile ce dau acel aer de seara, dar in care cladirile si verdeata se vad impecabil. Exista programe free sau plugin-uri pt programele free cu care sa prelucrezi HDR?

  2. George spune:

    Site-ul chip.de a prezentat cu ceva vreme in urma programul open-source Qtpfsgui (http://qtpfsgui.sourceforge.net/) de creare a imaginilor HDR.
    Pentru vorbitorii de germana, articolul original se gaseste aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *