FreshUI (dar şi alte… tweak-ere)


Într-un articol de anul trecut, în care scriam despre topul făcut de PC World pentru programe şi servicii gratuite, îmi exprimam mirarea că Fresh UI a ieşit câştigător la capitolul Windows XP Tweaks. Spuneam atunci că îl voi prezenta cândva… şi iată că mă conformez astăzi, profitând de faptul că recent programul a ajuns la versiunea 8! Dacă doriţi să îl descărcaţi puteţi încerca acest link direct.

img

Programul invită la înregistrate – gratuită pentru uz privat – dar nu ştiu dacă e obligatorie. Parcă acum câţiva ani când l-am mai testat cerea după 30 de zile înregistrarea. Oricum, puteţi să îl imediat după instalare. Veţi descoperi un program intuitiv dar nu foarte aspectuos (unele ferestre chiar arată… antice). În stânga aveţi un fel de arbore ce grupează diversele opţiuni. Din păcate nu are interfaţă în limba română, dar dacă ştiţi limba engleză veţi găsi diverse aspecte interesante de configurat. Evident că tot ce face acest program puteţi realiza şi fără el, umblând în alte locuri la setări, cel mai adesea prin regiştri. Este însă mai elegant şi chiar mai sigur de folosit un astfel de program, dat fiind că o greşeală în regiştri poate costa "viaţa" sistemului de operare.

Fiecare grup de facilităţi are o descriere în partea de sus, sub meniu. Apoi pentru fiecare facilitate aveţi indicată lista de sisteme de operare pentru care merge (Supported on…). Cu dublu click pe numele unei facilităţi veţi avea acces la partea de configurare (de variază desigur de la facilitate la facilitate). De siguranţă puteţi din meniul File să salvaţi starea actuală a setărilor din Windows, pentru a putea reveni la ea dacă ceva merge rău.

img1

Cred că cea mai bună cale de a folosi programul este să parcurgeţi toate facilităţile… cu siguranţă vă vor sări unele în ochi ca utile sau chiar ca "ah, de când doream aşa ceva". Chiar dacă nu e selecţia cea mai reprezentativă, spre exemplificare iată o listă cu câteva lucruri ce pot fi configurate cu această aplicaţie:

– Internet Explorer: care opţiuni din meniu (inclusiv contextual) să apară şi care nu, ce taburi din fereastra de configurare să fie accesibile, câte sesiuni HTTP simultane să fie permise…
– Notepad: bara de stare afişată implicit
– Windows Update: activat sau nu
– Windows Explorer: ce unităţi să fie afişate şi/sau active; căile pentru directoarele speciale, gen My Documents, Desktop, Favorites…
– CD Media: pornire autoplay sau nu
– Tastatură: dezactivarea tastei Win
– Control Panel: ascunderea unora dintre elementele din CP
– Dezactivarea memorării de parole în IE
– …

Concluzia: de la caz la caz veţi găsi câteva sau multe setări pe care veţi dori să le schimbaţi. Aplicaţia are avantajul net că ţine cont de întreaga familie Windows, de la 95 la Vista. Pe de altă parte, câţi mai sunt astăzi cei care nu folosesc XP ori Vista? Dacă vă interesează nişte aplicaţii ceva mai moderne asemănătoare cu Fresh UI, dar strict pentru XP şi Vista şi cu unele specializări (ex: pentru RAM) vă recomand să daţi o tură pe situl lui Michael Zacharias. Ryan a scris astăzi de bine despre programele acestei persoane într-un articol pe Cybernetnews, dar văd că unul dintre comentarii vorbeşte despre adware în ele. Nu am testat programele, dar pe Softpedia ele apar certificate ca fiind fără adware şi spyware. Iată doar numele lor cu link spre Softpedia: Mz Cpu Accelerator (review), Mz Ultimate Tweaker (review), Mz Vista Force (review), AutoMz Ultimate Tweaker. Trei din cele patru programe au o recenzie (în engleză) pe Softpedia – am indicat linkurile în paranteze – şi notele sunt de 4 sau 5 din 5. Deci note bune. Par a fi deci bune şi de încredere!

img2


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *