Cum feliem MP3-uri


Am să o iau de departe, dar nu vă temeţi, la final ajungem la felieri! Deci: vă place să ascultaţi muzică? Într-o vreme mă tot asiguram cu albume pe hard, după care le puneam pe CD-uri pentru a face loc altora. Dar am ajuns la concluzia că orice pun pe CD, 1% şansă să mai ajungă înapoi în calculator (motivul: lene plus uşurinţa de a lua ori asculta de pe net). Astfel am cam renunţat să mai am albume întregi pe harddisk, preferând radio online, sau situri precum Trilulilu ori YouTube. Îmi place să ascult la radio pentru că piesele curg una după alta (iată aici nişte opţiuni – nu sunt radiouri în sens clasic). Altfel, pe Trilulilu, YouTube sau altele asculţi o piesă, cauţi alta, îi dai drumul, după ce se termină cauţi alta şi tot aşa (încă YouTube are facilitatea playlist, nu şi Trilulilu).

Şi totuşi în ultima vreme ascult ore în şir muzică de pe Trilulilu fără ca la 3-4-5 minute să caut o altă piesă. Cum aşa? Au apărut "publicatorii" de albume. Dacă "au apărut" e ceva vechi, îmi cer iertare. Eu am ocolit Trilulilu luni în şir, fiind un "convertit" relativ recent (de prin toamnă). Pentru mine aş putea spune că fenomenul e nou. Dacă poate 90% din piesele de pe Trilulilu sunt piese individuale, câteva persoane au început să publice ca unic fişier audio câte un album întreg, sau oricum zeci de minute (de la 40 la 100 sau chiar 120 de minute). În aceste condiţii pot liniştit să dau drumul la o astfel de "piesă" (sumă de piese) şi ea merge timp îndelungat. Dacă ar fi să dau exemple aş face trimite la doi utilizatori Trilulilu. Ei au zeci de albume publicate: de la muzică clasică la rock, de la muzică românească veche la muzică pop sau r&b actuală.

Evident aici apare o problemă de copyright delicată. Din punctul meu de vedere, aş putea aproxima ascultarea unui material audio de pe Trilulilu cu ascultarea de la un post de radio online: e treaba lor cum se descurcă, eu ascult doar. Situaţia este mult mai nuanţată şi cu siguranţă România este încă un "paradis" la capitolul folosirii materialelor apărate de drepturi de autor. Cum necum, iarăşi vom face abstracţie de aspectele legale, rămânând ca fiecare să şi le rezolve în conştiinţă. Pornim de la premisa că avem un album pus legal şi pe care vom vrea să îl feliem. Mai întâi însă nişte exemple de astfel de albume de pe Trilulilu: Patricia Kaas, Johann Strauss, Amy Winehouse, Loreena McKennitt (am căutat nişte genuri cât mai diferite).
Puteţi eventual porni muzica 😉 şi citi între timp mai departe. Am găsit un album care ne place. Dacă dorim să îl descărcăm vedem soluţia despre care am scris în decembrie trecut. Şi uite aşa ne trezim cu un fişier de 40-60MB, reunind nu ştiu câte piese. Sau nu l-am luat de pe Trilulilu ci din altă parte. Nu are importanţă. Eu doar am făcut o lungă introducere (pentru a mai da nişte informaţii poate utile unora) ajungând la problema teoretică: avem un singur fişier MP3 care reprezintă de fapt un album. Cum facem să feliem unicul fişier MP3 în atâtea fişiere MP3 mici câte piese sunt reunite?

Vom vedea acum o soluţie folosind excelentul Audacity. Primul pas va fi desigur deschidere fişierului MP3, cât de mare o fi el (câteva zeci de mega). După încărcare chiar şi vizual vom putea identifica de unde începe o piesă şi până unde, datorită faptului că între ele există o scurtă pauză. În meniul Analyze există opţiunea Silence finder dar care, poate nu mă pricep eu prea bine, la mine era dezactivată. Am dat atunci click după intuiţie unde se vedea clar că e o pauză între piese. Apoi am apăsat CTRL+B, sau din meniul Tracks opţiunea Add Label at Selection. După cum vedeţi din captura de mai jos, am adăugat pe acest model titlul pieselor (am căutat pe FreeDB.org – în paranteză fie spus, vrând să fie ceva concret, am descărcat un album Scorpions şi unul Celine Dion, am încărcat în Audacity fişierul cu Scorpions iar titlul pieselor l-am pus, din greşeală, după Celine Dion; dar nu are importanţă pentru cele ce explic… doar nu vă miraţi că Scorpions nu are piesa "It’s all coming back to me" 😉 …).

img36

După ce aţi pus etichete la fiecare început de piesă mai rămâne să apelaţi la meniul File, opţiunea Export Multiple. Veţi putea să indicaţi albumul şi solistul şi programul va face exportarea piesă cu piesă. La final veţi avea dintr-un singur fişier MP3, uriaş, mai multe fişiere MP3, câte unul pentru câte o piesă. Marea artă la această metodă este indicarea spaţiilor dintre piese, fie cu Silence finder (nu a funcţionat la mine), fie vizual, observând unde este "tăcere". Exportarea a fost cam lentă, dar am obţinut ce vroiam.

img38

Până mai ascult un album mai scriu un articol cu alte soluţii, urmând să revin în articolul următor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Matey spune:

  Dar, mai intai era bine sa ne spui cum facem sa downloadam acele melodii de pe trilulilu sau youtube. Desi pe yotube ma indoiesc ca nu ar reusi cineva, un search pe google te rezolva imediat, problema este cu Trilulilu. Multumesc.

 2. radu.capan spune:

  In articolul curent scrie la un moment dat: „Dacă dorim să îl descărcăm vedem soluţia despre care am scris în decembrie trecut.” Si acolo este link spre articolul unde se explica cum se poate face download de pe Trilulilu. Deci… am spus 🙂 .

 3. -Hawkeye- spune:

  Loreena McKennitt canta super. Cu ocazia asta mi-ai adus aminte sa scot doscografia ei de la „naftalina” 😛

 4. lawrence spune:

  Eu am descarcat un album trance tunnel trance force si nu-mi pot da seama unde sunt pauzele intre melodii.

 5. moroshan spune:

  Greu cu Audacity, sau imi prind eu urechile (poate asta este). Dar, pentru cei k mine (nu vreau sa jignesc pe nimeni, ci, dimpotriva, sa ajut, in spiritul acestei comunitati MINUNATE!), ziceam ca pentru cei mai putin indemanatici, exista varianta utilizarii unui program fff simplu cu care se poate face felierea unui fisier MP3 mai mare. Programul se numeste MP3 Knife, este free, usor manevrabil, se poate descarck dp pagina http://www.vcsoftwares.com/. Ce-i drept, nu o ia la… cheie, trebuie ceva rabdare sa bibilesti piesa cu piesa (in cazul ca este vorba despre mai multe fisiere MP3 legate intre ele), dar iti faci treaba cu el in liniste. Cel mai bine merge la fisierele mai mici, dar nu vad dc nu s-ar putea aplik si la modelele enuntate aici. Rabdare sa fie, restul e chiar OK.
  SPOR LA TREABA 🙂
  PS: Cine imi poate sugera un programel cu care as putea sa „lipesc” fisiere MP3, dar unul asa de genul 1 + 1 = 2, asa k dupa mine 😛
  Mssssssssssssssssssssss


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *