Firefox 3 beta 3


PortableApps.com a făcut astăzi disponibilă versiunea portabilă pentru Firefox 3 beta 3 şi am avut curiozitatea să o încerc. Suntem avertizaţi că fiind o versiune beta este instabilă, dar eu nu am avut nici o problemă în cele 2-3 ore de folosire. Fiind (pentru moment) şi fără suplimente instalate sunt uimit de consumul mic de memorie şi de viteza cu care operează. Cât despre noutăţi, ele sunt multe. Cei care urmăresc (şi alte) bloguri IT s-ar putea să le cunoască deja. Percy Cabello le-a reunit într-un articol oficial apărut pe MozillaLinks.org.

img80

De la lansare veţi observa unele noutăţi. Butonul Home a plecat din bara de instrumente în bara de semne de carte: ciudată alegere, dar reversibilă dacă daţi click dreapta pe bara de instrumente, alegeţi Customize, apoi trageţi cu mouse-ul icoana de la Home la locul binecunoscut. Apoi vom observa desigur cum butoanele Back şi Forward au fost unificate. Doar grafic pentru că de fapt sunt tot două butoane, acţionând independent la clickuri, dar butonul Back a fost evidenţiat pentru că statistic lumea dă mult, mult mai frecvent click pe Back decât pe Forward.

img81

La bara de adrese sesizăm cele mai multe modificări. Dacă dăm click pe favicon vom afla informaţii despre respectivul sit. În dreapta de tot vom vedea că a dispărut butonul Go, dar dacă scriem manual o adresă el va reveni (evident putem da şi enter, mai rapid). În dreapta este şi o stea pentru adăugarea sitului la favorite. Dacă scriem ceva în bara de adrese se va face căutare în corpul url-urilor paginilor anterioare dar şi în titlurile acestora. Foarte interesantă şi foarte utilă noutate.

img82

A fost creat un loc unic de unde se poate administra istoria navigării (History) şi semnele de carte (Bookmarks), precum şi tagurile, un alt element nou. Motoarele de căutare din navigator au şi ele ceva nou: cuvinte cheie asociate. Descărcările pot fi întrerupte iar beta 3 aduce nou faptul că ele pot fi monitorizate din bara de stare (fără să mai fie nevoie de suplimentul special Download Statusbar, care rămâne totuşi pe mai departe net superior). În fine, aş mai nota faptul că noua versiune aduce şi posibilitatea instalării mai rapide a suplimentelor, din fereastra de suplimente (add-ons). Din păcate repornirea navigatorului rămâne necesară şi motorul de căutare pentru suplimente nu funcţionează perfect. Dar e un pas într-o direcţie bună.

img83

Per ansamblu după mine Firefox 3 beta 3 e foarte plăcut şi promiţător. Ba chiar cred că voi îl folosi din când în când, atunci când nu am nevoie de extensiile cu care mi-e dotat Firefox 2, şi tot ce vreau e viteză de navigare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. radu.capan spune:

    Un interesant screencast introductiv, despre Firefox 3, puteti viziona aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *