PureEdit: pentru back-end-uri în special


Uneori sunt ca şi Creangă 😉 – cu chef de povestit. Acum câţiva ani am lucrat la un proiect. Nu ştiam de CMS-uri (de fapt erau, inclusiv WordPress, cam necunoscute atunci). Am dezvoltat aplicaţia cu un back-end în care puteau lucra mai multe persoane. Exista deci formular de identificare (login), o tabelă cu utilizatori, posibilitatea de a adăuga "articole", cu titlu şi conţinut (pentru conţinut foloseam un script Rich Text), iar textele erau organizate pe categorii… După vreun an mi-am dat seama că descoperisem apa caldă: doar CMS-urile fac aşa ceva!

img89

Dacă CMS-urile nu vă plac prin riscul găsirii unor breşe de securitate (majoritatea au doar codurile publice), atunci vă puteţi scrie propriile soluţii. Puteţi face un front-end după cum vă place, dar de ce să vă chinuiţi cu back-end-ul? PureEdit vă ajută la aşa ceva! Mai întâi o lămurire pentru cine are nevoie: un sit care se administrează online are două "feţe". Este partea din faţă, vizibilă vizitatorilor obişnuiţi, numită front-end. Şi partea din spate, vizibilă administratorilor, editorilor, colaboratorilor, unde de regulă se ajunge prin logare şi se pot modifica textele vizibile în front-end: această faţă… din spate se numeşte back-end.

PureEdit este orientat pentru back-end-uri. Şi îi scapă pe webmasteri de un adevărat coşman: cel al formularelor pentru baze de date. Eu unul – şi sunt sigur că atâţia alţi webmasteri – aş face o sută de afişări a unor date dintr-o tabelă decât formularul de adăugare/modificare pentru respectiva tabelă. Cu PureEdit lucrurile devin o joacă. Cel mai bine este să nu mă ascultaţi pe mine ci să vedeţi screencast-urile făcute de autor. Dacă însă doriţi să mai citiţi despre el, iată câteva observaţii.

Proiectul a fost demarat pe 6 februarie 2008 deci este foarte tinerel. După două zile a apărut o nouă versiune cu modificări minore. Depinde când citiţi acest articol, ar putea să fie un proiect matur şi solid. Ideea lui este simplă şi de aceea genială. Noi pictăm tabelele din baza de date, PureEdit construieşte formularele. Tot ce trebuie să faci este să respecţi nişte reguli la denumirea câmpurilor. De exemplu dacă aveţi un câmp de tip dată, cand_anume să zicem, va trebui să îl denumiţi de fapt cand_anume_data şi automat el va apare în formular defalcat pe zi, lună şi an. Dacă aveţi un blog puneţi câmpuri precum titlu_txt şi continut_txtbox prin aceasta indicând pentru titlu un câmp input şi pentru conţinut un câmp textarea. Studiaţi codurile din pe-admin/fields/ pentru a vedea cât de deştept sunt definite! Mai mult, dacă definiţi cu _rel în coadă un câmp, în faţă cu numele unei alte tabele, va crea automat legătura între tabele!

La ce vă ajută deci acest CMS? Să spunem că vreţi să construiţi o aplicaţie tip bibliotecă. Afişarea e uşoară, dacă există datele. Construiţi back-end-ul cu PureEdit şi pentru aceasta mai întâi în MySQL vă definiţi tabelele autori, edituri, carti. În fiecare tabela puneţi câmpurile corespunzătoare, cu terminaţiile corespunzătoare. Din PureEdit, de la Sectors Center (ciudată denumire) adăugaţi tabelele şi automat se vor crea pentru fiecare dintre ele formularele de adăugare de date, de modificare a lor şi posibilitatea de a şterge o înregistrare. Şi astfel secţiunea de administrare a datelor e gata în câteva minute! Iar PureEdit poate fi folosit la cam orice webaplicaţie ce foloseşte baze de date. Şi ce webaplicaţie serioasă nu foloseşte baze de date?

img90

Urmăriţi, recomandarea mea, în special screencast-ul de 10 minute pentru a vă convinge cât de puternic e acest proiect tinerel. Să crească mare şi frumos!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. mihai.floran spune:

    Foarte util acest soft. Mulţumim pentru semnalare!

  2. luc spune:

    Interesant proiectelul. Dar sa nu ne grabim. Pentru un programator e posibil ca acest tool mai mult sa incurce. Sincer cred ca e mai usor sa creez singur aplicatia. Daca am mai facut lucrurile astea probabil am si o librarie deja construita si aproape ca nu mai am nevoie de acest tool.

    Pentru incepatori e bun. Go on!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *