Balerina şi emisferele creierului


Acum o săptămână Ashley publica pe Cybernetnews următoarea iluzie optică, cu o dansatoare ce face pirueta… în sensul acelor de ceasornic, sau invers? Conform unui articol citat acolo, cine o vede rotindu-se în sensul acelor de ceasornic, îşi foloseşte emisfera dreaptă; cine o vede invers, emisfera stânga. Dar ce e cu ele? Emisfera stângă este asociată cu gândirea logică, cu matematica şi ştiinţele, cu pragmatismul… Emisfera dreaptă este asociată cu simbolurile, percepţia spaţială, asumarea de riscuri… Un articol mai ştiinţific despre balerină găsiţi pe ScienceLine.org.

balerina.gif

PS: eu am constatat că (în IE, nu în FF, unde se învârte prea rapid) pot să o văd învârtindu-se în ambele sensuri – depinde de ce „comand” creierului să vadă atunci când piciorul ajunge în extremitatea stângă sau dreaptă… sondajul de pe Cybernetnews arată că aproape jumătate dintre respondenţi o pot vedea învârtindu-se în ambele sensuri. Dvs?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

17 comentarii

 1. -Hawkeye- spune:

  Ambele 😛 .

 2. Sonador spune:

  Daca ma uit centrul de focalizare al ochilor este direct pe balerina atunci percep miscarea in sensul acelor de ceasornic, dak privesc mai jos, si o urmaresc cu privirea periferica, atunci o vad miscandu-se in directie inversa!

 3. sweet spune:

  E facatura, se vede pt ca dupa un anumit timp balerina isi schimba senesul de rotiatie, insa acest timp ne permite, nou, cititorilor, sa ne familiarizam cu subiectul. Se vede clar dupa directia spatelui. Cand e intr-o parte, cand intra-alta.

 4. Parca pentru o clipa am vazut-o si eu in ambele sensuri. Acum o vad doar in sensul acelor de ceasornic. 😛 Nici nu ma mir, ma caracterizeaza mai mult gandirea cu emisfera dreapta. 🙂

 5. tibipop spune:

  Un truc: acopera partaea superioara a imaginii cu mâna şi preţ de două secunde închide ochii. După ce-i deschizi vei vedea picioarele rotindu-se spre dreapta, iar dacă vei lua mâna, întreg corpul se va roti în sensul acelor de ceasornic.

 6. Sergiu spune:

  Initial o vedeam invartinduse doar in sensul acelor de ceasornic, dar cu putin exercitiu am reusit s-o vad invartinduse in orice directie.

 7. floreal spune:

  A reusit sa o vada cineva ca nu se roteste in nici o directie?

 8. NOTORIOUS spune:

  Sweet are dreptate, e o facatura… Chiar schimba sensul… Dar m-a pacalit pentru cateva clipe. :))

 9. Andrei spune:

  Bullshit… pivoteaza cu dreptul si tine mana stanga intinsa… dupa ceva timp… pivoteaza cu stangul si tine mana dreapta intinsa… normal, schimba si sensul intre timp… Test de 2 lei…

 10. Raluca spune:

  Parerile sunt impartite, insa eu am facut ‘testul’ seara trecuta impreuna cu o prietena, eu vedeam balerina invartindu-se in sensul acelor de ceasornic,pe cand prietena mea invers.. Daca este facatura, de ce o vedeam diferit?

 11. Anelinda spune:

  Am procedat si eu ca Raluca: eu impreuna cu sotul meu vedeam diferit… deci…e real…

 12. adi spune:

  De fapt, nici nu se invarte… Cand se suprapun, picioarele raman pe rand jos si celalalt basculeaza… Nu e truc. Fiecare vede ce vrea. Sau… ce poate.

 13. rotaru ciprian spune:

  Interesant: la inceput se invarte in sensul acelor de ceasornic si apoi isi schimba sensul sau nu mai vad eu bine.

 14. Maria spune:

  Se invarte in ambele sensuri, aprox 150 rotatii pt. fiecare sens.

 15. Niky spune:

  Dupa ce am stat cu ochii pe ea cam o ora, a inceput sa se invarta in ambele sensuri. La fel si mobila mea din casă.

 16. Aura spune:

  Foarte usor in ambele sensuri !!!

 17. Ramona spune:

  La inceput se invarte in sensul acelor de ceasornic si apoi isi schimba sensul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *