De la WordPress.org la WordPress.com


Cei care doresc să îşi instaleze WordPress pe propriul spaţiu descarcă "kitul" de la WordPress.org. Aceasta înseamnă desigur o mare libertate versus WordPress.com. Dar libertatea vine cu bătăi de cap (instalare, configurare, actualizare). Dar de când spaţiul oferit gratis de WordPress.com a crescut la 3GB cred că pentru unii s-ar putea naşte firesc întrebarea: cum aş putea migra la extra-ultra-uriaşul-spaţiu? Să nu uităm că a folosi WordPress.com nu înseamnă obligatoriu lipirea la "wordpress.com" în coada domeniului ci se poate folosi cu domeniu propriu. Dar se poate face migrarea uşor?

Răspunsul este: da şi nu. Sau: depinde.

În primul rând voi sublinia că nu am găsit pe net prea multe articole despre migrarea de la un WP găzduit la WordPress.com. Voi spune deci doar din experienţa unor teste (mai dureroase) pe care le-am făcut. M-aş bucura cei cu experienţe mai complexe şi mai reuşite să completeze prin comentarii. Deci: există instrumentele necesare pentru a migra spre WordPress.com de pe Blogger, de pe LiveJournal, de pe MovableType şi TypePad, dar şi de pe WordPress instalat pe propriul server.

1. Primul pas: mergeţi în secţiunea de administrare a sitului WordPress instalat cu kitul de pe WordPress.org, la Organizează (Administration), Exportă (Export). Veţi obţine un fişier XML mai mare sau mai mic depinde cât de "populat" cu articole e situl.

2. Al doilea pas: presupun că aveţi un cont pe WordPress.com (dacă nu vă puteţi deschide rapid) şi un blog unde doriţi importate materialele. Mergeţi la Administrează (Administration), Import. M-am speriat iniţial citind Dimensiune maximă: 3MB. Din fericire WordPress.com nu ţine cont de ce scrie 🙂 . Am importat un fişier de 10MB fără probleme! Poate dura zeci de minute, dar ceea ce se întâmplă este ceea ce doriţi… articol cu articol este mutat în contul de pe WordPress.com.

Dar nu vă bucuraţi prea mult.

img14

Dacă aveţi un blog cu mai mulţi autori, importul ar trebui să meargă perfect, dar creaţi înainte autorii. Dacă aveţi un blog cu mai multe categorii, importul ar trebui să meargă perfect refăcându-se automat structurile iniţiale. Dar ceea ce eu nu am reuşit să văd cum s-ar putea face rapid şi elegant este… mutarea/migrarea imaginilor. Nici nu ştiu dacă există vreo soluţie, pentru că teoretic aceasta ar presupune transfer de fişiere, eventual FTP, iar WordPress.com nu suportă FTP. Pentru cei care au însă bloguri doar text, sau cu imagini găzduite de exemplu pe DivShare (cu pluginul WP oferit de DivShare), această problemă nu există. Pentru toţi ceilalţi… e… nasol. Are cineva vreo idee? Sunt 3GB liberi: cum am putea zecile sau sutele de mega folosite cu imagini de actualul hosting (vorbesc teoretic, nu de cazul acestui blog) să fie migrate împreună cu articolele? Probabil prin XMLRPC?

PS: Am spus de experienţă dureroasă. Mă explic: dacă faceţi teste, fiţi deştepţi, nu ca mine, şi faceţi teste pe un blog pe care la nevoie să îl puteţi şterge fără să vă doară. WordPress.com nu pune la dispoziţie instrumente pentru ştergerea în masă a unor articole (precum cele importate), deci dacă doriţi înapoi nu veţi avea decât soluţia ştergerii blogului. Iar la WordPress.com un blog şters… e un subdomeniu pierdut pe vecie.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *