AIDA: îţi „cântă” tot ce ai


Zilele trecute povesteam cu Dragoş (te aşteptăm să mai scrii aici!) despre memorii RAM. Trebuie să îmi cumpăr la un laptop mai vechi (cel pe care lucrez 🙂 ) dar nu ştiam ce tip de RAM am. Dragoşi mi-a spus: vezi cu AIDA. Şi-am văzut. Şi mi-a plăcut atât de mult ce am văzut încât m-am gândit să scriu puţin despre el. La origine a fost un program unguresc devenit american, sub numele de Everest şi apoi… dispărut dintre programele gratuite.

img29

Trăiască Softpedia care găzduieşte din fericire ultimele versiuni gratuite din AIDA şi Everest. Ambele programe se descarcă sub forma unor arhive: despachetaţi şi lansaţi executabilul, care merge fără instalare. Dacă veţi lansa AIDA veţi vedea ceva ca mai jos. Da, programul are interfaţă şi în limba română şi ascunde (de fapt arată!) sute de informaţii. Pentru firi atehnice este un ajutor excepţional la întrebări de genul: câte "bucăţi" de RAM ai? de cât? de care? ce placă video ai? ce MAC ai? ce versiune de BIOS? care e seria de înregistrare de la Windows şi/sau MS Office? şi lista ar putea continua. Faptul că nu se instalează şi că informaţiile sunt inteligent grupate sunt un atu important pentru AIDA (sau urmaşul lui, Everest) chiar dacă între timp au fost scoase la pensie.

img31

Dacă preferaţi să mergeţi pe mâna unor programe mai actuale, vă recomand Belarc (ultima actualizare… ieri). Acesta necesită însă instalare şi la rulare nu veţi vedea datele ca în capturile de mai sus ci într-o pagină web. Nu înţelegeţi greşit: nu se publică pe web rezultatele. Ele sunt doar generate ca o pagină HTML. Surprinzător (sau poate nu) mulţi "deştepţi" pe lumea aceasta îşi pun pagina pe internet, după cum scriam cam acum un an. Cum în raport sunt date private (serial numbers) nu e deloc recomandat…

img32

Alte opţiuni? SIW, System Spec, WinAudit


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Corneliu spune:

  Interasant si util programul. Va rog sa explicati cum se activeaza interfata in limba romana.

 2. Stiam de program… ce pacat ca nu mai e gratuit. Voi tine de versiunile ce le am descarcate si care imi sunt gratuite. Pentru astfel de operatiuni recomand AIDA… e bun.

 3. radu.capan spune:

  La mine, fiind setarile regionale pe romana, a incarcat automat meniurile in romana. Pentru configurare manuala trebuie mers in Files, Preferences si aleasa acolo limba roman.

 4. -Hawkeye- spune:

  Foarte bun programul; il folosesc de mult timp.

 5. ioni spune:

  intr-adevar pt cei interesati de asa ceva este de ajutor,mai ales pt cei care sunt in domeniu, insa sunt si alte modalitati eficiente de a afla detalii despre componentele unui calculator…!

 6. jürgen.toth spune:

  O alternativa interesanta este Yet Another Process Monitor (YAPM), accesibila la urmatoarea pagina web: http://yaprocmon.sourceforge.net/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *