La revedere DVD, bun venit Blu-ray


Asemenea războiului care a avut loc şi în anii 80 între formatele VHS şi Betamax, şi în ultimii 3 ani s-a tot vorbit despre războiul formatelor. Ei bine, se pare că acesta s-a încheiat. Pentru cei care nu ştiu formatul HD-DVD şi Blu-ray se războiesc încă din 2005 pentru supremaţie. Dar mai întâi am să fac o scurtă prezentare a celor două iar apoi vă voi spune cine a câştigat.

img37

HD-DVD a fost conceput în principal de către Toshiba şi Nec, însă au avut şi asociaţi puternici ca Universal Studio, Paramount Pictures, DreamWorks Animation, Microsoft, Intel şi HP. Fiind vorba de medii de stocare a datelor trebuie să precizez că are o capacitate de 3 ori şi puţin mai mare ca a unui DVD normal, deci în loc de 4,7Gb pe un strat acesta are 15Gb. Blu-ray este creat de "Asociaţia Blu-ray", care are în componenţa sa nume grele precum: Sony, Pioneer, Philips, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp şi Samsung şi multe alte altele care li s-au alăturat ulterior. Datorită tehnologiei ultramoderne de scriere cu un laser albastru-violet (de unde îi vine şi numele), acesta poate stoca 25 de Gb pe strat. Şi ca să nu va mai ţin în priză vă voi spune că ieri Toshiba a decis să nu mai sprijine HD-DVD (de fapt acest lucru se aştepta întrucât în ultimele luni acest format a pierdut teren în faţa oponentului într-un mod constant), dar nici nu vor trece la formatul Blu-ray. În România, de fapt ca în toată lumea, acest format este foarte puţin utilizat, preţul pentru un asemenea disc fiind în jurul sumei de 40 RON,iar un cititor/scriitor în jur de 600 RON. Cu timpul însă, asemenea DVD-lui, se va ieftini.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. radu.capan spune:

  Îmi închipui „bucuria” celor care şi-au cumpărat playere HD-DVD.

 2. Aj4x spune:

  Da se poate spune si asa, dar avand in vedere ca cei de la Toshiba tin la clientii lor, au anuntat ca vor initia un program special pentru acestia oferind suport in continuare. Iar majoritatea playerelor de pe piata aparute pana acuma sunt duale, adica puteau sa scrie/citeasca si un format si altul.

 3. -Hawkeye- spune:

  Era si normal sa castige Blu-ray din moment ce este net superior HD-DVD-ului si la calitate si ca spatiu de stocare.
  Mie imi convine situatia actuala 😀

  Discurile Blu-ray nu se zgarie la fel de usor ca DVD-urile, pentru ca au un strat protector.
  Ramane doar ca preturile sa devina mai accesibile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *