Screencast pentru toată lumea


Acum un an scriam articolul Nu te chinui să explici: filmează. Pe atunci am început să cochetez cu ideea de a înregistra nişte videotutoriale… dar nu am mai făcut de mult timp aşa ceva. Adevărul este că e mai uşor să scrii un articol, decât să te înregistrezi: când scrii mai poţi face pauze, reformula, reveni asupra la ce ai scris; la un videotutorial dacă nu vrei să îl reiei de n ori de la început trebuie să îţi curgă bine cuvintele. În fine. Promit să mai revin cu videotutoriale, dar până atunci aş dori astăzi să semnalez faptul că există tot mai multe instrumente care permit oricui să realizeze videotutoriale, ori mai generic screencast-uri (indiferent de scopul lor). Supremaţia unor programe precum Camtasia… continuă, dar sunt diverse soluţii gratuite excelente. De exemplu CamStudio.

img38

Astăzi însă facem cunoştinţă cu două soluţii care nu doar oferă instrumentul pentru crearea de screencast-uri (înregistrări video cu ceva ce faceţi pe calculator) ci şi permit publicarea lor! Să începem cu uTIPu. Acest sit oferă un mic soft care permite înregistrarea activităţii de pe ecran. Poate doriţi să le arătaţi prietenilor cât de rapid terminaţi nu ştiu ce nivel de la nu ştiu ce joc. Sau cum trebuie să îşi configureze reţeau. Sau… sau… sau. Porniţi programul, porniţi înregistrarea, iar "produsul" final îl puteţi publica chiar pe uTIPu.com în limita celor 250MB oferiţi gratuit (dacă vă deschideţi un cont). Rezultatul final este FLV, publicabil şi pe alte situri, precum DivShare sau Viddler.

A doua soluţie vine de la FreeScreencast. Din nou un program mic şi fără prea multe opţiuni (mai sărac chiar decât primul) iar rezultatul puteţi direct din program să îl publicaţi pe situl FreeScreencast.com. Staţi pe scaun? Atunci vă spun: situl se laudă că găzduieşte oricâte screencast-uri, oricât de lungi. Am mai văzut noi astfel de promisiuni, nerespectate în timp. Oricum, FreeScreencast are în acest moment oferta cea mai tentantă şi sper din inimă să o ţină bine în direcţia în care au pornit-o.

img39 img40

După ce v-aţi publicat creaţia pe FreeScreencast veţi avea un cod pentru embed. Da, videoprezentarea poate fi inclusă în paginile sitului Dvs. Sau da liber ca oricine să o poată include în paginile sitului lui. Ah, celebritatea 😉 ! Nu vă trage cu ochiul? Pentru a vedea cât de simplu este să faci un screencast, urmăriţi materialul de mai jos. După aceea puneţi-vă scaunul de regizor şi începeţi să "filmaţi".


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. moroshan spune:

    Nu stiu cat e vina mea (probabil majora, dar parca as zice ca nu-s nici io de ieri cu mana pe… soricel 😉 ) dar nu m-am scos cu niciunul dintre aceste programe. Torentele sa traiasca si ZD Soft Screen Recorder (program pe care-l stiu de la maestrul Capan, tot dp CNet.ro, fff fain/indemanos) pe care l-am… convins sa mearga non-stop mai mult de 5 minute, tot free. 😉


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *