Scribd câştigă inimile cu iPaper


Vă spun sincer, Scribd – despre care am scris prima oară în martie 2007 – nu m-a impresionat suficient… până acum. Ieri au schimbat FlashPaper cu iPaper, un nou, mic şi foarte elegant flash pentru afişarea documentelor. Vă recomand să vedeţi un demo de câteva minuţele, care prezintă cel mai bine (aproape) revoluţia adusă de iPaper. Majoritatea blogurilor au salutat noutatea şi de dimineaţă mi-am pierdut şi eu câteva ore studiind-o, mai ales că există un API asociat.

img36

Pentru cei care nu au mai auzit până astăzi de Scribd, cred că cea mai bună definiţie – folosită frecvent – este de "YouTube pentru documente". Dacă YouTube e ce e datorită comunităţii ce publică materiale video, Scribd e faimos pentru miile (ori zeci de mii, milioane, nu ştiu câte sunt) de documente de tipuri diferite publicate de numeroşi membri. Formatele suportate în acest moment sunt: Adobe PDF (.pdf), Adobe PostScript (.ps), Microsoft Word (.doc), Microsoft PowerPoint (.ppt, .pps), Microsoft Excel (.xls), OpenOffice Text Document (.odt, .sxw), OpenOffice Presentation Document (.odp, .sxi), OpenOffice Spreadsheet (.ods, .sxc), toate formatele OpenDocument, Plain text (.txt), Rich text format (.rtf).

Documentele sunt organizate pe categorii, precum şi pe limbi. Noi figurăm la limba… "român". Dar asta e doar una din micile scăpări ale acestui sit. Sistemul de numărare a vizualizărilor, dar şi de votare dă rateuri după cum am reuşit să mă conving astăzi. Să nu ne oprim însă la detalii ci să vedem noutatea. Flash-ul iPaper are circa 100KB ceea ce înseamnă că se încarcă foarte repede. Evident nu oferă zeci de funcţii, dar simplitatea nu trebuie să ne înşele. Noul iPaper a (re)deschis apetitul internauţilor de a pune în propriile pagini documente (fie ele Word, PDF sau altele). Metoda cea mai simplă este folosirea codului de inserare (embed). Acesta este nivelul care cere cunoştinţe tehnice (aproape) zero.

Webmasterii care au un sit cu multe documente (Word, PDF… orice din cele precizate mai sus) pot folosi calea QuickSwitch, care, prin inserarea unor scripturi, modifică automat link-urile spre documente în link-uri spre vizualizarea lor cu iPaper. În fine, cei care doresc mai mult de la Scribd îi pot folosi API-ul. Acesta are un set de instrucţiuni (nu prea multe, dar clare) ce pot permite operaţiuni precum publicarea sau ştergerea unui document, identificarea, aflarea stării unui document ş.a. Cu API puteţi folosi şi o metodă specială, numită Slurp, simpatică şi operativă. Cu ea am transferat câteva fişiere într-un cont făcut pentru teste, dar pe care îl voi păstra, pentru că vreau să afişez fişiere de pe Pastoratie.ro pe ProFamilia.ro. Şi de fapt un astfel de fişier voi include mai jos (e religios, nu IT 🙂 ).

Ajungem deci la iPaper live. Dacă veţi da click pe săgeata în jos de lângă iPaper veţi avea un meniu din care – testaţi-le pe toate dacă doriţi – aş vrea să remarc View Mode. Sunt trei: tip listă (paginile una după alta), tip carte (două pagini şi efect de dat pagina dacă apăsaţi PageUp sau PageDown) şi tip cadru (slide) ce merge perfect pentru documente PowerPoint. Apoi observaţi lupa şi semnele minus şi plus. Cu ele puteţi modifica zoom-ul, iar cele două indicatoare pe slider indică locul unde zoom-ul este pe lăţime maximă, respectiv pe înălţime maximă. Puteţi apoi schimba pagina, iar butonul cu multe pătrăţele comută într-un sistem ce permite navigarea mai rapidă la o altă pagină. Simbolul tip cursor text vă permite marcarea de text (din păcate copierea nu funcţionează mereu, chiar şi la PDF-uri neprotejate). Utilă este şi boxa de căutare, dar atenţie: nu folosiţi diacritice, pentru că nu merge. La final e butonul pentru a mări pe toată pagina afişarea – merită să vedeţi acest mod. iPaper şchioapătă pe ici pe colo, dar e începutul. Sper că va deveni un viewer tot mai bun (şi mai universal decât acum?).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Tot un sit pentru depozitarea si prezentare de documente online este si Doktus.de. Da, site-ul este in limba germana, insa ceea ce atrage atentia pentru cei din Romania este adresa indicata la IMPRESSUM (click pe linkul din josul paginii): o adresa din Bucuresti! Oare de ce nu se internationalizeaza, sa suporte limbile engleza si romana?

 2. -Hawkeye- spune:

  Ar mai fi Docstoc.com si Issuu.com. Poate au mai fost mentionate in alte articole, nu mai retin exact, ca eu le am in bookmarks.
  Mie nu-mi place deloc cum arata site-ul Scribd…

 3. radu.capan spune:

  Da, ambele au mai fost mentionate. Nici mie nu imi place Scribd si situl are diverse hibe (nu numara corect, printre altele). Dar ca iPaper folosit de Scribd eu nu am gasit ceva sa imi placa.

 4. Valciu Simion spune:

  In urma cu 8-9 luni m-am bucurat ca am descoperit scribd. Am descarcat tot ce m-a interesat, in toate limbile in care ma descurc. Bun pana aici. De atunci, insa, a devenit (in romaneste) un site de teologie si toti chematii si nechematii pun ce vor si ce nu vor, ca sa nu mai zic de cei care stau prost cu gramatica limbii romane. Nici macar porcariile unora, care scriu „romane”, nu sunt scrise corect in romaneste. Ba, daca tot faci ceva, macar fa bine! Ce sa mai zic in celelalte limbi, unii sunt bolnavi si n-ai ce le face. Sarmanii…
  Pe siteu-rile recomandate mai sus parca e un pic altfel, sau poate unde n-am cautat eu mai tot ce se poate…

 5. jürgen.toth spune:

  Un site mai nou pentru depozitarea de texte in format Word, PDF, eBooks sau PPT este accesibil aici: http://txtr.com/

 6. arhire lucian spune:

  Sunt foarte incintat si multumit de Scribd.

 7. jürgen.toth spune:

  O altă aplicaţie care suportă şi oferă upload & share pentru documente este Twidox, accesibilă la următoarea adresă: http://www.twidox.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *