Hărţi statice de la Google


Probabil cu toţii ştim despre hărţile Google, interactive, care îţi permit să modifici scala, să tragi cu mouse-ul pentru a merge în altă zonă, ş.a. Pentru a introduce astfel de hărţi în paginile proprii este nevoie de ceva cunoştinţe (JavaScript în principal) pe care nu toţi le au. Astfel că Google a considerat că ar putea fi util pentru webmasteri şi folosirea de hărţi statice într-un mod mult mai simplu. Practic se foloseşte tagul img doar că la sursă (src) se indică o adresă web.

Vedeţi mai sus un exemplu: e o imagine! Nu puteţi face zoom şi nimic din ce oferă de regulă Google Maps. Dar e foarte simplu de folosit şi uneori poate doar de aşa ceva ai nevoie: de o imagine cu un anumit obiectiv. Cea mai simplă cale, pentru cei mai atehnici, este folosirea "vrăjitorului": Static Map Wizard. Paşii sunt simpli: introduceţi o locaţie (modificaţi zoom sau ce mai doriţi, cât e o hartă clasică Google, interactivă adică, nu statică); alegeţi dimensiunea hărţii (în funcţie de cât spaţiu aveţi alocat pentru ea în design); bifaţi că sunteţi de acord cu termenii de utilizare a API-ului pentru Google Maps şi daţi url-ul sitului Dvs. De ce? Pentru că API-ul nu merge decât cu o cheie de înregistrare, unică per sit. Generaţi cheia şi când o veţi genera pagina se va reîncărca furnizându-vă la baza ei link-ul de folosit la src la tagul img. Atât! Există o limitare dar care puţin probabil să vă afecteze: o mie de imagini unice cerute pe zi. Dacă folosiţi o hartă şi pagina cu ea se încarcă de un milion de ori nu e nici o problemă: e aceeaşi imagine. Problema apare doar dacă situl Dvs foloseşte peste o mie de imagini – hărţi statice.

Ce alte limite mai sunt? Nu puteţi avea decât un singur punct şi obligatoriu un punct evidenţiat pe hartă. Pentru facilităţi mai complexe va trebui să folosiţi API-ul hărţilor statice. Dacă aţi mai folosit API-uri Google… nu mai citiţi mai departe. Dacă nu aţi folosit, atunci cu curaj! Trebuie doar să ştiţi engleză pentru a citi documentaţia. Totul porneşte de la link-ul:

http://maps.google.com/staticmap?parametri

Iar "arta" stă în scrierea parametrilor. Să vedem o hartă cu un minim de parametri. Mai întâi trebuie să îi indicăm centrul, indicând separate cu virgulă latitudinea şi longitudinea. Probabil nu o ştiţi. Cum se poate afla? Dacă doriţi prin programare, se poate cu geocoding (un url în care daţi adresa şi returnează coordonatele). Mai simplu este folosind chiar Google Maps. Daţi o adresă sau localitate şi apoi apăsaţi Link to this page (în colţul dreapta-sus). Veţi vedea o mică fereastră cu un link. În ea căutaţi valorile notate după ll= – acele valori sunt latitudinea şi longitudinea. (Dacă nu apare ll, doar sll, daţi zoom out şi revedeţi link-ul.)

img45

Apoi trebuie să stabilim un factor de scalare (0, lumea întreagă, 19 la nivelul clădirilor – evident nu merge aşa ceva pentru România, încă). Apoi dimensiunea hărţii, maxim 512×512. În fine, mai trebuie cheia pentru folosirea API-ului (e aceeaşi cheie obţinută de la "vrăjitorul" amintit mai sus, dacă aţi folosit). Punem toţi aceşti parametri separaţi cu & şi vom avea un link ca mai jos, care dă imaginea aflată şi mai jos.

http://maps.google.com/staticmap?center=46.777493,23.609619&zoom=7&size=512x400&key=...

Dacă pe hartă dorim să indicăm anumite obiective, tot ce trebuie este să scriem pentru marcatori latitudinea şi longitudinea, plus culoarea şi litera ce să apară pe marker. De exemplu pentru Alba Iulia am folosit 46.06942,23.57254,reda (la final e red – roşu şi a – litera A). Rezultatul îl vedeţi mai jos, link şi imagine:

http://maps.google.com/staticmap?center=46.777493,23.609619&zoom=7&size=512x400&
markers=46.777493,23.609619,greenc|46.06942,23.57254,reda|47.133688,24.493332,blueb&key=...

Sper că v-am convins cât de uşor sunt de folosit hărţile statice cu acest API. Trăiască Google pentru acest nou instrument pus la îndemână.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,25 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. sunshine64sm spune:

    Iata ce hartă frumoasă: de la Cluj la Zălau nu este nice un drum. Of măi Google, of că parcă nici nu cred că ai aşa eroare. Culmea e că la Yahoo se vede ceva, dar cel mai bine e la Live Maps. Din păcate harta României se vede cel mai slab pe Google, şi cel mai bine e pe Live Maps. Căutaţi şi veţi vedea 😀

  2. shoricel spune:

    Salut. Eu am o problema. Am facut un site WordPress, l-am inregistrat pentru cheie API, am copiat cheia in campul corespunzator la Theme Options, iar in continutul siteului, pentru a afisa locatia dorita, am folosit codul html care il da la „link to this page”. Dar atunci cand incarc siteul, imi apare mesajul: This website needs a different API key. Unde am gresit?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *