Instrumente pentru .htaccess


Probabil nu sunt mulţi cei care ştiu ce fişier e acela .htaccess. El este stict legat de serverele Apache, folosite de majoritatea firmelor de hosting ce oferă suport PHP. Utilizatorii de WordPress îl folosesc dacă de exemplu doresc să aibă link-uri frumoase (permalink-urile, a se vedea la Opţiuni). În acest caz creează un fişier gol la care îi dau numele .htaccess, dau drept de scriere până WordPress îl completează cu cele de rigoare, şi gata. Acum câteva zile Jurgen ne-a oferit un articol cu informaţii suplimentare despre configurări utile în .htaccess, pentru o securitate mai bună.

img46

Cei interesaţi de subiect pot consulta pagina Wikipedia, pagina de pe Apache.org, sau două articole pe care le-am găsit eu în română: Tutorial .htaccess şi Ghid de înţelegere .htaccess. Se pot realiza lucruri foarte interesante şi utile cu acest fişier, dar trebuie să ştii ce faci.

Există şi instrumente online care să ne ajute în lucrul cu aceste fişiere. Nu înseamnă că ele scapă pe cineva de sarcina de a înţelege ce e un fişier .htaccess şi cum funcţionează. Uşurează însă munca de configurare, mai ales memorarea sintaxelor. E vorba de .htaccess Editor (prezentat în captura mare, mai elegant ca design şi funcţionalitate) şi .htaccess Generator (mai inestetic dar cu mai multe opţiuni, deci mai… tehnic). Succes în folosirea acestor instrumente!

img47


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 2,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *