Google Sites la început de drum


Astăzi Google a lansat un nou serviciu: Google Sites. El se bazează pe serviciile companiei JotSpot, achiziţionată în 2007. Este la început: din anumite puncte de vedere ar putea fi descris ca primitiv, din alte puncte de vedere e o demonstraţie de performanţă dinspre Google. Dar până acolo să o luăm cu introducerea conceptului. Google avea deja un instrument pentru creat situri, Pages.Google.com (iar acum are Sites.Google.com). Ideea este aceeaşi: de creare online a unor pagini web, doar că actualul serviciu (mult mai) colaborativ şi integrator.

img51

Un lucru esenţial: serviciul Google Sites a fost lansat ca parte a Google Apps. Fără un cont Google Apps nu puteţi testa serviciul. Eu folosesc Google Apps la aproape toate domeniile pe care le administrez, aşa că m-am aruncat rapid pe teste. Atenţie: trebuie să activaţi serviciul Google Sites în Google Apps. Apoi veţi putea trece la lucru! Mai întâi vi se cere un titlu pentru sit, eventual o categorie şi descriere, după care puteţi decide cine colaborează la sit şi dacă să fie public oricui sau nu. Iată un scenariu irealiste pentru acest instrument: o firmă de webdesign vrea să îşi facă un sit… nu prea merge (în primul rând pentru că nu e cazat pe domeniul propriu)! Un scenariu realist: o şcoală doreşte să permită claselor să îşi facă fiecare sit, la un sit colaborând toţi elevii acelei clase…. aşa da. În mod întru câtva impresionant, Google Sites vine cu 10GB spaţiu oferit gratuit!!! Dacă e vorba însă de o şcoală cu 50 de clase, deja vorbim de 200MB per clasă. (În realitate proiectele recunoscute ca non-profit, în SUA, nu au de ce să îşi facă griji – primesc 500MB în plus pt fiecare utilizator). Trecând însă peste problema spaţiului (după mine e o ofertă generoasă… de s-ar lipi generozitatea de Google şi pentru PicasaWebAlbums), ultimul pas la pornirea sitului este alegerea temei. Sunt câteva teme puse la dispoziţie, mai multe vor fi desigur în timp, şi o temă poate fi oricând schimbată din câteva clickuri.

img59 img60

Trebuie puţin timp de obişnuinţă dar nu prea mult. Practic imediat puteţi să "scrieţi" un sit, adăugând noi pagini şi aranjând elementele de design. Spuneam că Google Sites poate fi şi considerat primitiv dacă este comparat cu alte soluţii online de creare de situri (care de exemplu au galerii mai bogate de teme, grafice, scripturi…). Demonstraţia îmbucurătoare pe care o face Google însă cu Google Sites este combinarea (şi îmbinarea) celorlalte servicii: este foarte uşor să incluzi într-o pagină un calendar Google, un document din Google Docs, un album Picasa sau un material video de pe YouTube sau Google Video. Un pas nou în integrarea serviciilor dispersate altfel oferite de Google. Să vedem ce pagini pot fi adăugate sitului: web page (adică pagină obişnuită); dashboard (un colector generic); announcements (seamănă a blog); file cabinet (un MS Explorer pentru Google Sites); şi list (evident pentru liste). Oricând puteţi edita codul HTML al paginii, pentru cei care doresc să modifice pagina într-un mod nepus la dispoziţie de instrumentele WYSISYG. De la Site settings puteţi modifica tema, amplasarea coloanei laterale, conţinutul ei, dacă să apară un logo (implicit e logo-ul Google, dar poate fi eliminat sau înlocuit).

img61

Revenind la dimensiunea colaborativă, vedeţi din captura de mai jos cât de uşor poţi invita prieteni să colaboreze la sit sau să îl vadă (dacă nu e public). Se poate scrie astfel uşor o documentaţie pentru un proiect sau un program/sit… Sunt multe aplicaţiile. Îi doresc acestui "bebeluş" viaţă lungă şi să facă viaţa uşoară la cât mai mulţi. 10GB spaţiu? Uh… FTP mai lipseşte 😉 . Ah, să nu uit: nu se pot publica fişiere mai mari de 10MB (şi atunci ce folos 10GB?).

img62

PS: Testele le-am făcut cu situl http://sites.google.com/a/profamilia.ro/profamilia-test/Home. O vreme va rămâne online, apoi îl voi şterge.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *