Căutarea fişierelor pe calculator


Personal nu am fost niciodată satisfăcut de facilităţile de căutare din Windows (eventual aş putea exclude Vista unde nu prea am lucrat, nici nu am făcut frecvent căutări). Căutarea nu doar că este lentă dar şi defectuoasă. Sunt tot felul de soluţii alternative iar eu mă voi opri astăzi la două. Este vorba evident de programe gratuite, pentru că pe acestea le preferăm. Ambele sunt cam de 1MB, rămâne să vedeţi Dvs pe care îl alegeţi (sau poate le veţi testa pe amândouă).

img56

Voi începe cu Locator32. La acest program mi-au plăcut câteva lucruri: are interfaţă în limba română (ce trebuie descărcată sub forma unui DLL); doar dacă vizitaţi situl puteţi să luaţi programul ca o arhivă ZIP şi atunci nu e nevoie de instalare; ultima versiune de la sfârşit de februarie a adăugat find as you type, adică în timp ce scrii ce doreşti să cauţi se şi face căutarea. Evident programul foloseşte un index al fişierelor. Vedeţi la partea de Opţiuni unde doriţi să fie baza de date şi de acolo puteţi şi programa frecvenţa actualizării ei. La prima utilizare va dura ceva până se completează acest index. În meniul Fişier vedeţi Actualizare bază de date (sau direct F9).

Al doilea program se numeşte Finder iar autorul lucrează la versiunea 2.2 care ar trebui să fie publică în curând, promiţându-ni-se numeroase îmbunătăţiri. În opiniile unora Finder e mai bun ca Locator32, dar eu nu m-am convins neapărat că este aşa. Practic e vorba cam de aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Dincolo de diferenţele de organizare a interfeţei, ambele programe oferă elementele de bază pentru căutare: wildcards pentru căutări, filtre, selectarea "zonei" în care să se opereze căutarea ş.a.

Sunt şi alte alternative, unele mai "masive", gen Google Desktop. Dacă folosiţi Google Desktop au alte programe pentru a căuta fişierele, vă invităm să vă folosiţi de comentarii pentru a ne împărtăşi experienţa Dvs în utilizarea lor.

img54

img55


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gxg spune:

    Eu unul folosesc de multa vreme Copernic Desktop Search (vezi aici).
    Are o interfata mai avansata, indexeaza un numar mare de formate office, foto, video, e-mail si muzica, si pe langa astea si istoria si favoritele din browsere si contactele Outlook sau Thunderbird. In plus este foarte configurabil, permite excluderea unor directoare sau tipuri de fisiere, si a fisierelor mai mari de o anumita dimensiune, sau adaugarea de noi tipuri de fisiere.
    Rezultatele se pot filtra sau sorta cu usurinta dupa folder, data, dimensiune, tip fisier si altele. Iar cele mai utilizate cautari se pot salva pentru o mai usoara repetare.

  2. constantin spune:

    Da, cred ca „gxg” are dreptate, sunt de acord 90% cu dinsul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *