Licenţe, licenţe şi iar licenţe


Astăzi mi-am propus nu să scriu despre o problemă pe care am rezolvat-o, nici să dau vreo soluţie la ceva anume, nici măcar să prezint un site web. Atunci ce mi-am propus? Vom vedea…

Cu toţii ne-am lovit cel puţin o dată în viaţă – măcar dacă încercăm să fim corecţi – de problema preţului unei licenţe. E drept că mulţi nu şi-au pus niciodată problema, dar tocmai acum e un moment bun de a vă gândi la acest lucru. 🙂

Windows-ul costă enorm, Office-ul la fel (mai ales ultimele versiuni), un program de grafică nici nu mai vorbim, încă un program audio-video, încă ceva…. şi s-ar putea duce mii de euro numai pe licenţe. Nu putem spune că nu sunt corecte, pentru că acei oameni au muncit pentru a realiza programele cu care noi lucrăm.

piratsoft.jpg

În cazul acesta ce-i de făcut?

+ Ar fi varianta – adoptată de majoritatea oamenilor – de a nu se gândi la licenţiere şi a folosi programele piratate, dar aici intervin mai multe probleme: cea legală în care putem fi condamnaţi la ani grei şi/sau daune şi cea morală – ne simţim bine să nu „dăm Cezarului ce este al Cezarului” ?

+ Sau varianta în care nu folosim programe cu licenţă de loc. Fie avem Windows primit OEM o dată cu computerul, fie renunţăm şi la Windows în favoarea unui sistem de operare gratuit, ex. Linux.

Veţi spune: dar eu nu ştiu să lucrez sub Linux! Nici nu vă cere nimeni să învăţaţi să lucraţi în consola Linux, majoritatea sistemelor de operare bazate pe Linux vin cu interfaţă grafică foarte asemănătoare celei Windows – aţi putea să încercaţi!

În ambele cazuri avem la dispoziţie librării întregi de programe gratuite (freeware, open source) pe internet care reuşesc să înlocuiască în condiţii decente majoritatea programelor cu care noi suntem deja învăţaţi. La CNet aţi putut vedea de multe ori prezentate astfel de programe şi vom prezenta în continuare. Aş dori să dau un mic exemplu pentru a putea şi vizualiza puţin ceea ce discutăm. Căutaţi un înlocuitor pentru MS Office? Aveţi OpenOffice.Org care reuşeşte să aibă majoritatea funcţiilor disponibile şi chiar funcţii în plus! Căutaţi un înlocuitor pentru editorul preferat de imagini? Aţi găsit Paint.NET, un editor foarte performant.

Aş dori să mai menţionez ceva legat de acest subiect şi anume că aceste programe sunt disponibile pe internet şi uneori pot fi destul de voluminoase (în mb), dacă nu puteţi să le descărcaţi datorită unei conexiuni modeste la internet, aveţi în unele cazuri variante comandării unui CD, pentru o sumă mică.

De asemenea, ar mai fi ceva, aşa ca o încheiere – pentru a da şi o tentă practică articolului, nu doar teoretică. Dacă nu ştiaţi, majoritatea companiilor care produc software îl oferă sub forma trial utilizatorilor finali. Încercaţi spre exemplu MS Office 2007 pentru 60 de zile în care aveţi toate funcţiile disponibile, puteţi alege chiar şi limba română. Eu l-am încercat şi am început să mă învăţ cu el, apoi mi-a expirat licenţa 🙂 Un alt exemplu pe care îl folosesc acum pentru 30 de zile este Adobe Photoshop care este oferit de asemenea de producător în versiune completă pentru teste pentru 30 de zile. Încercaţi-le, nu aveţi nimic de pierdut, e gratis!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,17 din 5)
Se încarcă...

15 comentarii

 1. Lord UnR34l spune:

  De doi ani m-am tot chinuit si eu cu programe piratate, Windows si toate cele pana am ajuns de am descoperit prog open-source si freeware. Apoi m-am trecut pe linux (din cauza nervilor ca se viruseaza si merge greu Windowsul) si am descoperit ca in Linux daca nu vrei poti sa nu folosesti deloc consola. Si pe langa asta am vazut ca e mai usor si mai intuitiv de lucrat pe Linux.

 2. radu.capan spune:

  Eu nu cred ca viata cu Windows este chiar foarte scumpa. S.O. vine cu calculatorul, mai nou. Un antivirus bun ca Bitdefender dupa mine e ieftin daca il ei cu prietenii. In loc de Photoshop (sute de dolari) cumperi Paint Shop Pro (100 de dolari). Evident, depinde mult de pretentii, dar multi, foarte multi s-ar putea descurca foarte bine cu programe gratuite sau mai ieftine. Sau cu Linux. Dar cum mai rapid gasesti un prieten sa te indrume sub Windows, respectiv mai rapid gasesti pe net tutoriale Photoshop decat PSP, sau MS Office decat Open Office, lumea merge dintr-un automatism spre programe de care nu are cu adevarat nevoie.

 3. Raimi spune:

  Intr-adevar sunt o multime de programe free care sunt excelente. De o buna parte din ele am aflat tocmai de pe CNet.ro. 🙂 Multi ne-am obisnuit cu o anumita „grila” de programe instalate fie free, fie cu licenta. De asemenea suntem obisnuiti cu SO-ul de la Microsoft. Dar chiar am avut placerea sa descopar distributii de Linux excelente si atractive, unul dintre ele fiind arhi-cunoscutul UBUNTU care cred ca a devenit destul de popular. Ma tot gandesc ca „vine vremea si acum este” cand se va ajunge si la noi ca in occident, sa nu mai fie ocazia atat de larga de a folosi programe ilegal si atunci ori ne vom aloca un buget micut pentru programele de care avem impresia ca nu le gasim inlocuitor free, ori apelam la freeware-uri. E si o mentalitate la care mai trebuie lucrat o perioada de timp.

 4. catatoa spune:

  Linux este greu de utilizat pt un simplu utilizator. O licenţă de Windows OEM nu este excesiv de piperată ca preţ şi poate fi achiziţionată şi ulterior cumpărării sistemului. Va putea fi însă utilizată numai pe calculatorul respectiv.
  Într-adevăr sunt multe programe Freeware sau OpenSource de bună calitate. Niciodată nu voi înţelege de ce îţi trebuie Photoshop pt a elimina ochii roşii din poze. Photoshop este un program extraordinar, dar este dedicat profesioniştilor. O alternativă este GIMP, un program OpenSource disponibil şi sub Linux. Un viewer de imagini excepţional este FastStone Image Viewer.
  Pt audio/video se găsesc softuri gratuite f. bune: arhicunoscutul WinAmp, MediaMonkey, GOM Player (un player video f. bun care are integrate şi codecuri).

 5. mihai.floran spune:

  Vreau să vă mulţumesc pentru că aţi început o dezbatere reală pe marginea subiectului expus. Sper să fie un exemplu şi pentru alţi utilizatori.

  Referindu-mă la subiect, cred că fiecare are dreptate în felul lui, dar cred că totodată cine doreşte, poate să încerce alternativele. Nu cred că costă pe nimeni nimic că încerce un linux, există chiar posibilitatea de a-l instala în paralel cu windows-ul, astfel poţi lucra pe windows şi testa linux-ul până alegi.

  E cert că Windows-ul vine gratis cu computerul, dar nu toţi cumpără computere. Eu am acum Vista OEM cu computerul şi nu aş renunţa la el, dar ca programe folosesc doar trial (până este valabil) sau freeware.

  Un lucru aş spune că pentru funcţionarea fără riscuri ac computer-ului, recomand cumpărarea antivirusului (sunt şi ieftine) pentru că altfel am păţit-o şi eu şi probabil voi scrie despre asta într-un articol viitor.

 6. sunshine64sm spune:

  Citez „O licenţă de Windows OEM nu este excesiv de piperată ca preţ şi poate fi achiziţionată şi ulterior cumpărării sistemului. Va putea fi însă utilizată numai pe calculatorul respectiv”, aşa cum spune catatoa. Din păcate uitaţi un aspect foarte important: licenţa de windows odată activată este valabilă numai pentru aceeaşi placă de bază şi acelaşi procesor, şi dacă faceţi un upgrade mai serios de calculator, riscaţi să pierdeţi valabilitatea licenţei. Vînzătorul v-a explicat acest aspect? Sau e habarnist? Prea puţini ştiu chestia asta. Nu vreau să comentez în ce categorie intră acest „artificiu” :D. Asta în ideea în care vrem să fim corecţi pînă la capăt. Ca şi alternativă gratuită avem Linux, care cuprinde diverse distribuţii, orientate pe domenii dintre cele mai diverse: distribuţii extrem de mici pentru sisteme multimedia, sau specializate pe prelucrarea materialelor video sau sunet, pentru calcule ştiinţifice, baze de date, servere, sau de uz general, etc. Cine spune că Linux-ul este greu de folosit, sau nu are softuri, face o mare greşeală. Pentru Linux sînt multe softuri, însă trebuie căutate. E adevarat, că oferta de jocuri e destul de subţire, dar chiar pe CNET.ro este o adresă cu foarte multe jocuri sub Linux (ceva site spaniol). A, nu ştiţi limba spaniolă ?!, no problem, Google vă ajută să traduceţi pagini întregi de web, prin servicul (gratuit) Google Translator !! (… să nu-mi spuneţi că nu l-ati încercat !!!) De ce criticaţi Linux-ul dacă nu l-aţi folosit (chiar de pe un CD Live, deci fără nici o instalare), sau nici măcar nu l-aţi văzut concret ce face, la vreun prieten? Jucaţi-vă cu o distribuţie de Linux de pe un CD Live: veţi vedea cum funcţioneşte, şi asta fără să instalaţi absolut nimic în calculator (no, „concurenţa” are aşa ceva?? …oficial?). Şi încă ceva din categoria gratuităţi: vreţi un Office gratis sub Windows?, e simplu, instalaţi de pe Google Pack softul StarOffice, al firmei Sun şi veţi economisiti astfel cca. 70 USD. StarOffice este foarte asemănător cu OpenOffice (au acelaşi nucleu), dar StarOffice este mai stabil şi mai compatibil cu documentele doc. Toate acestea le spun din experienta proprie, şi daca aveţi o nelămurire, vă stau la dispoziţie pe adresa de mail: sunshine64sm@gmail.com

 7. iulian spune:

  Incercati totusi si gimp pentru lucrul cu fotografiile in special ;), blender 3d disponibil la http://blender.org varianta free la 3d studio max… e buna varianta linux… dar depinde…
  Ca firma e bine sa ai licente, in primul rand isi face bani, in al doilea rand dormi linistit si tu si clientul. Spre deosebire de alte variante free, photoshop de exemplu te ajuta sa fi mai productiv. Alternativa la flash… nu prea exista.
  Totusi ai dreptate, preturile sunt prea exagerat de mari pentru oamenii de rand care poate ca nu scot nici un ban pe ele… cum ar fi msOffice, cu toate astea daca le-ar scoate in varianta free se gasesc destui care sa lucreze la negru pe o aplicatie gen home editition… e cu dus si intors.

  NUMAI BINE 🙂

  Stiu ca la un moment dat Microsoft vroia sa scoata o varianta office free care sa includa niste banere… mai sti ceva de aceasta idee?… eu nu m-am interesat.

 8. dan spune:

  Cind ai pensia pe care o am, vorbim despre cumpararea licentelor. Pina atunci…!

 9. Pretorian spune:

  HELP ME PLEASE!!! Am cumparat acum vreo 3 ani un Xp Home Edition cu licenta. Acum am fost nevoit sa repun softul dar am descoperit ca am pierdut serialul. Daca il instalez, peste 30 de zile imi cere sa inregistrz softul. Intrebarea este>>> mai pot face ceva sa pot folosi normal acel CD? Ce pot face sa nu mai imi apara chestia aia cu inregistratul? Vreau sa pot folosi windows, nu neaparat cu autentificare la microsoft!

 10. Vigil Boros spune:

  Ar mai fi o solutie ieftina pentru obtinerea programelor de ultima generatie fara a plati atat de mult… si anume upgrade-ul. Ex: sa cumpar o versiune Nero 9 costa cam 100euro iar upgradeu m-a costat la jumatate. Versiunea veche am primit-o bonus la cumpararea unei piese de calculator nu mai tin minte… La fel am facut si cu programul de editare video de la Ulead pe care l-am primit cand am cumparat placa video… Si cumparatul in gasca e o solutie buna.

 11. Adrian spune:

  Nu mai laudati atata Linuxu, Ubuntu… m-am jucat si eu cu ele. Sunt niste porcarii de sisteme care lucreaza cu softuri free, neprofesioanel, superficiale, si de foarte multe ori… sa fim seriosi cate programe sunt pt Linux? Le numeri pe degete! Nu tu Yahoo Messenger pe Linux sa poti da web cuiva, sa transferi prin messenger… plus ca la instalare face o mie de fite si daca nu stii linii de comanda te uiti la el ca la poarta verde… si ramai cu instalarea lui la jumate ca mai departe nu stii ce sa faci… am folosit un live CD si cand am vrut sa-l instalez,surpriza… la partitionare m-am crucit cate optiuni sau… moduri si fel de partitii avea… swap bla bla n-am inteles nimic din ce vroia, pt ce e swap ce face genu respectiv de partitie… in fine am ales la nimereala… s-a instalat intr-un sfarsit… mentionez ca am mai avut multe errori aproape de sfarsitul instalului… cum ca nu poate copia nu stiu ce fisiere, sa verfic discu… sa terminat instalarea, si zic sa-i dau un upgrade, nici un program nu mi-l termina de upgradat pana lacapat… la jumatatea upgradeului aparea erroare, ne pare rau dar upgrade a esuat bla bla, m-a enervat, am bagat cd-ul cu Windows si am instalat Windowsul. Poate sa ofere Linuxu si licenta pe viata pt Photoshop si Nero 9 ca tot nu mi-as pune Linux!
  Domle toti stim o treaba… ce e gratis nu e bun… sa fim seriosi cine face pomeni in ziua de azi? Asa de prosti ori fi nenea aia care lucreaza la Linuxu ala sa-l distribuie gratis fara sa castige absolut nimic? Unde mai pui ca faceau si livrari cu cd-uri de Linux… ti-l trimitea prin posta daca vroiai fara nici un ban… hai domle sa fim seriosi cine munceste azi asa moca? Tu ai munci sa faci programe pt mine asa-gratis? Windows ruless ai suport frumos, merg programele, peste tot forumuri cu sfaturi la programe… mai tragi frumos de pe un torrent un soft mai scump pe care nu ti-l permiti…

 12. Adrian spune:

  Am uitat sa mentionez ca am folosit o distributie Kiwi Linux pt ca, din cate am inteles, este singura distributie care are suport pt net de tip RDS sau Romtelecom, prin conectare la net cu user pass prin Protocolul PPPOE. La Windows ai foarte clar 2 partitii mari si late NTFS si FAT pe cand la Linux ai vreo 6 tipuri de partitionare, cred ca, si mai mult tin minte ca atunci cand apasai pe sagetica sa optezi pt tipul de partitionare se insiruia o lista mare cu tipu de partitie… Concluzia? Cel mai stabil OS este Windows! Linux nu e pt simpli user ori home user desi are un GUI placut, e pt programatori, etc.

 13. yo spune:

  Am urmarit si citit discutiile pentru ca eram interesat de parerea altora despre linux si intr-un final m-am decis sa postez si eu dupa ce am citit ce a scris adrian.
  Este o mare greseala in ceea ce ai scris despre linux si am sa-ti spun si de ce.
  ani la rand am folosit windows incepand de la win 95 si terminand cu xp sp2 incercand de curiozitate si vista,Am schimbat 10 computere tot mai avansate si toate se duceau ……Sa raspund acum la ce ai scris tu:daca te interesa intradevar cautai tutoriale sa vezi cam cat de multe sunt pentru linux de nu iti ajunge o viata sa le citesti si nu te mai chinuiai cu instalarea linuxului ,ca odata pornita instalarea stai linistit si citesti o carte pana e gata
  despre programe tot in tutoriale gaseai ce este mai bun sau cautat
  despre cun se instaleaza nici nu te interesa caci trebuia sa sti doar despre synaptic p m (dai search la ce te intereseaza si mark).
  conexiunea la internet romtelecom sau …. orice fel gaseai la help (doar un f1)si search pppoe unde invatai cum se face .ce greu era sa scri in terminal ‘pppoeconf’ si sa urmezi pasii!!!Ce sa mai spunem despre linux ca daca nu te intereseaza ca dai o comanda simpla pe care o gasesti in help(f1) mai bine citeste un tutorial ,cauta un program,da dublu clic,accept…….etc,licenta,si in final ….. don’t send !!!:)
  Cam atat despre windows si timp pierdut pana ce se duce si hdd-ul asta ca daca ai bani de o licenta windows de ce sa beneficiezi de free OS,mai bine cumperi si un hdd anual. In final daca doresti si iubesti windows nu incerca linux doar de curiozitate ;este sfatul meu pentru toata lumea
  Daca lumea este curioasa de interfete cu flacari si stropi de apa se poate incerca ubuntu,este intradevar frumos dar nu o faceti doar pentru asta ci cu gandul ca este ceva nou de invatat iar dupa doar 2 ore ai sa realizezi ca nu este greu ci doar un windows in alta varianta care nu strica nimic in calculator.(o varianta a windowsului doar la suprafata )

 14. lena spune:

  Ce ii aia licenta?

 15. radu.capan spune:

  webdex.ro/licenta


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *