Ţeapa numită SpyShredder


Astăzi a venit la mine un prieten cu două calculatoare să i le verific de viruşi. Am pus ce aveam la îndemână (BitDefender 10) şi unul într-adevăr era plin de viruşi. Dar s-au curăţat toţi. Al doilea în schimb era… curat. Şi totuşi la fiecare lansare de sistem se lansa şi un program SpyShredder care făcea rapid o scanare, depista două componente nedorite (identificate una ca periculoasă, iar alta ca ultrapericuloasă) şi ţipa cerând eliminarea lor. Doar că atunci când apăsa-i butonul şi te aşteptai ca SpyShredder să facă curăţenie, aveai parte de invitaţia la a cumpăra programul… Destul de clasic pentru trial-uri, nu?

M-am uitat din curiozitate pe torrente, să văd dacă există SpyShredder. Nici urmă! Deja lucrurile deveneau ciudate. Următorul pas a fost simplu: o căutare cu Google pentru a afla că SpyShredder nu este altceva decât o mare păcăleală. Înşelătorul lui mecanism, cu variaţii, este următorul: în clipa infectării cu nişte trojani fie 1) este instalat direct acest program, fără cererea acordului; fie 2) se dă un mesaj de avertizare gen "aţi încurcat-o, aveţi trojanul Bum-Pic-Poc (înlocuiţi cu ceva litere de speriat) dar fiţi liniştiţi căci instalând programul gratuit SpyShredder puteţi scăpa". Pe oricare din căi ar fi, cert este că utilizatorul neatent se poate pricopsi cu un program care – crede el – este anti-spyware, anti-rootkit, anti-trojani, pe când colo nu asigură nici o protecţie, chiar nu face nimic, doar sperie pe cei slabi de inimă da de cineva îşi va da banii pentru a-l cumpăra. Evident după ce îl cumperi… nu primeşti nimic.

Partea interesantă vine acum: foarte probabil ca în Add/Remove Programs să nu apară! Dacă veţi lansa uninstall.exe din directorul programului, sau veţi apela Uninstall din meniul Start rezultatul va fi acelaşi: veţi fi întrebat dacă chiar doriţi să dezinstalaţi? (nu, e doar probă de microfon!) şi dacă răspundeţi afirmativ… nu se întâmplă nimic. Nu vă aminteşte de NaDa, cel mai bun program din toate timpurile? Doar că e o versiune de prost-gust. Şi dacă veţi şterge directorul, după relansarea calculatorului programul va apare din nou. A scăpa de el e mult mai greu decât a te pricopsi cu el.

Un tutorial bun de eliminare manuală am găsit aici. Presupune să mergeţi în Safe Mode şi să folosiţi un program pe numele lui SmitfraudFix, care – nu-i aşa? – sună şi el destul de dubios, dar după ce am săpat pe Google m-am convins că e bine-intenţionat. După vreo 5-10 minute am reuşit să elimin SpyShredder şi o nouă scanare cu BitDefender cu definiţiile la zi a dat acelaşi răspuns: calculatorul era curat. SpyShredder dădea doar alarme false pentru a îmbia la a fi cumpărat.

img83

PS: O metodă similară e întâlnită la unele torrente. Descarci 700MB cu filmul ce l-ai dorit de luni de zile să îl vezi, pentru ca la rulare să ai parte de un mesaj ce spune: ca să vezi filmul ai nevoie de programul XYZ. Evident programul XYZ este tot o ţeapă. Mare atenţie deci…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Daniel spune:

  Ai dreptate, ma procopsisem si eu intr-un timp cu un asfel de program, nu chiar asa de agresiv, dar ma enerva. Dupa cateva dezinstalari, stergeri foldere si chei de registri si 3-4 restarturi, am reusit.

 2. Daniel spune:

  Exista 2 solutii:
  1. Mac
  2. Linux.

  Dixit!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *