Cinema: situri… bloguri…


Când vine vorba de cinema, preferatul meu pentru informare este Cinemagia.ro. Există însă desigur mult mai multe situri dedicate acestei teme şi fără o ordine anume aş aminti Cinemagazin.ro, CinemaRX.ro şi Filmepedia.ro (fostul E-Filme.org). Nu sunt situri similare, fiecare având specificul lui. Ceea ce face Cinemagia.ro (şi poate şi celelalte situri, nu ştiu exact, nu le urmăresc) este să prezinte cu un fel de imparţialitate filmele. Spun imparţialitate deoarece acolo sunt prezentările probabil oferite de casele de producţie, fără judecăţi de valoare. Că e capodoperă sau un film slab, textele sunt mereu pline de "extraordinar", "excelent", "deosebit", "superb"…

img95

Aşa că dacă mă interesează data premierii, distribuţia sau alte informaţii tehnice, Cinemagia.ro e excelent, cuplat desigur cu IMDB.com. Când vreau o evaluare catolică a filmelor citesc recenziile scrise de comisiile pentru filme ale Conferinţei Episcopilor Catolici din SUA (vezi aici şi aici), respectiv din Australia (vezi aici) – da, în unele ţări Biserica Catolică acordă atâta importanţă filmelor încât are comisii speciale dedicate cinematografiei, ce recenzează film cu film. Din aceste surse noi oferim recenzii catolice în română la filmele ce rulează la noi pe situl ProFamilia.ro. Nici aceste recenzii nu sunt perfecte, dar le consult mereu înainte de a vedea un film.

Să ne întoarcem însă la spaţiul românesc (ah, să nu uit secţiunile de cinema de pe Rol.ro şi Acasa.ro). Căutând cu Google am mai găsit diverse situri dedicate filmelor, cu o structură mai de bloguri. De exemplu tot Acasa.ro ne oferă blogurile MovieSpot şi CinemaCultura. Apoi ar fi FilmeTari.com, făcut de doi tineri de… 19 ani (aceasta presupunând că pagina Despre e actualizată anual). Sau Filmesnoi.com – nu pricep de unde vine "s"-ul – care se declară "blogul oficial al celor mai noi filme". Cum adică "oficial"??? Mă rog… Să trecem mai departe. Am mai remarcat DaneziaFilme.blogspot.com în special ca vechime: din 2006. Şi ajung acum la blogul care de fapt m-a făcut să scriu acest articol: LaFilm.wordpress.com. Aici găsim recenzii scrise de Ted Doru Pope. Pentru moment este singurul blog pe care am decis să îl urmăresc prin RSS, plăcându-mi stilul.

Mă întorc la ce spuneam la început: diferenţa dintre Cinemagia şi LaFilm este că primul are datoria de a promova filmul oricum ar fi, pe când al doilea nu. De aceea blogurile despre filme pot fi un barometru mai bun (evident, nu întotdeauna profesionist) privitor la calitatea filmelor. Prefer o opinie personală – în măsura în care nu e infantilă – unui text standard care ţi-ar vinde şi mărul putrezit fără să clipească. Accidental mai găsesc bloguri în care persoane private îşi scriu opiniile despre filmele văzute şi cred că e un fenomen îmbucurător. În primul rând e o împărtăşire pe care cei mai mulţi o fac nu pentru a se da critici de film sau rotunzi ci pentru a veni în întâmpinarea altora. Eu chiar şi citind înainte critici/opinii despre filme ajung să văd unele de doi bani… cu cât mai rău ar fi dacă nu m-aş documenta înainte!

img96

Iar la final o "confesiune" pentru cei care nu ştiu deja: şi mie îmi place să scriu, pe blogul personal, despre filmele pe care le văd. Până acum am scris despre mai mult de 150 de filme.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. danezia spune:

  Eh, imi doresc totusi ca sa te uiti putin mai adanc prin blogul meu. Nu sunt un critic profesionist, dar din cate ai remarcat… blogul are vechime… si mi-am format ochiul.

  Si oricum… am tendinta de a da cu filmele proaste de pereti… asa ca pot sa fi sigur ca nu o sa vezi nici un film prost… daca ma urmaresti.

  Poate ocazionalul film plictisitor (dar inovator sau remarcabil din punct de vedere artistic sau tehnic)

  Astept comentarii… si mai ales critici!

 2. Multumesc ca ai inclus in lista si site-ul nostru. In momentul de fata este adevarat ca Cinemagia conduce piata insa noi speram sa ne apropiem de ei…

 3. dangl spune:

  Moviespot si Cinemacultura= 404 error…
  Filmetari.com=cateva filmulete vazute de cei 2 copii. In capul listei „A 13-a fantoma”, un film prea vechi ca sa-l mai consideram si tare. Cat aveau, 10 ani baieteii cand l-au vazut?
  Filmesnoi.com=un film sau doua vazute pe luna. Nici nu se merita numita arhiva.
  DaneziaFilme.blogspot.com=greu de urmarit, prea mult scris, deloc imagini, in fond o imagine face mai mult decat o recenzie. Aspectul pozitiv este ca fata de ceilalti omul s-a uitat la cateva filme. Cine stie, poate se va imbunatati. Ii mai acordam o sansa.
  LaFilm.wordpress.com=ma intrebam cat poate sa o tina asa, comentarii de calitate cinefila, e clar. Apoi am vazut ca omul a vazut maxim 10 filme pe an. E ca si cum a scris doar titlul la blog.

  In concluzie, e cale lunga pana la site-uri de valoarea celor de la zerosec.ws.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *