Sună ca o veveriţă?


Nu ştiu dacă vi s-a întâmplat să primiţi fişiere audio pe o adresă GMail şi să doriţi să le ascultaţi (cu player-ul din GMail) pentru a auzi o veveriţă disperată "vorbind" de zor (gândiţi-vă la Chip şi Dales), în nici un caz ceea ce ar trebui. Mai ales cei care lucrează cu podcast-uri audio sau folosesc fişiere audio în propriile situri redate cu soluţii flash (gen Audio Player pt WP) ştiu ce problemă urâtă este aceasta…

img118

Înainte de soluţie, o lămurire tehnică. De vină e player-ul Macromedia Flash. Acesta nu poate să redea corect fişierele audio care sunt realizate cu o frecvenţă (sample-rate) nemultiplu de 11.025 kHz. Multe programe nu ţin cont de aceasta şi la salvarea fişierelor MP3 oferă orice alte valori dar nu 11.025 kHz sau 22.050 kHz sau 44.100 kHz. Vedeţi demonstrativ două capturi mai jos din două programe de la care mă aşteptam să mă ajute. AIMP2 are o plajă limitată, dar hai să trecem cu vederea. În schimb Audacity? Celebrul Audacity? O listă lungă de opţiuni dar toate generând sunete de veveriţe???

img119

Am mai încercat şi alte programe cu aceeaşi dezamăgire. Soluţia a fost să apelez la bătrânul dar bunul encoder LAME. Acesta este un executabil fără interfaţă grafică, deci va trebui să îi studiaţi parametrii de comandă. Dacă nu vă place, puteţi folosi unul dintre programele care îi pun o interfaţă (GUI) executabilului. Un exemplu este LameXP despre care mai detaliat Softpedia scrie aici. Da, are limitarea extremă că face encoding doar din format WAV, dar în schimb include şi valorile multiplu de 11.025. Gata cu veveriţele!

img120

Dacă ştiţi alte programe audio gratuite – mulţumesc, cele comerciale chiar nu mă interesează, la nevoie folosindu-mă de LameXP – care să permită conversii poate chiar din MP3 în MP3 (nu doar WAV în MP3) cu schimbarea frecvenţei pe multiplu de 11.025 vă rog mi le semnalaţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *