Alte cititoare RSS: Snarfer şi RSSOwl


Zilele acestea am încercat să îi mai dau o şansă produsului Google Reader. Nu neg că pentru unii poate fi exact ce au nevoie… eu însă îl păstrez ca soluţie online pentru rarele momente când am internet dar nu la calculatorul meu. Am să mă şi explic: Google Reader actualizează feed-urile după popularitate (număr de abonaţi şi alte elemente luate în calcul). Aceasta înseamnă că dacă un blog celebru publică ceva, s-ar putea ca în câteva minute să afli. S-ar putea! Dacă însă urmăreşti un blog nou-nouţ sau oricum, fără faimă, rata de actualizare a fluxului RSS poate fi de ordinul orelor. Categoric nu îmi este de folos să aflu mâine despre un material publicat astăzi pe un sit care mă interesează mult. Până când Google Reader nu pune măcar un 5 minute la orice feed (sau oricum un algoritm mai permisiv) o soluţie online (am testat şi Bloglines, nu stă mult mai bine) nu e pentru mine.

Revenind la programele pentru RSS, FeedDemon mă exasperează la consumul de resurse, dar are nişte facilităţi pe care nu le regăsesc în GreatNews ceea ce îmi face dificilă o eventuală întoarcere. Iar FeedReader nu suportă taburi şi are diverse alte limitări. Aşa am ajuns să mai testez şi alte programe din familie. Am fost surprins, uitându-mă pe Download.com, să descopăr că în vârful listei programelor de la categoria RSS Readers se află Snarfer (de care nu cred că am mai auzit până astăzi). L-am testat şi e interesant, complex, avansat (dar nu pe gustul meu). Suportă taburi ceea ce este bine. În mod deranjant primul tab îi este rezervat lui, de reclamă. Iar la relansarea programului nu se deschid taburile active la închidere.

Are interfaţă în limba română, care trebuie "instalată" (există un fişier cu traducerea). Sunt câteva lucruri care sunt foarte atrăgătoare la acest program. Izvorul: arhitectura cu pluginuri a aplicaţiei. Chiar dacă pentru moment nu sunt multe, sunt unele interesante. De exemplu cel care face sincronizarea cu Google Reader. Nu este o sincronizare perfectă (un mesaj citit în GReader nu apare citit şi în Snarfer, nici invers) dar e oricum sincronizare (un feed adăugat sau şters în GReader va apare adăugat sau şters şi în Snarfer, şi invers). Se pot crea "colectoare" unde să fie urmărite feed-urile după anumite cuvinte cheie şi… mai găsiţi şi alte facilităţi speciale pe situl aplicaţiei.

img18

A doua aplicaţie pe care am testat-o foarte pe scurt este RSSOwl. Cu doar câteva zile în urmă aşteptata versiune 2.0 a ajuns la Milestone 8. Vă recomand să vedeţi acest material video (flash) demonstrativ cu ce aduce M8. Aplicaţia se mişcă bine, arată bine, pare a merge şi cu taburi dar eu nu am reuşit… nu m-a dus capul să deschid pagini în taburi noi. Nu am folosit versiunea anterioară, dar versiunea 2.0 (care este stabilă, deşi în beta) e prezentată ca reprezentând un progres major. Acest program, spre deosebire de multe altele din familie, merge şi sub Mac şi sub Linux. Puteţi urmări diverse filmuleţe video (flash) demonstrative aici. Versiunea 2.0 finală e se pare programată pentru sfârşitul acestui an.

img20


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. anonim spune:

    Snarfer folosesc si eu si isi face treaba de minune chiar daca mai are cateodata prostul obicei sa crape. Poate in versiunile viitoare il vor face mai stabil. RssOwl este o alternativa celor care lucreaza sub mai multe platforme si vor un program care sa arate la fel pe toate cele 3 platforme. Fiind scris in Java, este putin mai lent dar consuma si mai multa memorie decat Snarfer insa isi face treaba cu succes.

  2. Ion spune:

    Daca vreti sa vedeti un cititor de fluxuri RSS/ATOM romanesc 100%, mergeti la adresa urmatoare:
    http://www.ronada.com/adijob/index7.php
    Nu este perfect, recunosc, dar am reusit sa citesc cam 90% din fluxurile care exista.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *