Proxy: Când aici, când colea


Aţi văzut filmul Jumper? Eu încă nu, dar mi s-a părut interesantă ideea şi sper şi filmul să fie interesant. Pe scurt: un tânăr are puterea să călătorească cu puterea gândului… oricând… oriunde. Dar pe CNet.ro nu facem recenzii de filme! Mi s-a părut însă o introducere bună pentru subiectul servere proxy: aţi putea avea puterea lui David Rice dar la nivelul… adresei IP.

img40

Serverele proxy (vezi Wikipedia) permit "ascunderea" în spatele unui alt IP. Vizitaţi IP-Address.com şi veţi vedea IP-ul Dvs curent, ba chiar şi locaţia pe hartă (de regulă localizarea merge). După cum vedeţi mai jos, eu mă aflu în Cluj-Napoca, iar adresa IP am şters-o din captură. De asemenea am suprapus în captura de mai jos (colţul stânga-jos) o fereastră din Firefox. Mergeţi la Unelte, Opţiuni şi de acolo la Avansat, tabul Reţea. Alegeţi Setări şi veţi avea fereastra ilustrată mai jos. Scrieţi acolo o adresă de server proxy şi portul folosit. Dacă apăsaţi OK… tocmai v-aţi teleportat pe hartă asemenea eroului din Jumper 🙂 .

img41

Capturile de mai jos vă arată cum am "sărit" în Germania, respectiv în SUA. Dar la fel "am fost" şi în Mexic, Filipine, India şi alte ţări…

img42

Acum vine întrebarea logică: de ce am face aşa ceva? David Rice se teleporta fizic, deci măcar putea vedea acele locuri. Dar ce folos este apelul la un server proxy pentru a părea/simula că ai alt IP, de altundeva din lume? Motivaţiile pot fi multiple.

 • În primul rând hackerii folosesc servere proxy pentru a se ascunde când… operează. Nu faceţi aşa ceva!
 • În al doilea rând cei care, justificat sau din manii conspiraţioniste, doresc să acceseze anumite situri fără ca să rămână urma adevăratei lor adrese IP.
 • În al treilea rând cei care doresc să acceseze servicii web care, în baza adresei de IP, sunt limitate ca funcţionalitate la anumite regiuni geografice.

Desigur, pot fi şi alte motivaţii, precum testarea unui sit de către webmasteri accesându-l (aparent) din diferite ţări ale lumii. Sau pot să fie situaţii când "canalul" tău spre un sit să fie blocat (fie de un administrator de reţea, fie de o cădere de backbone), dar cu un proxy poţi vizita acel sit. Sau o webaplicaţie să limiteze un serviciu la 3 utilizări per IP. Pot fi deci diverse motive!!! Nu toate sunt rele, precum în cazul hackerilor.

Şi acum ajungem la ultima întrebare: de unde aflăm adresele unor servere proxy gratuite? De exemplu căutaţi cu Google free proxy list. Veţi găsi mai multe situri cu zeci, chiar sute de servere proxy. Copiaţi adresa serverului şi portul şi le indicaţi în Firefox conform celor descrise mai sus (evident similar se poate face şi cu Internet Explorer). Pentru a verifica, încărcaţi IP-Address.com şi ar trebui să vedeţi IP-ul schimbat. Dacă nu se încarcă înseamnă că serverul e jos. Dacă se încarcă prea încet ar trebui să încercaţi alt proxy.

Eu am reuşit de câteva ori cu proxy să văd servicii – minore – închise românilor sau generic neamericanilor. Găsesc jignitor de fiecare dată când se lansează ceva şi e deschis fie doar pentru americani, fie doar pentru câteva regiuni ale lumii. Dar asta e… Astăzi am încercat cu acest truc să testez Hulu, care a ieşit din beta. Nu mi-a mers 🙁 . Fără proxy mi se amintea că nu sunt în SUA.

img43

Cu un proxy din SUA mesajul s-a schimbat, dar nu suficient. Offf… Rămâne de văzut Hulu pe mai încolo. Dar cu alte servicii cu limitări similare "şmecheria" cu proxy merge. Încercaţi!

img44

PS: Nu vă încredeţi în serverele proxy publice, crezând că aveţi anonimitatea absolută, pentru a face farse de prost gust (sau ilegalităţi). Au şi serverele proxy log-urile lor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,29 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. vasea spune:

  Nu asi vrea sa fiu DEZGUSTATOR insa mascarea si demascarea este ca si cum ai bea apa plata cu apa de la chiuveta! Ia si convinge-te cu ruterele de la serviciile de provideri! Te incurca doar atat!

  – [::] Your info:
  – [::] Nick: [ro][is][clicknet2]vasea
  – [::] Class: Guest (0)
  – [::] IP: 109.100.174.60
  – [::] Country Code: RO

  Active Search: Your ip is not 192.168.1.3 it is 109.100.174.60 bye bye.
  *** Redirect request received to a hub that’s already connected
  *** Disconnected


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *