Despre servere, picaje şi acces


Pentru cei care au un sit, mai ales dacă e actualizat zilnic şi cu un număr important de vizitatori, una dintre temeri ţine de statutul online sau offline a serverului. Desigur, aproape întotdeauna firmele ce oferă hosting spun că serverele le merg… 99% din timp. În realitate procentul este adesea mai jos… sau mult mai jos.

img74

Tocmai de aceea au apărut servicii online care verifică regulat dacă un sit este online sau nu. De regulă sunt comerciale, iar cele gratuite fac verificări la intervale de o oră în cel mai bun caz. Şi totuşi BasicState.com face aceasta la 15 minute! Gratuit, la 15 minute. Personal nu prea înţeleg ideea sitului: servicii gratuite, nu văd pachete comerciale şi nici reclame… deci cum o să reziste? Ei promit însă pe prima pagină it’s completely free forever. OK. Aşa să fie. A doua mea nemulţumire e interfaţa sitului, teribil de simplistă dar totodată neinuitivă. Va trebui ceva muncă de descoperire pentru a găsi clickul care vă duce la un anume loc. Trecând însă peste toate acestea e un serviciu gratuit şi care nu îţi cere să tot mergi pe situl lor ci îţi trimit regulat statisticile prin email şi excepţional dacă e vreo problemă. Vedeţi pe sit report samples şi graph samples.

Dar acum să mai zăbovim puţin la partea cu "problema". Un sit e inaccesibil. Oare să fie el problema? Nu neapărat. Am mai spus cred, deci poate mă voi repeta: se poate să fie şi o problemă de conectivitate între Dvs şi server. Să spunem că situl e în Germania, Dvs sunteţi în România şi între Germania şi România e o problemă pe "linie". Situl la Dvs nu se încarcă dar el merge! Din SUA, Japonia sau altă parte el merge. Vă poate ajuta comanda tracert ca să vă daţi seama unde e problema. Puteţi încerca printr-un proxy să accesaţi situl ca şi cum aţi fi din… Franţa, şi poate va merge. Cert e că un sit inaccesibil de la Dvs nu înseamnă neapărat server picat.

De ajutor în acest caz ar putea fi situl DownForEveryoneOrJustMe.com. Din păcate acesta are documentaţie… zero. Dacă e să fim optimişti putem presupune că acest sit transmite ping-uri din diverse locaţii din lume pentru a verifica dacă un sit este într-adevăr online sau nu. Dacă e aşa (probabil nu), serviciul e foarte util şi minimalist de asemenea. Şi altfel e util. Prima pagină se deschide cu o întrebare în care Dvs completaţi adresa sitului. Apăsaţi linkul or just me? după care veţi primi răspunsul: "doar la tine e picat, situl merge"; sau "nu doar la tine, ci şi de aici nu merge". Înainte de a sări pe capul unui administrator spunându-i că situl/serverul nu e accesibil asiguraţi-vă cu acest sit că… it’s not just you.

img75


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *