Dropbox: un început frumos!


Există nenumărate servicii ce se oferă să ne găzduiască fişierele. Unele 1GB, altele 5GB, altele 50GB. Şi încă o dată… Google nimic. Un recent intrat pe această piaţă este Dropbox, specializat pe sincronizare. Este în beta privat, ceea ce înseamnă că doar pe bază de invitaţie poate fi testat. Am reuşit să pun mâna pe o invitaţie şi să mă joc cu serviciile oferite. Concluzia: Microsoft ar putea cumpăra astăzi compania pentru a uni SkyDrive cu ceea ce echipa Dropbox a realizat până acum. Sunt plăcut impresionat de ceea ce am văzut şi vă voi împărtăşi câteva gânduri în continuare.

img55

În primul rând, pentru cei care preferă prezentările video (flash) le recomand să vadă acest screencast care prezintă foarte bine situaţia actuală a serviciilor Dropbox. Pentru cei care preferă o prezentare în limba română, haideţi să vedem rapid despre ce e vorba. Aş fi umplut cu capturi articolul dar există un avertisment pentru mine puţin cam neclar despre obligaţia celor acceptaţi în beta privat să nu dezvăluie informaţii din interior. Probabil ideea priveşte limitarea posibilităţii copierii de către eventual competitori înainte de lansare. Mă voi limita la o prezentare mai text, în baza a ceea ce deja se spune în screencast-ul lor.

Presupunând că aveţi invitaţia, totul se rezumă la trei paşi: 1) descărcaţi o mică aplicaţie pe care o instalaţi; 2) prin identificarea cu datele de cont veţi face o legătură între cont şi calculator; 3) puteţi începe să folosiţi serviciul. Când am auzit de aplicaţie şi sincronizare m-am gândit la Mozy dar implementarea este puţin diferită (mai inspirată). Programul odată instalat… nu va fi prezent ca o aplicaţie independentă. În MS Explorer veţi constata existenţa unui nou director, în My Documents, intitulat My Dropbox. Practic Dropbox se încorporează în MS Explorer, ceea ce înseamnă că oricine va şti imediat să lucreze cu el! Bravo! SkyDrive de la Microsoft presupune încă publicarea fişierelor printr-o interfaţă web. Dropbox nu face decât să folosească Explorer-ul de la Microsoft! Oare de ce Microsoft nu a implementat deja aşa ceva?

Deci practic v-a "crescut" un harddisk nou în MS Explorer. Ar fi fost poate mai intuitiv să apară ca o unitate nouă, dar apare ca un folder. Aici aveţi implicit create două foldere: Pictures (pentru albume foto) şi Public – un fişier pus aici devine public. Un click dreapta pe acel fişier şi în submeniul Dropbox veţi găsi opţiunea pentru copierea linkului pentru accesul public. Fişierele şi folderele au acel simbol verde când sunt sincronizate, un simbol albastru când sunt în starea de sincronizare. Interacţiunea cu folderul My Dropbox se face ca şi cu orice alt folder (copiere, lipire, ştergere…).

img57

Spaţiul este de 5GB în etapa beta. Nu se spune nimic oficial dacă după ce se iese din beta cei 5GB vor rămâne gratuiţi sau nu. Nici despre lăţimea de bandă nu se spune ceva. De fapt nu există o documentaţie oficială, nefiind încă un beta public. Multe lucruri se pot schimba, dar dacă se schimbă în direcţia bună, serviciul deja excelent ar putea fi şi mai bun.

Cui îi este de folos? În primul rând şi mai ales celor care fie 1) lucrează pe mai multe calculatoare (ex: unul la serviciu, altul acasă); fie 2) celor care frecvent au nevoie să facă publice fişiere unor prieteni sau colegi (de exemplu echipele ce lucrează împreună la anumite proiecte). În cazul scenariului 1, ai lucrat la serviciu, ai pus fişierele de la proiect în My Dropbox, când ai ajuns acasă deschizi MS Explorer şi în My Dropbox (evident după sincronizare) găseşti fişierele pe care ai lucrat la serviciu! În cazul scenariului 2, dacă o echipă lucrează la un proiect, toţi au în mod share un director cu fişierele proiectului şi când unul modifică un fişier el apare modificat la toţi! Wow… Ciao emailuri şi menţinut versiuni. Apropo de versiuni: Dropbox păstrează versiuni ale fişierelor, lucru util dacă e vorba de un fişier text şi doriţi versiunea de acum două zile, sau de un fişier şters din greşeală şi v-aţi dat seama mai târziu.

REŢINEŢI: Dropbox nu este pentru depozitarea de fişiere online ci pentru sincronizare (adică dacă Dvs puneţi un fişier în Dropbox, el ajunge online; dacă îl ştergeţi local, va fi şters şi online)! Dacă aveţi un singur calculator poate fi considerată o soluţie de backup online pentru fişiere/foldere preţioase. Dacă aveţi două calculatoare sau Dvs unul dar lucraţi în proiect/colaborare cu alţii, atunci vedeţi scenariile de mai sus.

Abia aştept să văd evoluţia acestui serviciu.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Pe mine ma deranjeaza faptul ca din cate am vazut programelul are doar functii de start si dezinstalare, alte setari lipsesc, de ex. in special pornirea automata la fiecare start al browser-ului, chiar daca nu aveam nevoie de el, m-a enervat la inceput. Mi-a cam luat ceva timp pana mi l-am „reglat”. Daca creatorii ofera un executabil care totusi nu functioneaza doar online ci lasa urme pe calculatorul personal, sa-l faca acceptabil, adica user-friendly (fara scuze ca ar fi beta), in aceasta directie astept inca imbunatatiri notabile.

 2. Robert spune:

  De unde pot face si eu rost de o invitatie, mi-am lasat e-mailul la ei pe pagina de 2 zile dar nimic, imi face cineva cadou o invitatie?

 3. radu.capan spune:

  V-am trimis o invitaţie.

 4. Robert spune:

  Multumesc mult pentru invitatie, imi place mult serviciul, este foarte util si interesant.

 5. Vasile spune:

  Apreciez si eu serviciul. Concurenta este totusi MS Groove, care sincronizeaza si el fisiere la distanta.
  Dar … Dropbox are versiune si pe Linux. Un activ (asset) in plus.

 6. vio spune:

  Ca un novice ce sunt in ale IT, mi-am instalat DropBox, dar nu stiu sa-mi invit persoanele cu care lucrez la un proiect. Help me!

 7. radu.capan spune:

  Se face din interfata web. Apoi nu mai e nevoie sa operati acolo.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *