CinemaRX: Cinema, filme, actori


Am pomenit accidental de CinemaRX.ro săptămâna trecută, dar abia articolul de pe blogul In-Beta mi-a atras cu adevărat atenţia asupra acestui sit. În cele din urmă m-am înscris şi… am devenit un fan CinemaRX. Dacă vă grăbiţi puteţi trece direct pe sit. Dacă vreţi să vă motiveze câteva cuvinte, poate le citiţi pe cele de pe In-Beta. Iar dacă aveţi ceva mai multă răbdare vă povestesc eu despre ce e vorba.

img76

În primul rând să lămurim cu Beta. Da, situl este în Beta dar nu e de ieri de azi. Există de doi ani de fapt şi acum e într-o a doua neterminată formă. Ceea ce nu înseamnă că mai cad cărămizi din cer ci doar că pe ici pe colo câte un link mai scârţâie. Dar de fapt stadiul Beta înseamnă pentru noi ceva pozitiv: responsabilii de sit colectează încă idei, sugestii, pentru a face situl mai bun. Din propria mea experienţă pot spune că deschiderea spre sugestii e reală, una dintre sugestiile mele de acum câteva zile fiind acum implementată (posibilitatea de a vedea cine sunt membrii CinemaRX dintr-o anumită localitate), altele fiind pe drum.

La o primă vedere s-ar putea crede că este doar un alt sit dedicat filmelor, cu ştiri despre actori, cu recenzii de filme după data premierii şi altele în zona tematică. Aceasta eventual până îi permiteţi Adelei să vorbească. O vedeţi în captura de mai sus şi în mai multe pagini ale sitului CinemaRX, gata la un click să vă spună nişte lucruri de bază. Personal ideea aceasta a unei prezentări video în pagina web, care să îţi explice "acolo sus" şi "mai în dreapta" ce este nu mi-e nouă, am mai văzut-o pe situri străine… dar nu cred că şi pe situri româneşti. Oricum, pe mine prezentarea video m-a atras, am urmărit explicaţiile ei şi din alte pagini şi în final m-am înscris pe sit. M-am trezit… figurant. Adică?

Odată devenit membru intri într-o horă care s-ar putea să te prindă. Porneşti de la statutul de figurant (0 puncte) şi poţi ajunge un guru al filmelor (dacă ai peste 4000 de puncte). Până acolo treci prin alte statute, de cascador, animator, editor, scenarist… în total sunt 30 de ranguri. Eu pentru moment sunt la al doilea, de cascador, dar mă îndrept spre (uhhh?) machior/peruchier. Schimbarea rangului se face în funcţie de punctele acumulate. Cum primeşti puncte? Comentând, apreciind filme (rating), scriindu-ţi topuri personale, crescându-ţi reţeaua de prieteni… O explicaţie clară şi pe larg a rangurilor şi sistemului de punctare găsiţi aici. Mai jos vedeţi în stânga pagina de profil (a mea), care reflectă rangul, "distincţiile" primite, gusturile mele de filme, central activităţile "prietenilor" şi mai jos ultimele comentarii, în dreapta (iar) Adela şi altele; captura din dreapta e cu pagina de votare a filmelor, una dintre posibilităţile de acumulare de puncte.

img77 img78

Dar să ne înţelegem bine: faza cu punctele e un fel de dimensiune ludică a jocului dar bine gândită deoarece provoacă (la a scrie comentarii, la a-ţi face prieteni…). Nu punctele sunt în cele din urmă ceea ce contează ci comunitatea. Nu aş putea să neg valoarea celor care au construit, construiesc şi menţin acest sit, dar într-un fel e ca la Digg.com sau la un forum: membrii sunt cei care îi dau valoare şi îi justifică într-un fel (măcar parţial) existenţa. CinemaRX este într-adevăr una dintre multele reţele sociale, dedicată însă pasionaţilor de filme şi care îi şi implică activ. Dincolo de prezentările filmelor (care, comentam şi legat de Cinemagia.ro, pot uneori să fie reclamă de dragul reclamei, sau o traducere a materialelor promoţionale, care sunt evident pozitive că doar nu îşi dau cu stângul în dreptul, oricât de slab ar fi filmul) pe CinemaRX veţi găsi şi multe comentarii, cel puţin la filmele recente, ale membrilor sitului.

Ceea ce mi s-a părut cel mai interesant e că CinemaRX încearcă să construiască un profil fiecărui membru (după o oareşcare activitate însă) în baza căruia să stabilească măsura "potrivirii" cu alte persoane. Cu alte cuvinte, dacă tu ai pus la filme favorite filme poliţiste şi de dragoste (şi intră şi alţi factori în formulă), CinemaRX îţi va recomanda persoanele care de asemenea preferă genul poliţist şi de dragoste. Astfel poţi să îi găseşti pe aceia care au gusturi asemănătoare cu ale tale, pe aceia care când spun: "filmul acesta e o capodoperă" sau, dimpotrivă, "e o pierdere de vreme", sunt mari şanse să fie chiar aşa.

Iar lucrurile bune nu s-au terminat aici. Comunitatea nu doar poate să comenteze ci şi să editeze materialele despre filme şi actori. Dacă un film nu are descrierea, poţi să o scrii tu. Dacă are o greşeală, o poţi corecta tu. Nu are afiş? Pune-i tu! Ştii lucruri deosebite despre film sau actor? Scrii la Trivia. Toate materialele despre filme şi actori pot fi prelucrate, completate de membrii CinemaRX şi efortul evident nu rămâne nerăsplătit: se primesc puncte, în funcţie de străduinţe şi calitate putând fi vorba de puncte multe! (Evident toate modificările sau adăugările de text şi imagini sunt verificate de administratori.)

img79

Şi câte nu s-ar mai putea spune. Există şi un forum unde comunitatea se întreţine. Există concursuri în care premiile pot fi bilete la cinema sau DVD-uri pentru acasă. Recenziile de filme şi ştirile din lumea cinematografiei sunt completate de topuri (box office) şi trailere. Puteţi afla într-un anume oraş ce filme rulează. Dar şi ce filme vor avea premiera în viitorul apropiat sau ce filme au mai apărut pe DVD. E un univers întreg dedicat cinematografiei cu o inimă mare dată de comunitate.

Vă invit pe CinemaRX. Vă aştept şi pe pagina mea de pe CinemaRX. Sub informaţiile de profil veţi vedea butonul Adaugă ca prieten. Click pe el dacă vi se pare că avem gusturi asemănătoare şi ne-am putea împărtăşi din impresii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. gxg spune:

    Desi nu sunt un „impatimit” al filmelor, mi-a placut site-ul acesta, mai ales pentru ca are un design foarte placut si curat. Multe retele sociale ar avea de invatat de aici!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *