Google darnic cu API-urile


Google are o redutabilă paletă de servicii şi e de apreciat că majoritatea au şi API-uri asociate. Aceste API-uri îi fac fericiţi pe mulţi webmasteri. Eu unul doar timp mi-aş dori că în rest aş fi în stare să mă "joc" săptămâni întregi cu aceste API-uri (aducătoare de bucurii şi de peri albi deopotrivă, dar despre aceasta altă dată poate). Săptămâna aceasta de exemplu Google Chart API a anunţat câteva completări (precum adăugarea de hărţi geografice, mai jos vedeţi – în sursă – din câţiva parametri am apelat o hartă pe care sunt evidenţiate România, Italia şi Franţa, de unde parametrul chld=ROITFR) dar în acelaşi timp a fost anulată limita de hărţi ce puteau fi solicitate pe zi de un sit (50.000). Tot la capitolul vizual&hărţi intră şi gadgeturile pentru Google Docs, după cum scriam miercuri aici.

afE&chf=bg,s,a9befd

O altă surpriză, mai veche, aş fi vrut să scriu despre ea sâmbăta trecută, priveşte API-ul pentru YouTube! Am pus mai jos clipul de la Google prin care se anunţa acest API: cam pe la secunda 13 în acest clip, în seria de angajaţi Google ce vorbesc despre noua minunăţie tehnică, apare şi un Daniel Danciu. Încă unul din – probabil – nu puţinii români de la Google. Pentru cei care nu au răbdare să vadă clipul până la capăt, să vedem pe scurt despre ce e vorba. Cu API-ul pentru YouTube se pot construi aplicaţii care să folosească serviciile YouTube fără a se ajunge la acest sit. Dacă de exemplu cineva face situl CalatoriiPrinRomania.ro, poate cu acest API să permită membrilor să publice fişiere video (procedura e pe sit dar de fapt se publică pe YouTube), să le afişeze (evident datele vin de pe YouTube, dar interfaţa poate fi mult configurată după bunul plac), şi materialele pot fi desigur comentare (care comentarii din nou nu ţin de aplicaţia sitului ci de clipul YouTube). Practic se fructifică YouTube într-un spaţiu separat de el.

Acum doar câteva gânduri despre mărinimia Google. Evident intuim că în toate în spate sunt nişte calcule. Google nu trebuie nici considerat nici caritabilul total, nici parşivul total. Google deschizând poarta cu API spre YouTube face realizabile visele multor webmasteri. Dar în spatele acestei "carităţi" şi YouTube câştigă: din supradepozit va deveni extrasupradepozitul de materiale video. Orice API nu face decât să întărească Google: fie direct (ex: aducând materiale noi), fie indirect (prin fidelizarea în special a webmasterilor şi prin ei a navigatorilor). Un exemplu interesant îl oferă serviciul de telefonie: 1-800-GOOG-411. Acesta permite – vedeţi din nou prezentarea de mai jos – să suni (dacă eşti în SUA) şi să afli rapid unde e mai aproape un restaurant sau un muzeu sau alt obiectiv de interes larg, realizând apoi conexiunea telefonică. De unde această dărnicie din partea Google? Nu mai reţin dacă oficial sau neoficial, dar pe unele bloguri am citit explicaţia: Google colectează miile, sau probabil sutele de mii de secvenţe audio cu voci umane cerând una şi alta, folosindu-le pentru a-şi perfecţiona sistemul de recunoaştere vocală. Cu alte cuvinte: Google oferă un serviciu "gratuit", primind în schimb "gratuit" mostre vocale. Este doar un exemplu din multele care îi permit lui Google să îşi ofere serviciile gratuit. În fapt nimic nu e absolut gratuit. Doar că ne convine costul. Mie unuia îmi convine de multe ori, aşa că folosesc muuuuulte dintre serviciile Google.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *