e-OK.ro: Muzică românească, legal!


Există atâtea reţele sociale reunite în jurul celor mai diverse teme aşa că apariţia uneia în jurul muzicii româneşti nu cred că surprinde pe cineva. Ce surprinde e poate abordarea: legală (bravo) şi cu un entuziasm colosal. Nu se putea altfel, proiectul eOK.ro fiind demarat de Florin de la Hi-Q, cu dinamismul lui molipsitor. E foarte probabil ca mulţi să ştiţi deja de el, dat fiind că Florin a stat de vorbă cu mai mulţi bloggeri români cunoscuţi, dar nu numai bloggeri, realizând o serie de interviuri video difuzate pe ici pe colo în blogosferă (eu de exemplu am aflat de proiect urmărind interviul cu Bobby). În timp ce acum blogul sitului e sărac şi cu un singur material, dacă mergeţi pe blogul lui Florin veţi găsi mult mai multe informaţii, cu clipuri video ce variază de la discuţii cu diverse persoane despre acest proiect până la chestiuni de… bucătărie, precum noul sediu sau alegerea unei prezentatoare pentru ştirile eOK.

img146

La 15 martie blogul a fost lansat în beta privat, în doar câteva zile fiind câteva mii de cereri. Vestea bună este că primele zece persoane care vor comenta la acest articol (şi care se exprimă explicit, negru pe alb, că sunt interesate de o invitaţie) o vor primi prin email. Am beneficiat şi eu de o invitaţie astfel că vă pot spune câteva cuvinte. Sunt în acest moment trei tipuri de membri: Artist (utilizatorul care are dreptul să publice piesele lui); DJ (utilizatorul care poate publica pe site mix-urile sale); şi Utilizator (să zicem… simplul ascultător). Opţiunea trebuie formulată la înscriere. "Înăuntru" veţi găsi desigur muzică, multă muzică românească şi, evident dat fiind că vorbim de o reţea socială, o comunitate din care tocmai faceţi parte, alături de care puteţi comenta piese şi colecţii, da note, lega prietenii…

img147

Lucruri care îmi plac: dacă găseşti piese care îţi plac le poţi grupa într-o colecţie pe care să o salvezi pentru a o putea regăsi. Dacă vrei să asculţi piesele din colecţie porneşti din butonul Play şi piesele vor rula una după alta. Dacă doriţi puteţi să "scoateţi" player-ul din pagină într-o mică pagină popup. Mai mult decât atât, o piesă sau o colecţie de piese poate fi integrată în propriile pagini. Trăiască embed-ul 🙂 – vezi mai jos. Un alt lucru bun este că, intrând în această comunitate ai şansa să descoperi noi solişti. Mă rog, cei care stau tot timpul cu ochii în televizor sau cu urechile lipite de radio probabil nu vor găsi prea multe nume noi, dar eu am găsit mai mulţi solişti despre care nu am auzit şi pe care i-am ascultat cu plăcere.

Florin a dus pe lângă casele de discuri o lungă muncă de lămurire, dar cu succes. Veţi găsi pe sit multă muzică românească, de la solişti/formaţii de renume până la debutanţi. Dacă am înţeles bine, DJ Project de exemplu au pe e-OK.ro publicate toate piesele, ba chiar şi unele ce nu au ajuns pe albume. Desigur lucrurile vor evolua în timp, sperându-se ca tot mai mulţi solişti să se alăture proiectului. Acum ajungând la aspectele tehnice. Situl este în beta şi se vede într-un fel, sistemul de navigare fiind încă destul de slab. E plin de AJAX (pentru defilarea printre rezultate sau colecţii, pentru reordonarea pieselor…), care poate impresiona pe mulţi; e foarte simplu să asculţi o piesă, odată găsită; dar – un exemplu doar – de ce nu se găseşte şi o pagină cu un fel de index al artiştilor? Aş avea mai multe observaţii, dar cel mai constructiv e să le trimit celor ce se ocupă de sit şi nu să le scriu aici. Chiar dacă uneori mai dai de câte o pagină de eroare ce ne dezvăluie că proiectul foloseşte framework-ul Symfony, situl este în cea mai mare parte funcţional. Voi reveni cu plăcere asupra subiectului când vor fi suficiente elemente noi.

Nu uitaţi: dacă doriţi să intraţi în comunitate înaintea altora, cereţi într-un comentariu. Scrieţi la câmpul email adresa Dvs de email, cu atenţie, pentru a putea primi invitaţia. Avem 10 invitaţii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

13 comentarii

 1. Radu spune:

  DA, as dori si eu o invitatie. Multumesc.

 2. jürgen.toth spune:

  Suna promitator. Sper sa primesc si eu o invitatie, daca nu exista restrictia pentru colaboratori.

 3. Foxy spune:

  Mi se pare o idee excelenta.
  Doresc sa primesc o invitatie.

 4. djmhyru spune:

  As dori si eu o invitatie, daca se poate…

 5. VV spune:

  Va rog sa-mi transmiteti si mie o invitatie. Multumesc si succes !

 6. George spune:

  O invitatie va rog! 🙂

 7. Lord UnR34l spune:

  As vrea si eu o invitatie va rog.

 8. Andu spune:

  Abia astept sa primesc invitatia… de cand mi-am depus intentia 🙁 .

 9. alexandru spune:

  Salut! As dori o invitatie pentru eok.ro va rog.

  Multumesc,
  Alexandru

 10. red.alert spune:

  O initiativa foarte buna.
  As dori si eu o invitatie.

 11. dragoshell spune:

  chiar al 11-lea trebuia sa fiu? 🙁
  cu alte cuvinte… vreau si eu una bucata invitatie de la cine poate sa-mi ofere 😀

  LE: am vazut k au pe site un buton mare cu Vreau o invitatie sper sa-mi trimita 🙂

 12. Florin Grozea spune:

  Te anunţ cu bucurie că toate erorile pe care le-ai semnalat în acest articol au fost rezolvate de echipa noastră de programatori!

  Mulţumim încă o dată de ajutor!

 13. Horia spune:

  Mulţumim încă o dată pentru articol! Ştii că ai apărut pe videoblogul de azi pe http://www.eOk.ro?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *