WordPress 2.5: Impresii contradictorii


Săritu-s-a peste versiunea 2.4 pentru ca să primim direct WordPress 2.5. L-am instalat de ieri pe câteva bloguri şi astăzi îndrăznesc să vă împărtăşesc impresiile. Ele sunt contradictorii. Sunt bucuros de unele noutăţi, nefericit de altele. Celor care utilizaţi serios WordPress vă recomand să citiţi această pagină de prezentare a noii versiuni, care prezintă mai detaliat ce e nou şi cu ce consecinţe. Deja ştiam că interfaţa de administrare a fost schimbată şi am văzut că acum poţi face upload la mai multe fişiere deodată, crea galerii din fotografii, insera mai uşor diverse tipuri de media… Sunt fără îndoială îmbunătăţiri extraordinare dar, pe de altă parte, pentru acei mulţi care publică nu din interfaţa de administrare ci cu instrumente tip Windows Live Writer sau Post2 Blog, s-ar putea să fie în mare parte inutile.

img172

Nici nu ştiu exact de unde să o apuc. Să luăm de la ce este mai vizibil: schimbarea de design la back-end (schimbare propagată până la cea a sitului WordPress.org). Lucrurile sunt mai aerisite acum, într-adevăr. Dar (cam ca de la Office XP la Office 2007) acum trebuie să stai puţin să te gândeşti unde găseşti ceea ce ştiai clar până acum unde era. Meniurile s-au modificat, separat, mutat în trei zone distincte, iar prima pagină în special a devenit mult mai configurabilă (dar pe bune! câţi o vor folosi?). Mai jos vedeţi pagina de publicare a unui articol. Elemente care stăteau foarte bine în bara laterală (deci era uşor de ajuns la ele) au fost mutate sub secţiunea de redactare a textului (măcar dacă lăsau să poţi alege amplasamentul). Desigur, butoanele media şi faptul că cu un singur click poţi edita materialul pe toată pagina sunt lucruri bune, dar trebuiau ele umbrite de alegeri neinspirate?

img173

Să mai vedem alte modificări:

– la upload de imagini se pot folosi informaţiile EXIT
– căutarea se face acum şi în pagini (până acum se rezolva cu un plugin)
– tagurile (etichetele) pot fi administrate fără a apela la un plugin
– parolele au acum măsurător, pentru a şti când ai ales una ce poate fi uşor spartă
– editarea simultană este blocată, pentru a nu strica unul ce face celălalt

O facilitate într-adevăr extraordinară este actualizarea pluginurilor din doar câteva clickuri. După cum probabil presupuneţi trebuie să furnizaţi datele de acces FTP, dar mai departe WordPress va prelua singur noua versiune a pluginului, va despacheta arhiva, va publica fişierele şi (re)activa pluginul. Am testat deja pe mai mlte pluginuri şi merge… excelent!

img174

În fine, să mai spunem că şi programatorii – care de exemplu vor să scrie pluginuri sau poate să altereze codul WP – au parte de noutăţi, ele fiind notate în legătura recomandată la început.

Probabil prima întrebare este: actualizarea decurge uşor sau nu? Da, merge uşor. Puteţi urma reţeta obişnuită (backup fişiere şi baza de date, dezactivare pluginuri, copiere noua versiune) sau reţeta rapidă (copiaţi peste noua versiune). Dacă aveţi un blog foarte, foarte preţios, s-ar putea să preferaţi soluţia lentă şi sigură. În cele câteva cazuri de actualizări pe care le-am făcut de la 2.3.3 la 2.5 totul a mers ca uns. Adică blogul a fost funcţional şi după upgrade, dar… nu perfect. Câteva pluginuri şi widgeturi nu au mai mers. Deşi s-a tot trâmbiţat că WP 2.5 nu a modificat baza de date, de fapt a făcut-o (e drept, minor). Dar problema mai serioasă vine de la modificările din back-end care afectează back-end-ul unor pluginuri (nu multe). Teoretic toate problemele acestea vor fi depăşite rapid; în practică depinde de cât de rapid vor reacţiona autorii pluginurilor/widgeturilor.

Merită upgrade-ul? Eu am fost mereu pe principiul: oricum cândva va trebui făcut. Dacă însă vă e foarte bine cum e acum, mai puteţi sta liniştit până când apare 2.5.1, 2.5.2 sau alte versiuni ce vor repara unele probleme actuale. De exemplu pe mine mă irită mult problemele cu câmpul guid din wp_posts şi sincer sper că vom avea rapid o actualizare care să repare problema. Alţii raportează alte probleme. E clar deci: WP 2.5 reprezintă un salt destul de important, cu noutăţi atrăgătoare, dar îşi are hibele lui, de la cele tehnice la cele de adaptare. Ca fan WordPress nu pot decât să salut noua versiune, să fiu recunoscător pentru progresele înregistrare şi să sper că atât autorii WP cât şi comunitatea de autori de pluginuri şi widgeturi vor reacţiona rapid pentru remedierea micilor probleme actuale.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *