Realizarea cuprinsurilor în Word


Astăzi ne oprim la un alt subiect probabil pentru mulţi cunoscut: cum se face un cuprins în Word. În Word 2007, ca să fim mai exacţi. Treaba este chiar simplă şi cei care nu au experimentat-o până acum poate vor prinde curaj. Am încropit la repezeală un videotutorial iar pentru aceasta aveam nevoie de text. Am apelat la tradiţionalul „lorem ipsum”. Poate vă amintiţi că am prezentat cândva un instrument online ce generează câte paragrafe doriţi. Ce nu ştiam este că şi din Word se poate genera rapid. Scrieţi =lorem(30,20), după cum am făcut eu în videotutorial, şi vor fi generate 30 de paragrafe a maxim 20 de rânduri. Similar funcţionează comanda rand. Ştiaţi de ele? Eu nu, până ieri.

Având un text, mi-a rămas doar să îi pun titluri şi subtitluri. Aici este toată şmecheria: puneţi titlurile şi subtitlurile (şi subsubtitlurile şi subsubsubsubtilturile şi…) cu stiluri diferite. Am optat pentru Heading 1 şi Heading 2 din comoditate şi pentru rapiditate. După ce am aplicat stilurile în mod corect titlurilor şi subtitlurilor tot ce a mai rămas a fost să introduc cuprinsul. MS Word îl generează singur! Vedeţi tabul References, chiar în stânga Table of Contents.

Desigur, aţi putea genera (adică scrie) singuri cuprinsul. Ce înseamnă aceasta? Trebuie să scrieţi manual un anume titlu la ce pagină se găseşte… La vreo 100 de titluri şi intertitluri s-ar putea să vă piară cheful. Dar, atenţie, dacă folosiţi un cuprins generat MS Word nu doar va calcula singur pagina unde este un titlu dar şi va actualiza acest număr dacă mai lucraţi în text şi paragrafele se deplasează. În plus, dacă introduceţi un titlu nou sau îl modificaţi, regeneraţi cuprinsul şi gata. A, şi un cuprins generat permite şi o navigare rapidă la capitole, cu CTRL+Click. Atât cu vorba, să vedem faptele…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (20 evaluări, media: 4,65 din 5)
Se încarcă...

19 comentarii

 1. denis spune:

  Multumesc.

 2. Robert spune:

  Imi puteti spune cu ce software ati creat tutorialul video, ce rezolutie si setari ati folosit si daca ati folosit mai multe etape/aplicatii care sunt acestea si setarile lor. Eu tot incerc de cateva zile sa creez niste tutoriale Photoshop si nici acum nu am gasit un soft/setari care sa ma satisfaca.

  Multumesc.

 3. radu.capan spune:

  Sunt cel putin doua solutii: CamStudio (gratuit) si Camtasia (comercial). Ar mai fi si Jing sau programul descris de noi aici. Pentru acest design eu folosesc de regula o latime la video de 680-700px, ca sa incapa in banda sitului. Si XVid ca si codec. Iar pentru hosting, Viddler e preferatul meu.

 4. Sergiu spune:

  Mercy.

 5. Oana spune:

  Multumesc. Mi-a fost de mare ajutor. :*

 6. ADDY spune:

  Multumesc. Mi-a fost de mare ajutor. :*

 7. eugaen spune:

  Multumesc mult! Foarte folositor!

 8. Janina spune:

  Multumesc mult! Chiar habar n-aveam si imi prinde bine la proiectul ce il am de facut si nu numai.

 9. florin spune:

  Salul. Mersi pt tutorial. Insa mai am 2 intrebari: 1) Cum scap de o pagina aflata intre altele? Am dat click dreapta si nu-mi da…
  2) As putea sa numerotez doar o parte dintr-un anumit nr de pagini?
  Mersi.

 10. Ana Maria spune:

  Buna ziua,
  Mi-a fost de un real folos acest tutorial… Multumesc!

 11. criss spune:

  Multumesc mult, mi-a fost de mare ajutor.

 12. jimmy spune:

  Mersi mult de tot.

 13. mada spune:

  Multumesc. Mi-a fost foarte util!

 14. Dragos spune:

  Ma ajutat foarte mult!!! Multumesc.

 15. Sonia spune:

  Multumesc, chiar mi-a fost de ajutor!

 16. Teodora spune:

  Chiar folositor. Simplu. M-a salvat!! Multumesc!

 17. Alina spune:

  Mersi, chiar mi`a fost de mare ajutor, pentru un proiect !!! Merci!

 18. roxana olteanu spune:

  Foarte util si bine prezentat.
  Multumesc mult !

 19. doina spune:

  Ma straduiam de vreo ora si nu-i dadeam de cap. Multzam.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *