Adaptări la partea de administrare a WordPress


În a doua zi a anului 2008 am scris despre zona de administrare de la WordPress. Ah, pură istorie. Cu WordPress 2.5 situaţia s-a schimbat destul de dramatic. Personal nu m-am obişnuit cu noul look şi unele lucruri îmi displac categoric. Dar putem adapta lucrurile, doar unele acum, mult mai multe în viitor. Primul lucru care m-a interesat a fost să am din nou meniuri pe două nivele. Unii autori s-au grăbit încă dinainte de lansarea versiunii 2.5 să îşi actualizeze pluginurile. Printre aceştia şi YellowSwordfish care avea de la 17 martie pregătită nouă variantă pentru Admin Drop Down Menus pentru WP 2.5. Vedeţi mai jos cum meniul este acum… mai meniu, ajutând la o navigare mai rapidă spre o anumită secţiune din back-end.

img4

Apropo de meniu (acum sar de la back-end la front-end, iertaţi). Eu de regulă am în Firefox deschis câte două taburi pentru fiecare sit WordPress mai important. Două taburi pentru CNet.ro, două taburi pentru situl personal, două taburi pentru BRU.ro… ş.a.m.d. Prea multe taburi deschise! Dar totuşi îmi e util pentru a putea comuta rapid între "faţa" sitului şi "spatele" lui. De ceva vreme am început însă să folosesc WordPress Admin Bar. Ultima oară a fost actualizat chiar ieri, probabil tot pentru a reflecta noua structură din WordPress 2.5. Cine a folosit WordPress.com vreodată ştie ce este cu această bară de administrare: ea apare chiar şi când vizitezi situl (eşti în front-end) dar doar dacă eşti logat (identificat). Astfel permite foarte rapida comutare între back-end şi front-end… problemă rezolvată (pentru mine) şi deci mai puţine taburi deschise.

Vedeţi mai jos cum apare bara de administrare "peste" situl personal. Evident, cine vizitează situl nelogat nu o va vedea. Dacă logat fiind nu o vedeţi, atunci aproape sigur în footer.php lipseşte linia <?php wp_footer(); ?>. Adăugaţi linia înainte de tagul body.

img5

Printre lucrurile care mă deranjează la interfaţa de administrare (revenind la back-end) este îngustimea. Din motive doar de autorii WP ştiute, designul este limitat la 980px. Pentru cei care au monitoare mai late aceasta înseamnă în dreapta mult spaţiu alb inutil. Ne poate ajuta însă un alt plugin lansat cu mult timp înainte ca WP 2.5 să fie oficial: Remove Max Width. Eu îl folosesc şi sunt tare bucuros, simţind că este fructificat fiecare pixel al monitorului 🙂 .

Dar dacă nu vă place nicicum noua interfaţă? Nu sunteţi constrâns să o folosiţi! Un exemplu de temă pentru secţiunea de administrare este Fluency Admin. Ieri a apărut versiunea 1.1, evident compatibilă doar cu WP 2.5 minim şi care modifică radical aspectul: de la coloritul mai sobru (după unii) sau pesimist (după alţii), la aranjarea elementelor (ex: meniul superior este acum pus în stânga). Nu am ajuns să folosesc prea mult această temă, dar am de gând să o ţin o vreme cel puţin, să văd dacă îmi convine.

img3

Concluzia? Dacă nu vă place ceva din partea de administrare nu uitaţi că sunt diverse pluginuri ce modifică unele aspecte. Căutaţi-le pe cele care vă convin mai mult. Secţiunea de administrare Dvs o folosiţi (nu vizitatorii) dar aceasta nu trebuie să însemne că poate să arate oricum. Doar vă respectaţi, nu?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Razvan spune:

  Am si eu o curiozitate: cum ai facut sa ai back-end-ul in lb.romana?

 2. radu.capan spune:

  La WordPress.ro se gaseste publicat fisierul ro.mo ce face back-end-ul in romana. E acum pentru 2.3.3 dar merge (incomplet) si pentru 2.5. Sper cat mai rapid sa apara traducerea completa si la 2.5.

 3. Razvan spune:

  Multumesc de informatie 🙂 .

 4. jürgen.toth spune:

  Pentru pasionatii de Mac OS Leopard o tema pentru sectiunea de administrare a WP este oferita aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *