Învaţă cum să foloseşti Google Apps


Sunt un pasionat avocat al pachetului Google Apps şi am scris de mai multe ori pe această temă aici, pe CNet.ro. Desigur, nu se potriveşte tuturor. Pentru unii poate să nu prezinte interes, alţii s-ar putea să aibă nevoie de ceva mai mult (subliniere: Googe Apps are şi planuri comerciale pe lângă cel gratuit). Este însă ideal pentru grupuri (mici, mijlocii, chiar şi mari). De exemplu o familie poate avea domeniu propriu şi atunci toţi au adrese de email ion@popescu.ro, maria@popescu.ro … De 6GB, să nu uităm! Fiecare membru poate folosi calendarul propriu şi împărtăşi (sharing) celorlalţi evenimentele de interes. Apoi pot edita în comun documente. Mda, mai puţin plauzibil. Aici devine plauzibil de exemplu pentru asociaţii, grupuri sau firme. Un comunicat poate fi redactat de, să zicem, 6 membri ai aceleiaşi asociaţii. Un raport dintr-o firmă poate fi făcut public angajaţilor firmei. Ş.a.m.d.

Apare desigur întrebarea: de ce să foloseşti serviciile Google cu domeniul propriu când le poţi folosi cu domeniul Google? De exemplu cu o adresă GMail ai şi un cont Picasa Web Album de 1GB. Nu şi cu Google Apps. Într-adevăr, a folosi serviciile Google cu domeniul propriu înseamnă pierderea unor servicii (pe care le poţi însă oricând folosi cu o adresă GMail). Apoi noutăţile se propagă ceva mai lent până la Google Apps. Pe de altă parte, există desigur o raţiune: folosind Google Apps poţi limita anumite lucruri în cadrul domeniului tău! De exemplu la o firmă angajaţii şi doar angajaţii cu cont Google Apps pentru domeniul firmei vor putea vedea/modifica documente ale firmei. Există trepte de securitate inexistente în serviciile Google.

Nu am să o mai lungesc cu "reclama" pentru Google Apps. Pentru cei care nu ştiu, în acest moment Google Apps cere să ai un domeniu propriu în schimb oferind: Email (adrese gen GMail), Docs (documente, foi de calcul, prezentări), Calendar (în traducere… calendar), Chat (cu Google Talk), Sites (construcţie de situri) şi Start Page (pagină de start). Dacă nu aţi folosit până acum Google Apps poate veţi dori să aruncaţi un ochi pe legăturile de mai jos. Dacă aţi folosit Google Apps, poate de asemenea veţi dori să aruncaţi un ochi pe prezentările de mai jos. Ele sunt după mine destul de ascunse prin documentaţia Google Apps şi de aceea m-am gândit să le "expun". E vorba de un fel de tutoriale cu imagine şi explicaţii audio (în engleză, după cum v-aţi aşteptat). Sunt destul de bine făcute, cel puţin excelente ca introducere.

Există două "cicluri" de prezentare. Poate veţi dori să începeţi cu cel de aici (interactive guides). După cum vedeţi în captura de mai jos include fiecare serviciu, pentru fiecare serviciu. O voce feminină vă va conduce prin toate capitolele prezentării. Pentru comoditate vă ofer linkurile directe la "titlurile" majore: Welcome; Email; Calendar; Talk; Docs; Sites; Start Page.

img12

A doua versiune (Google Apps Training) este cu o voce masculină şi ceva mai elaborat. Lecţiile au timp, dacă nu înţelegeţi ceva la Notes găsiţi textul vorbit în prezentare. Puteţi şi căuta în textul lecţiilor. Deşi sunt abordate (cam) aceleaşi teme, cele două tipuri de prezentare nu coincid. Legături directe: Email; Calendar; StartPage; Docs.

img11

Dacă aveţi o firmă sau o asociaţie şi tocmai aţi introdus Google Apps (sau vreţi să introduceţi), expuneţi cu un proiector oricare sau ambele suite de lecţii angajaţilor/membrilor. E curs gratuit 🙂 . Eventual poate veţi avea nevoie de un translator.

PS1: Pentru mine Google Apps ar fi şi mai bun dacă ar include Picasa şi (încă inexistentul) Drive (pentru găzduirea online de fişiere).

PS2: Nu vă bazaţi pe aceste două prezentări pentru a învăţa totul despre Google Apps. Mai există două resurse esenţiale: Help-ul de utilizator şi Help-ul de administrator şi grupul de discuţie dedicat Google Apps.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. coman marius spune:

    Am subscris si eu site-ul de mai sus la Google Apps. Te rog realizeaza un documentar in care sa explici pasii principali in configurarea si utilizarea Google Apps.

    Multumesc anticipat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *