MyPage: un bookmarklet formidabil


Nu îmi vine să cred cât de rar am scris despre bookmarklet-uri. Practic a fost un articol mai serios acum un an. Şi totuşi bookmarklet-urile sunt atât de utile, iar eu unul le folosesc zilnic. Mai mult, pentru a-mi optimiza unele lucruri mi-am scris şi bookmarklet-uri proprii. Ce mai: sunt mici dar fantastice. Unul dintre favoritele mele este MyPage (trageţi de acolo linkul cu MyPage în bara de semne de carte). Cel mai bine o explică – sper – animaţia de mai jos.

5pasi

Ce am făcut? Dând un click pe bookmarklet în colţul dreapta-sus apare un mic meniu. În timp veţi reţine. De exemplu eu folosesc R (pentru remove). Aveţi un design şi doriţi fie să îl tipăriţi, fie să faceţi o captură de ecran dar fără anumite elemente grafice. Nimic mai simplu! Mutaţi mouse-ul peste pagină şi cu un fundal galben palid vor fi evidenţiate anumite "bucăţi". Daţi click când e evidenţiată bucata ce o doriţi eliminată. Fundalul galben va fi atunci intens. Apăsaţi pe R şi… a dispărut! Astfel puteţi face să dispară de exemplu reclamele dintr-o pagină pe care doriţi să o capturaţi (sau listaţi). Dar nu e doar R de la remove! Sunt şi alte funcţii. De exemplu E de la edit. Să vedem o ştire de la Realitatea TV. Selectăm un paragraf cu ajutorul bookmarklet-ului, apăsăm E, schimbăm textul şi… putem face o captură la o ştire falsă/falsificată 😉 . Vedeţi mai jos paşii:

6bush

Desigur, există mai multe bookmarklet-uri ce permit aşa ceva, unele chiar mai uşor. De exemplu Edit Webpage, bun pentru modificat şi/sau şters din pagină. Veţi găsi aici (alte) diverse bookmarklet-uri utile.

Înainte de a încheia vă mai recomand o resursă de bookmarklet-uri specializate pe redimensionare şi centrare a ferestrei. Fiind mai multe dintr-o aceeaşi categorie veţi dori poate să creaţi un folder în bara de semne de carte, unde să le grupaţi. Sunt foarte utile!

img15

PS 1: În tot acest articol am avut în minte Firefox. Unele bookmarklet-uri merg şi sub IE.

PS 2: Nu ştiu dacă am mai recomandat anterior, dar poate doriţi să vedeţi articolul din Smashing Magazine intitulat Bookmarklets, Favelets and Snippets.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *