Google Calendar: 5 lucruri care nu îmi plac


Oana m-a întrebat: "care e sensul să scrii 5 lucruri care nu îţi plac la Google?" E drept. Dacă vrei să te plângi undeva trebuie să o faci către autoritatea competentă. Altfel poate fi bârfă. Şi totuşi, dacă mă opresc acum la cinci lucruri care nu îmi plac la Google Calendar este pentru a preveni unele dezamăgiri. Este drept că Google Calendar e încă în beta, astfel că putem fi optimişti că lucrurile se vor schimba… în timp… Personal cred că lucrurile se mişcă prea încet la Google Calendar, dar fiecare cu viteza lui. Trecem deci la treabă. Să nu credeţi că fac reclamă absolută produselor Google. Iată câteva lucruri enervante:

img23

1. Cred că una dintre plângerile cele mai frecvente pe grupul Google dedicat acestui produs este faptul că atunci când eşti în calendar şi dai click pe un eveniment… nu îi vezi detaliile!!! Trebuie să dai Edit pentru a le vedea. (Şi Edit poate provoca secunde bune de blocare până apare ceva.) Pentru mine este incredibil că deşi această plângere există de mai bine de un an Google nu a fost încă în stare să o rezolve. Singura consolare este că un calendar embed (vedeţi mai jos, captura din prim plan), detaliile apar (description). Evident Google poate. Dar de ce poate doar în calendarul embed şi nu în calendarul pe care mii de oameni lucrează zi de zi? Mister…

img24

2. La fel de deranjant este faptul că descrierea unui eveniment suportă HTML… până la prima editare. Să zicem că pui un eveniment şi vrei să pui un link pentru detalii suplimentare. Se poate. Scrii manual tagul A, pui calea, totul pare OK. La prima editare a acelui eveniment tagurile HTML au dispărut şi un eventual Save duce de râpă tot HTML-ul. De ce? E chiar atât de greu de presupus că mulţi vor dori în descriere să folosească taguri pentru a îngroşa, înclina, sublinia text, pune link-uri, poate chiar imagini???

3. Într-un calendar îţi notezi de regulă nu doar evenimente (zile de naştere, altele) ci şi ce ai de făcut. Excelent: Google îţi permite să scrii că de la ora 10 ai programare la dentist sau altele. Dar de ce nu este implementat şi un indicator pentru "împlinirea" sarcinii (de scris lucrarea de diplomă, stadiu curent: 35%). Un calendar ar trebui să fie în acelaşi timp un instrument pentru "de-făcut" (to do list). Google Calendar ar deveni imediat mult mai atrăgător pentru mulţi dacă unui eveniment i s-ar putea asocia un slider pe care să îl tragi de la 0% la 100% în funcţie de cât din respectiva sarcină ai îndeplinit-o. Şi poate la 100% sarcina să treacă pe gri (căci e gata, nu mai e activă). Orice implementare ar găsi, Google Calendar trebuie să facă ceva în această direcţie. Altfel nu ne rămâne decât să punem eventual în titlul evenimentului (că dacă punem în descriere, vezi punctul 1, doar cu editare mai poţi citi ce ai scris), între paranteze, procentul de îndeplinire… Primitiv…

3+. La fel de bine ar putea primi evenimentele categorii: aniversare naştere, aniversare căsătorie, petreceri, programări medicale… Eventual cu un simbol grafic specific (tort la zi de naştere).

4. Ajungem la RSS. Ce produs poate fi Google Calendar fără un RSS bun? Din păcate sunt unele probleme. În primul rând pentru mulţi poate părea ascuns. Daţi click pe Manage calendars (sub lista de calendare). Apoi pe calendarul care vă interesează. Veţi găsi acolo undeva scriind Calendar Address. Copiaţi linkul unde duce butonul portocaliu XML: acela este feed-ul RSS. Intuitiv, nu? O altă problemă: ai cinci calendare şi trei dintre ele vrei să le urmăreşti prin RSS. Tocmai am văzut cum poţi afla RSS-ul unui calendar, dar nu ar fi frumos să poţi să ai un RSS în care alegi tu ce calendare să urmăreşti? Pentru moment nu se poate, eventual doar apelând la Yahoo! Pipes sau alte produse pentru mixarea feed-urilor.

img25

În al doilea rând… Pe când să mai scriu – ambalat fiind – încă o plângere, iată că descopăr că s-a rezolvat. Până acum câteva zile, linkul pentru XML dacă foloseai Calendar din Google Apps era nefuncţional. Prin "asemănare" cu linkul din Calendarul asociat unui cont GMail puteai "dibui" adresa corectă dar, ce frumuseţe, nu arăta data evenimentului (ceea ce, nu cred că greşesc, mi se pare esenţial la un calendar 😉 ). Dar, repet, această problemă a fost rezolvată probabil în ultimele zile. E semn că totuşi se mai lucrează la Google Calendar.

5. Şi acum ultima plângere care îi va afecta poate pe prea puţini. API-ul de la Google Calendar are la rândul lui hibe. Adăugarea unui eveniment tip All Day nu funcţionează perfect şi am văzut plângerea aceasta exprimată de mai multe ori pe grupul oficial pentru Google Calendar. Şi sunt şi alte imperfecţiuni ale API-ului. Pentru cei care vor să prelucreze prin programare calendarele e o problemă majoră.

Aş mai putea să mă plâng şi de altele… De exemplu că încă nu este disponibil în limba română! Am încercat să mă înscriu pentru a ajuta la traducerea calendarului în română (pentru că nu vreau doar să mă plâng, vreau să fiu parte a soluţiei), dar Google Calendar nu figurează pe lista de aplicaţii la care să se permită colaborarea pentru aşa ceva. Păcat.

Şi aici închei. Cu speranţa că acest articol va deveni în curând învechit şi fără valoare (căci obiecţiile vor fi rezolvate). Îmi place mult Google Calendar (şi voi reveni asupra subiectului) dar am vrut să vă previn legat de problemele mai mari pe care le are.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *