Google invită la scrierea de aplicaţii


Developers, start your engines: acesta a fost anunţul de azi-dimineaţă de la Google care m-a binedispus teribil. Google, care oferă deja mai multe webaplicaţii (GMail, Calendar, Docs… printre cele mai cunoscute), deschide portiţa către programatori să îşi scrie propriile aplicaţii folosind infrastructura Google. Aceasta înseamnă în principiu serverele Google (inclusiv sistemul de baze de date BigTable), cu API-urile Google şi un SDK al serviciului botezat Google Apps Engine.

img64

De la entuziasm la realitate: doar primii 10.000 de doritori vor putea folosi Google Apps Engine cât este în etapa de teste. Conturile acestea vor fi gratuite dar cu următoarele limite (ce se pare că se vor conserva şi când produsul va fi final, şi vor apărea şi pachete comerciale): maxim 500MB spaţiu oferit de Google, 200M megaciclu procesor, 10GB lăţime de bandă pe zi. O aplicaţie care are cam 5 milioane de afişări pe zi ar trebui să se încadreze în aceste limite. Sunt limitele dure? Depinde pentru cine. Este cam evident că pentru o idee strălucită, dezvoltată în limba engleză, deci cu un public potenţial uriaş, limitele pot fi dureroase. Pentru proiecte mai mici însă oferta Google poate fi considerată chiar generoasă. Din păcate pentru moment limbajul adoptat de Google pentru Google Apps Engine este Python. Din păcate pentru mine – pentru că nu îl cunosc – dar şi pentru mulţi alţii, existând însă o portiţă de speranţă: Google a anunţat că în timp va adăuga şi alte limbaje de programare.

O mică galerie de aplicaţii deja construite cu Google Apps Engine găsiţi aici. Eu m-am uitat la aplicaţia Vorby: simpatică, nu atât ca design (primitiv) cât ca funcţionalitate. Şi foloseşte identificarea cu conturile Google!

img66

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre Google Apps Engine, poate în timp ce aşteptaţi să primiţi invitaţia de la Google, răsfoiţi documentaţia. Sau vedeţi acest elocvent videotutorial realizat chiar de Google.

Despre Google Apps Engine au scris astăzi TechCrunch şi Google Operating System.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *