Programul Adobe InDesign


Adobe InDesign scos pe piaţă pentru prima dată în anul 1999, a ajuns în 2002 cel mai competent program de tehnoredactare-DTP pe platforma Mac OS X (versiunea 2.0 lansată pe piaţă cu câteva zile înainte de apariţia lui QuarkXPress 5.0). Mai mult, InDesign CS (octombrie 2003) şi InDesign CS2 (mai 2005) au fost integrate complet în Adobe Creative Suite (seria care conţine toate programele furnizate de Compania Adobe Systems pentru documentele destinate tiparului) alături de Photoshop, Illustrator şi Acrobat. Ultima versiune este la ora actuală Adobe InDesign CS3, lansată în aprilie 2007.

img92

Adobe InDesign este o alternativă mult mai reuşită a programului PageMaker şi este un competitor direct în faţa lui QuarkXPress, care deţinea monopolul în domeniul editării documentelor pentru tipar.

Realizat pentru flux de lucru solicitant, InDesign se utilizează foarte bine împreună cu celelalte programe Adobe folosite pentru editare-DTP, uşurează munca utilizatorului, creează documente de calitate şi include caracteristici mai bogate şi mai complexe în conţinut. Cu acest program se pot obţine documente în format PDF (Portable Document Format) cu suport unicode (formatul standard de codificare şi interpretare a textului, incluzând în varianta finală toate caracterele folosite în orice limbă). De asemenea se pot crea efecte sofisticate, acestea aplicându-se textului, imaginilor şi obiectelor din aplicaţia pentru layout-ul (macheta) paginii. Ultima versiune permite şi controlul mult mai fin al transparenţei pe linia de contur, umplerea sau conţinutul obiectelor.

Programul este folosit în special pentru ziare, reviste, afişe, invitaţii, fluturaşi, bannere etc., documentele mai lungi (cărţi, documente tehnice, cataloage etc.) realizându-se în continuare în PageMaker, Frame Maker sau QuarkXPress.

img93

Caracteristicile şi utilitatea softului împreună cu celelalte programe din gama Adobe Creative Suite fac din InDesign programul ideal de lucru pentru orice utilizator din domeniul tehnoredactare-DTP.

Un dezavantaj al versiunii InDesign CS3 este că nu funcţionează corect pe platforma Mac OS X 10.5 (Leopard). Conform reprezentanţilor Companiei Adobe Systems, programul s-ar putea închide la utilizarea unor comenzi (Place, Save, Save As), la exportarea documentelor sau la apariţia unor ferestre de dialog.

Oricum programul Adobe InDesign tinde să ajungă liderul mondial în domeniu, la fel cum Adobe Photoshop este cel mai performant soft în crearea şi prelucrarea imaginilor pe calculator.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. tipogen spune:

    Buna ziua. M-ar interesa un manual InDesign in limba romana, daca mi-ati putea recomanda ceva.
    Cu respect, tipogen


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *