LifeInGrayscale: O privire în trecut


Dacă vă uitaţi acum la nişte fotografii din anii ’90 veţi spune "uh, ce haine urâte"… şi mai departe: "ce maşini urâte", "ce televizioare urâte"… La nici 20 de ani (cei care presupunem că aveţi – mult – mai mult de 20 de ani) putem vedea cât de mult s-au schimbat gusturile. Dar cum arăta lumea acum o sută de ani? Putem consulta arhivele bunicilor sau… Flickr! 🙂 Da, da, Flickr. Dar nu oricum ci prin situl LifeInGrayscale.

img30

În ciuda titlului, nu se găsesc acolo doar fotografii în nuanţe de gri, dat fiind că fotografia color nu este o invenţie tocmai recentă. Desigur, multe sunt în sepia sau diverse nuanţe, dar pe ici pe colo mai găsim şi color. Ca într-o maşină a timpului, putem alege perioada din care dorim să vedem fotografii. Implicit ea este 1900-1970, dar există un slider în partea de sus a paginii ce poate fi modificat din ambele părţi. Putem alege astfel poze din 1910-1915 sau 1925 (dacă suprapunem cele două marcatoare).

Dacă am găsit o fotografie ce ne interesează putem da click pe ea şi va apare mărită. Un alt click ne poate conduce spre fotografia publicată pe Flickr (unde am putea-o găsi, nu neapărat, la o dimensiune mai mare). Dacă fotografia nu corespunde perioadei putem ajuta situl să fie mai exact cu un click pe Flag as not from this year. Situl are indexate peste o mie de fotografii din perioada 1900-1970 şi evident pot fi unele scăpări. Oricum, dincolo de detalii şi perfecţionism, Flickr îşi descoperă prin acest sit o faţă nebănuită: aceea de oglindă – fotografică – a istoriei.

img31

Mulţumesc Jurgen de semnalare!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *