AutoHotkey: Programează-ţi acţiunile


După facultate nu am mai programat serios nimic. Am scris câteva jocuri cu GameMaker, pentru care am şi achiziţionat o licenţă. Dar cel mai mult mi-a plăcut AutoIt, cu care am scris câteva progrămaşe. Eram atât de entuziasmat încât eram hotărât să deschid o secţiune Programare pe CNet.ro. Dar nu am mai făcut-o. Şi nu am scris, spre ruşinea mea, nici un articol despre AutoIt. Cum nu l-am mai folosit de vreo 2-3 ani, chiar m-am îndepărtat de temă. Şi din fidelitate îmi propusesem atunci: nu voi scrie despre AutoHotkey până nu scriu despre AutoIt.

img35

Planurile nu au mers cum credeam şi astăzi îmi calc promisiunea pentru a scrie totuşi despre AutoHotkey. E un program minunat (şi care se bazează în parte pe AutoIt) iar astăzi nu doresc să intru prea în programare (pentru simplu fapt că mi-ar trebui ceva acomodare) ci aş vrea să rămânem la o prezentare care să îi câştige chiar şi pe cei care în viaţa lor nu au scris vreun rând de cod. Cum aşa? Pentru simplul fapt că AutoHotkey poate fi folosit atât pentru a decoji o banană cât şi pentru a găti o mâncare de restaurant de lux. Trecând din spaţiul culinar: cu AutoHotkey începătorii pot face lucruri micuţe şi simpatice iar cei avansaţi programe destul de complexe. Evident că AutoHotkey nu rivalizează cu C Sharp sau Visual Basic sau mai ştiu eu limbaje mari de programare. Dar aplicaţii micuţe pot fi scrise uşor cu AutoHotkey.

Până la aplicaţiile mari să o luăm cu cel mai banal exemplu. Lansaţi zi de zi de o sută de ori pagina Google. V-aţi săturat să tot scrieţi adresa sau să o apelaţi de la un semn de carte? Aţi dori dintr-o combinaţie de taste, chiar dacă sunteţi în Word, să lansaţi pagina Google. Aţi putea "programa" aşa ceva? În câteva secunde cu AutoHotkey!

img37

Mai întâi în Notepad (eu am făcut în Notepad++) trebuie creat un fişier text care să îl salvăm cu extensia AHK (evident, de la AutoHotkey). Scriem acolo un singur rând, salvăm şi compilăm scriptul (click dreapta pe el, alegeţi compile, sau compilare manuală cu executabilul din subdirectorul Compiler). Şi veţi avea atunci creat un executabil cu acelaşi nume dar evident extensia EXE. Îl lansaţi, apăsaţi Win+A şi… surpriză… s-a lansat pagina Google! Tot ce am făcut a fost să spunem cu "#" că e vorba de tasta Win, cu "a" că e vorba de tasta A (deci #a este Win+A), la care să asocieze (prin "::") operaţiunea de lansare a paginii Google. Atât! Foarte simplu! Foarte rapid! Programul stă în systray gata să vă servească. Evident exemplul este cam stupiduţ, dar e doar pentru a transmite o idee despre ce poate – la un nivel elementar – acest program.

Studiind documentaţia veţi găsi cum puteţi declanşa nu doar combinaţii de taste ci şi clickuri de mouse, cum puteţi gestiona ferestre, evenimente (gen: lansează Notepad; stai să fie lansat; scrie Bla-Bla-Bla; apasă CTRL+S; scrie bla.txt…). Se pot parcurge directoare, manipula fişiere… Şi tot felul! Ba chiar se pot programa scripturi cu interfaţă grafică (GUI), adică programe în toată regula. Situl aplicaţiei (gratuite!) are şi nenumărate exemple pe care le deschideţi în Notepad ca să învăţaţi ce şi cum s-a făcut.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Marius spune:

    As dori sa vorbim despre programare in AutoHotkey daca poti sa ma ajutoi cu ceva.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *