Ce zi e azi?


Dacă eşti în faţa calculatorului şi vrei să îţi aminteşti ce zi e astăzi pui mouse-ul deasupra ceasului: un mic tooltip va apare cu ziua. Dar e marţi sau miercuri? Un dublu click pe ceas (în XP) sau simplu click (în Vista) ne poate afişa fereastra pentru timp şi dată. Cum am putea din taste lansa mai rapid fereastra? Digital Inspiration propune crearea unei scurtături spre timedate.cpl. Puteţi apoi să îi definiţi o icoană şi o combinaţie de taste şi problema poate fi astfel uşor rezolvată.

img38

Dar partea interesantă e că deja Windows-ul oferă o combinaţie de taste pentru aşa ceva. Unii (săpând pe net) o numesc "marele secret". Ei bine, nu i-aş spune marele secret, dar poate fi utilă: Win+B ne duce în systray. De fapt pe săgeata ce desparte sau ascunde parţial iconiţele din systray. În Windows Vista apăsând Win+B se vede vizibil marcarea respectivei săgeţi. Şmecheria merge şi în Windows XP – toate blogurile pe care le-am consultat negau aceasta – doar că nu se vede nimic. Şi ajungem astfel la combinaţia dorită: Win+B, Săgeată Stânga, Enter. Şi deodată fereastra pentru dată şi timp apare activă pe ecran!

Dacă tot am vorbit de AutoHotkey, deja ştim să programăm aceasta (via HowToGeek). Mai jos codul asignează comanda dorită tastei F12. Aproape că citim plain text faptul că se generează apăsarea tastei Win, apoi tasta b, se eliberează tasta Win, se aşteaptă puţin, se dă o săgeată la stânga, se aşteaptă şi se trimite comanda enter. Puteţi crea un script AutoHotkey şi eventual compila ca executabil. Eeeee… deja rezolvarea e mult mai profesionistă! Dă bine la CV 😉 .

SetKeyDelay, -1

f12::
{
send, {lwin down}b{lwin up}
sleep 10
send, {left}
sleep 10
send, {enter}
Return
}

Dacă tot vorbim de dată şi calendar, vreau să dau o bulină roşie – de bine adică – versiunii Vista de Windows. La un click pe ceas se afişează aşa de frumos informaţiile dorite… Şi ceea ce nu sesizasem până recent este că îţi poţi defini mai multe ceasuri. Dacă iubita ţi-a plecat în Franţa o săptămână (nu mai mult, sperăm) şi vrei să ştii mereu ce oră e la ea, poţi să mai adaugi din tabul Additional Clocks încă maxim două ceasuri. La afişare va apare şi ceasul/ceasurile suplimentar adăugate.

img39


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Dan spune:

  „Dar e marţi sau miercuri?”
  E o chestie simpla. Totul este in „Regional and Language Options” din Control panel.
  „Regional options>Long date” si afiseaza ce vrei. Daca vrei pe RO alegi Romania daca nu vrei sa ramai pe engleza, sau depinde de setarile initiale de la instalarea Win … Asta bine-nteles este valabil pentru cei care nu au mai multe pretentii (adica calendar, etc.)adica exact ce este in articol. Poate nu toti au nevoie de asa ceva. Eu personal nu am nevoie. Ma intereseaza doar data si ziua.
  Oricum articolul este interesant pentru ca mai invatam ceva util.
  Va multumesc.
  P.S.
  Iubita mea nu pleaca in Franta sau …
  Dar e bine sa stii ora pe glob.
  Asta daca nu te doare capul sa faci socoteala timpului adica GMT ‘plus’ sau ‘minus’ … ore.

 2. Adi spune:

  Dar nu poti sa ridici taskbar-ul (Windows XP) ca sa aiba 2 randuri ???


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *