Cum se pronunţă?


Dacă nu ştiţi cum se pronunţă anumite cuvinte puteţi evident apela la internet. Pentru expresii uzuale şansa e mare. Pentru expresii mai rar folosite… doar dacă nu găsiţi o comunitate în care să puteţi cere cuiva să pronunţe. Să vedem astăzi câteva alternative (atenţie: nu pentru învăţarea limbii – gen Mango sau cele descrise de Jurgen în comentariile la acel articol). Mai întâi HowJSay.com. Interfaţa este teribil de bătrânească, dar situl merge! Scrieţi un cuvânt sau o frază şi vedeţi ce şanse aveţi să vă lămuriţi.

img40

O a doua opţiune ar fi Forvo.com. Acest sit nu este limitat la limba engleză şi mi-a plăcut mai mult aşa că mă voi opri mai cu calm asupra lui. Pentru moment sunt "suportate" 178 de limbi, de aceea şapte mii de pronunţii se poate să nu pară prea mult. Dar aici vine încă o dată dimensiunea comunitară în ajutor. Practic oricine (peltic sau nu, să sperăm cu pronunţie bună) poate să contribuie cu pronunţii. Fie că e japonez sau spaniol, maghiar sau român. Există evident un motor de căutare dar se poate merge şi pe limbi. Fără să vă deschideţi un cont puteţi cu uşurinţă naviga prin sit şi asculta dând click pe butonul cu semnul de Play în albastru. Vedeţi de exemplu cum pronunţă PHP un englez şi un german.

img41

Nu prea văd de ce – dar e mania embeding-ului – dar situl oferă posibilitatea de a introduce o pronunţie în propriul sit. Ascultaţi cum pronunţă un brazilian Rio de Janeiro.

Dacă sunteţi puşi pe fapte puteţi trece imediat la înregistrarea unor cuvinte. Vedeţi lista de cuvinte cerute şi, printr-un mic flash, puteţi înregistra pe loc, doar un microfon să aveţi. Desigur, aceasta înseamnă că multe înregistrări nu sunt tocmai profesioniste, dar ceea ce vreţi este să aveţi o idee despre pronunţie, nu să vă daţi doctoratul în ea, nu? Dacă vă deschideţi un cont pe Forvo aveţi mai multe avantaje: descărcarea în format MP3 a pronunţărilor; posibilitatea de a aprecia cu note sau comenta alte pronunţii; administra înregistrările… Sper sincer proiectul să reziste şi comunitatea să se implice. În română sunt pronunţate doar şase cuvinte (acum), altele aşteptând să fie pronunţate (printre care şi cuvântul… românesc 😉 Kolosvar).

img42

Dacă e la final să ne întoarcem la pronunţia în limba engleză, v-aş recomanda acest sit BBC. Şi acolo veţi găsi – graţie flash – pagini din care puteţi asculta diverse pronunţii, dar este şi mult text, adică lecţii, de parcurs dacă doriţi să vă perfecţionaţi stăpânirea englezei.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Daniel spune:

  Multumesc Radu, ne esti de mare ajutor. Chiar aveam nevoia sa stiu cum se pronunta anumite cuvinte.

 2. jürgen.toth spune:

  Un site care nu ofera direct ajutor in pronuntie insa permite exercitii de vocabular in diferite limbi este oferit la adresa web: http://quizlet.com/

 3. jürgen.toth spune:

  O comunitate video de invatare a limbilor straine inclusiv vocabular si pronuntie este activa la adresa Lingorilla.com (este necesara inregistrarea).

 4. arina spune:

  Pronuntia cuvantului cheetah nu o aveti?

 5. ana spune:

  Cum ce pronunta „echizar” nu chisar.
  Cine stie sa imi zica va rog. Ms mult.

 6. george spune:

  Multumesc, Radule.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *