Programul gratuit Scribus


Scribus este un program de tehnoredactare-DTP, o alternativă gratuită la programele profesioniste Adobe PageMaker, Adobe InDesign şi QuarkXPress, şi se poate descărca on-line de aici.

Produs iniţial pentru realizarea de meniuri în paginile web, sub numele de Python, la scurtă vreme a fost transformat într-o aplicaţie DTP rapidă cu numeroase caracteristici utile pentru crearea documentelor ce urmează a fi imprimate laser sau tipărite.

img50

A fost lansat în 26 iunie 2003, primele variante rulând doar pe platformele Linux şi Unix. Ulterior Scribus 1.3.0. (iulie 2005) a fost adaptat şi pentru Mac OS X, Microsoft Windows, iar din 2007 softul este compatibil cu platforma Mac OS X/2. Ultima versiune, disponibilă în peste 24 de limbi, este Scribus 1.3.4, lansată în 30 mai 2007.

Programul se poate folosi atât pentru documente mai simple cum ar fi: invitaţii, anunţuri, pliante, felicitări, cărţi de vizită, prospecte, fluturaşi cât şi pentru ziare, broşuri sau afişe mici. Scribus poate importa documente din Open Office, RTF, Microsoft Word şi HTML (cu anumite limite), însă PDF-urile sunt adăugate în pagină numai ca imagini, acestea neputând fi modificate ulterior.

Pentru a nu intra sub incidenţa legilor pentru drepturile de autor, programatorii softului au blocat opţiunea de a citi şi realiza fişiere compatibile cu programele QuarkXPress, Microsoft Publisher, AdobeInDesign sau AdobePageMaker. În schimb, Scribus poate produce fişiere postscript level 3 pentru tipar cu separaţie de culoare CMYK sau/şi Pantone. Nici o altă aplicaţie gratuită de machetare de pe platforma Linux nu este capabilă să producă documente PDF având cele mai multe caracteristici compatibile cu toate versiunile Adobe Acrobat apărute.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Victor Nitu spune:

    Python e un limbaj de programare, si nu o versiune anterioara de Scribus. Epic fail la acest capitol, din pacate. Dar da, macar putem confirma ca Scribus e scris in Python!
    Desi sunt utilizator de Linux, as vrea sa-l vad eu pe cel care editeaza un ziar cu Scribus. Poate doar cineva care nu a „gustat” inca din Quark sau InDesign ar putea sa se multumeasca si sa se adapteze in conditiile open source. Scribus e pentru DTP cum GIMP e pentru Photoshop: doar o solutie de home/small business. Way to gooo…

  2. petux spune:

    Da, aveti dreptate, si Scribus si GIMP sunt mai slabe decat Photoshop si InDesign, dar nu uitati un lucru: Linux, GIMP si Scribus evoluiaza foarte rapid fiindca sunt surse deschise.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *