Muzică, culori, sentimente


Guitarati este o aplicaţie web (încă în faza beta) care doreşte a oferi muzică bună şi legală (dacă e să ne luăm după spusele dezvoltatorilor).

img51

Noutatea constă în faptul că muzicii îi sunt asociate culori, adică fiecare utilizator înregistrat (adresa email va fi verificată) poate atribui unei piese o culoare. Pentru cei care cunosc simbolistica culorilor (de ex. verde = speranţă, roşu = iubire, galben = gelozie) este un mod foarte interesant de a-şi exprima sentimentele online la ascultarea unei melodii. Dacă daţi de o piesă "tare" atunci îi atribuiţi de ex. culoarea roşie sau o altă culoare preferată. O piesă mai "slabă" primeşte o culoare mai neplăcută. Sunt suportate o mulţime de nuanţe (bulinele multicolore de pe prima pagină iar mai apoi butoanele Lighter şi Darker vă ajută la navigarea pe site) astfel că puteţi asculta muzică în funcţie de dispoziţia dvs. la momentul accesării site-ului.

img53

În cazul de faţă asocierea unei culori (care la rândul ei poate fi identificată cu o anumită stare emoţională) cu o piesă muzicală este o metodă ingenioasă de promovare a unor artişti încă necunoscuţi publicului larg. La înregistrare se poate alege statutul: fan, artist sau reprezentant casă de discuri. Artiştilor le este lăsată la libera alegere stabilirea preţului pentru fiecare piesă în parte sau pentru albumul complet. Aici trebuie să specific că descărcarea pieselor nu este gratuită. Însă nu acest lucru m-a nemulţumit pe mine personal, ci o altă limitare. Vizitatorii site-ului pot audia 30 de secunde din fiecare piesă şi urmări textul ei (cu click pe iconiţa verde, iconiţa albă indică faptul că piesa este instrumentală sau că textul este indisponibil). După înregistrarea şi logarea mea pe site speram să pot asculta piesele întregi, însă surpriză … tot 30 de secunde mi-au fost acordate. Singura completare se referea la posibilitatea deja amintită de a asocia o culoare piesei tocmai ascultate. În rest am fost invitat să îmi completez profilul şi să cumpăr un credit (5, 10, 15, 25, 50 dolari) cu care aş fi putut asculta multe alte piese (undeva pe sit era dat exemplul 10 dolari = 1000 piese, dar oare în întregime?). Trebuie să recunoaştem că în varianta aceasta (plată pentru audiţie şi pentru descărcare) serviciul nu va avea mare succes pe viitor. Eu sper că realizatorii aplicaţiei se vor reorienta până la ieşirea serviciului din faza beta, cel puţin în cazul streaming-ului, adică piesele să fie audiate în întregime. Ideea asocierii cu culorile şi implicit cu anumite sentimente mi-a părut foarte, foarte originală, de aceea şi prezentarea de faţă.

img52


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *