Programul Microsoft Publisher


Este programul pentru machetare (aranjare în pagină) oferit de Compania Microsoft şi face parte din seria Microsoft Office ce include Word, Excel, Acces, PowerPoint, Outlook, InfoPath, Communicator etc.

Prima dată a fost scos pe piaţă în 1991, numai pentru platforma Windows. Microsoft Publisher 3.0 apărut în 1995 a fost cunoscut şi cu denumirea de "Publisher for Windows 95". Ultima versiune este Microsoft Office Publisher 2007 pentru Windows XP Service Pack 2 şi se poate testa online aici.

img56

Cu Microsoft Publisher se pot realiza fişiere mai puţin pretenţioase, care necesită de obicei imprimare pe laser: invitaţii, broşuri, cărţi de vizită, anunţuri, fluturaşi, pliante, prospecte, şi mai puţin documente ce urmează a fi tipărite, deşi Compania Microsoft se laudă că varianta 2007 "include imprimare prin proces cu patru culori, imprimare prin spot de culoare, postscript mixt CMYK etc. Utilizaţi Expert împachetare şi plecare îmbunătăţit pentru a pregăti fişierele Office Publisher 2007, incluzând un fişier PDF pregătit pentru tipărire, pentru o imprimantă comercială" (cf. paginii oficiale a Microsoft România).

Versiunile anterioare au avut multe probleme cu fonturile, poziţionarea textelor, transparenţa, umbra obiectelor, rezoluţia imaginilor la exportarea acestora în PDF sau postscript. Deseori a fost considerat de utilizatori ca fiind un program de introducere în domeniul editării şi pregătirii documentelor pentru tipar, nu unul profesional. Multitudinea de şabloane, scheme de culori (peste 70), colecţia de instrumente de lucru proiectate de programatorii softului, ajută mult utilizatorul la realizarea cu uşurinţă a documentelor şi este o variantă mai ieftină faţă de programele consacrate din domeniul tehnoredactare-DTP.

img55

Formatul fişierelor Publisher nu este compatibil cu QuarkXPress. Însă cu ajutorul lui PUB2ID (Publisher to InDesign) se pot converti documentele Publisher din versiunea 2002-2007 în AdobeInDesign CS2 şi CS3. Singurul program care citeşte fişierele Publisher este Adobe PageMaker.

Microsoft Office Publisher este ideal pentru firmele care doresc să-şi dezvolte o campanie de marketing atât online (web, newsletter, mail) cât şi prin materiale imprimate.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. catatoa spune:

    Trebuie specificat ca nu face parte din toate suitele Office 2007: de exemplu nu este inclus in Office 2007 Home and Student!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *