TextOpus: operaţii pe litere, cuvinte, propoziţii


Zilele trecute am avut nevoie să inversez literele în nişte propoziţii, pe care le-am afişat apoi cu un font în oglindă pe un ecran, astfel încât să se poată citi pe partea cealaltă. Aveam o prezentare în PowerPoint cu vreo 15 slide-uri şi îmi era groază că va trebui manual să inversez literele… sau să scriu un script, ceva, ca să rezolv problema. Dar consultând fluxurile RSS am găsit o aplicaţie care făcea tocmai ce vroiam. Şi mai mult de atât. Ce fericită coincidenţă (nu e basm de introducere, e chiar adevărat)!

img3

E vorba de TextOpus, un sit realizat de un puşti polonez de 15 ani. Bravo băiete! Practic situl reuneşte tot felul de mici instrumente pentru texte. Dacă de exemplu vreţi să transformaţi "salut! ce mai faci?" în "SALUT! CE MAI FACI?" apelaţi la Uppercase, din meniul sitului. Desigur, eu pentru aşa ceva aş folosi MS Word şi combinaţia ALT-F3, dar pentru unii poate fi util. Am folosit însă Reverse Text, obţinând "?icaf iam ec !tulas". Să vedem categoriile de instrumente:

  • Convert
  • Letter case
  • Special
  • Lines Tools
  • Basic Encryption
  • Hashing
  • Advanced Encryption

De exemplu la Convert veţi găsi transformarea unui text în cod morse 🙂 .

img4

Grupul de comenzi de la Lines Tools vă poate ajuta de exemplu dacă doriţi să sortaţi un fişier text în care aveţi să zicem nume. Astfel o listă "dezordonată" poate deveni rapid ordonată. Criptările (dincolo de cea morse) pot fi de asemenea foarte utile, scutind de apelarea la programe specializate. Şi pentru MD5 această aplicaţie – teribil de seacă din punct de vedere al coloritului – este utilă.

Ca să o terminăm mai… în spirit de relaxare (duminică), să notăm criptarea Rot13, care face pur şi simplu o rotire cu 13 a listei de litere, abcdefg de exemplu devenind nopqrst. Dacă vreţi să fiţi secretoşi, puteţi comunica prin email cu prietenii folosind această codare. Captura de mai jos lămureşte. Şi da, acelaşi buton şi criptează şi decriptează.

img5


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *