Extensii Firefox pentru reducerea numărului de taburi


Prin link-uri favorite înţeleg link-urile spre paginile vizitate des şi foarte des, deci cel puţin o dată pe zi. Dorind să căştig mai mult spaţiu în bara de meniuri a navigatorului (nu 15 tab-uri deschise, ci dacă posibil unul singur) şi să recunosc mai uşor link-urile favorite (cu ajutorul unei capturi de ecran, mal ales că unele site-uri nu folosesc favicoane proprii) am dat în căutările mele de trei (al patrulea nu a vrut la mine) extensii Firefox utile. Toate trei sunt simplu de folosit şi foarte rapide în utilizare.

img11

Fast Dial (ilustrat mai sus) aminteşte la prima vedere de o pagină de start clasică. După instalarea extensiei, în bara de meniuri apare iconiţa corespunzătoare, accesând-o se deschide o pagină cu 12 căsuţe. Cu un click pe o căsuţă se deschide o fereastră în care introduceţi link-ul unui site preferat, daţi OK şi în mod automat va fi generată o captură de ecran. Poziţiile căsuţelor pot fi schimbate cu funcţia drag-and-drop. Cu click dreapta pe mouse puteţi seta diferite caracteristici: deschidere într-o fereastră nouă, deschidere într-un tab nou, actualizare, schimbarea link-ului cu Properties, mărimea capturii de ecran, culoarea fundalului şi stabilirea de Short Keys din tastatură cu Preferences. O altă modalitate de adăugare a unui link favorit la vizitarea unui sit este cu click dreapta şi alegerea opţiunii Add to Fast Dial.

Speed Dial este o altă extensie cu funcţii asemănătoare însă ceva mai complexă decât prima. După instalare apar două iconiţe în bara de meniuri a navigatorului. Cu Speed Dial deschideţi şi de această dată o pagină cu căsuţe în care puteţi seta link-urile favorite (de data aceasta numărul nu este limitat la 12, ci acesta poate fi stabilit după preferinţele şi nevoile personale). Fiecare căsuţă are câte un simbol pentru actualizare (Refresh) şi un altul pentru editare (Edit – pe lângă adăugarea link-ului puteţi alege de ex. frecvenţa actualizării), aceleaşi funcţii sunt accesibile şi cu click dreapta pe mouse. Alte opţiuni: folosirea MultiKey (control din tastatură), multiple posibilităţi de folosire a click-urilor din mouse, diverse configurări ale capturilor de ecran şi poate cea mai interesantă, exportarea setărilor proprii spre memorare şi depozitare într-un fişier pe calculator, util pentru folosirea ulterioară pe alte calculatoare cu acces la internet.

img12

Taboo oferă acelaşi serviciu de stocare a link-urilor favorite prin capturi de ecran pe o singură pagină. În bara de meniuri apar două iconiţe: Printr-un simplu click pe Add to Taboo aţi memorat site-ul vizitat la momentul respectiv, iar cu View Taboos puteţi urmări toate link-urile accesate (meniul grid). Extensia este însă mult mai săracă în modalităţi de configurare (lipsesc de ex. funcţiile clasice de stabilire dacă deschidem paginile în fereastră nouă sau în tab nou, funcţia drag-and-drop de aranjare a link-urilor favorite, setarea culorii fundalului). Ea oferă însă în plus faţă de cele două extensii amintite anterior un calendar al site-urilor indexate (meniul calendar). Astfel puteţi urmări câte şi ce fel de site-uri aţi vizitat de ex. cu o săptămână în urmă. Utilizarea (salvarea link-urilor, keyboard shortcuts) este explicată în meniul About.

img13

Un alt plugin pentru sortarea tab-urilor este şi Firefox Showcase. Din păcate nu am reuşit să îl testez, mai bine spus plugin-ul nu vrut să funcţioneze cu browserul meu. Dar de fapt despre această extensie Firefox s-a scris pe CNet.ro în toamna lui 2006: vedeţi aici materialul.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    O nouă extensie Firefox care nu neapărat reduce numărul de tab-uri, însă permite urmărirea unui număr mare de tab-uri într-un mod mai simplu şi mai elegant, este oferită aici.
    Extensia este încă în faza experimentală, deci o puteţi descărca la ora actuală – 1.11.2008 – doar cu înregistrare gratuită.

  2. jürgen.toth spune:

    Interesantă pare a fi şi extensia WebReview, ea permite memorarea ultimelor taburi folosite în Firefox: http://dragontalk.opendfki.de/wiki/WebReview


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *