Separaţia de culoare pentru tipar


Când se pregăteşte un document pentru film sau plăci tipografice pentru a fi tipărit, trebuie avut în vedere faptul că la final, acesta va fi descompus în mai multe planuri de culoare: CMYK sau/şi culori Pantone (culori prelucrate). Programul CorelDraw este cel mai recomandat program pentru realizarea documentelor ce urmează a fi tipărite. Are setări speciale pentru separaţii, overprint, imposer etc.

img18

Monitoarele sunt aparatele ce decodifică semnalul electric şi generează culorile RGB (Red, Green, Blue – roşu, verde, albastru) prin suprapunere de lumină. Când nu există nici un fel de lumină este generată culoarea neagră, când intensitatea prin cele trei canale este maximă, se obţine culoarea albă. Teoretic s-ar putea tipări cu spaţiul de culori RGB, însă datorită imperfecţiunii hârtiei, cernelii, maşinilor de tipar, se foloseşte spaţiul CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK) urmând ca negrul, care se tipăreşte ultima dată, să acopere aceste imperfecţiuni.

img19

La o lucrare pretenţioasă este indicat ca imaginile, textele şi obiectele colorate să fie atent combinate, mai ales când se lucrează cu culori Pantone, pentru ca la sfârşit să nu rezulte culori amestecate pe care utilizatorul nu le doreşte.

Funcţia de overprint înseamnă suprapunerea la tipar a două culori diferite, culoarea de deasupra acoperind culoarea de dedesubt. De exemplu, într-un document avem un cerc magenta şi deasupra un text negru. Dacă activăm opţiunea Overprint la culoarea neagră atunci cercul va rămâne întreg, nu se va mai sparge în locurile unde urmează a fi tipărit textul negru (vezi mai jos).

img20

La imprimare se setează opţiunea Print to file, se face un fişier postscript cu separaţie de culoare, care apoi se distilează cu programul Adobe Acrobat Distiller şi se vizualizează fişierul rezultat (PDF) cu Adobe Reader.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 2,80 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. bogdan spune:

    Un program nou, adica ultima versiune, in general este plin de bug-uri si trebuie evitat cel putin un an de la aparitie pana apar actualizari. In 99% din cazuri numai incepatorii folosesc ultima versiune de program. Acum daca aduni problemele programelor noi cu stangacia novicilor in meserie, realizezi ce trebuie sa rezolve firmele de prepress. Recunosc, Corelul este din ce in ce mai bun si mai usor de folosit. Cred ca este lider in Romania. Din pacate tot mai putini il invata dar tot mai multi cred ca il stiu. Un bug clasic de corel: Nu face overprint la outline. Si lista poate continua.

  2. bruno spune:

    In articol scrie „Programul CorelDraw este cel mai recomandat program pentru realizarea documentelor ce urmează a fi tipărite”. Cu tot respectul dar nu este chiar asa. Profesionistii lucreaza deobicei pe Mac (chesti legate de administrarea culorilor), iar Corel nu mai scoate variante pentru Mac (pentru ca nu se cumpara). Nu e neaparat necesar sa faci separatia de culoare din programul cu care ai creat documentul. Eu trimit la tipar PDF. Nimeni nu s-a plans ca nu ar fi ceva in regula.

    @bogdan vezi ca se face overpint la outline. Click dreapta pe obiectul selectat iar din meniu alege Overprint Outline. Din meniu -> View alege optiunea Enhaged with Overprints si vei vedea zonele cu overprint.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *