Copernic: regele programelor de căutare!


Trebuie să fac o confesiune: nu sunt un fan al sistemului de operare Windows. Unul dintre motivele principale este lipsa unui program de căutare adecvat. Windows Search este mult prea încet iar rezultatele nu sunt nici acelea mulţumitoare. În viziunea mea am împărţit căutările în două feluri: cele rapide, adică atunci când ştiţi exact ce căutaţi şi unde, şi cele avansate, care necesită ceva mai mult timp şi un număr de filtre.

img29

Dacă despre cele rapide s-a scris deja pe site, azi vă voi povesti despre Copernic Desktop Search 2. Trebuie să mărturisesc că programul îmi era şi mie necunoscut dar căutând printre comentariile de pe site l-am găsit (mulţumim gxg). Fiind un obsedat de stabilitatea programelor pot să spun că în cele două săptămâni de când îl folosesc intens nu mi-a făcut nici măcar o problemă. Interfaţă este una foarte prietenoasă: această presupune o căsuţă de căutare în bara de start, dar de asemenea şi o fereastră în toată regulă. Căsuţa de căutare din bară de start poate fi folosită la căutările rapide, însă te poate debusola ţinând cont că programul caută nu numai numele de documente dar şi în conţinutul acestora.

Când aţi terminat de tastat ceea ce căutaţi programul arată câteva documente care s-ar încadra cerinţelor într-un mic chenar ce apare sub căsuţă. Trecând la programul propriu-zis , acesta propune căutare în toate fişierele dar şi pe categorii cum ar fii: audio, fişiere, imagini, video, contacte, istoric, chiar şi web. Să presupunem că avem de căutat un document dar ştim decât câteva cuvinte din el; bun, mergem la căutare fişiere şi scriem ceea ce ne mai aducem aminte. Programul va afişa apoi un număr de documente organizate după folderele în care acele documente se află (lucru care te poate ajută sărind peste folderele în care consideri că nu s-ar găsi). Dar să zicem că nici aşa nu am găsit un număr mic de documente încât căutarea să ne fie uşoară: programul ne ajută permiţându-ne să alegem formatul documentului, data la care a fost modificat, mărimea…

img30

În cazul căutării după data acesta nu numai că permite căutarea de azi, ieri sau de acum 1 an dar ne permite să definim noi datele prin funcţiile between (se face o căutare între 2 date definite de noi), before (înainte de o data) sau after (după o anumită data). De asemenea programul vă permite să sortaţi rezultatele după alte criterii cum ar fi tipul fişierelor în care se află. Dacă cumva căutaţi în toate documentele (muzică, poze, documente) acesta va arată la început rezultatele aranjate după tip (imagini, documente, video). Rezultatele căutării pot fi vizualizate direct fără a deschide altă fereastră, indiferent că sunt imagini, video, sau documente. În cazul în care căutaţi pe web veţi fii plăcut surprinşi, restul vă las să descoperiţi singuri. Programul îl puteţi descărca de aici, iar recomandarea mea este cel puţin să îl încercaţi: credeţi-mă, nu veţi regreta! Pentru uz personal programul este gratuit.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gyges77 spune:

    Eu sunt destul de multumit de cum cauta Vista. A se vedea aici.

  2. nicusarpe spune:

    Bun articol. Eu folosesc acest program de foarte mult timp de la versiunea 2.1. Acum la versiunea 2.3 este mult mai stabil si are mai multe functii utile.
    Un sfat pentru a nu face indexarea fisierelor la fiecare reinstalare de windows: puteti salva Indexul in alta partitie care ramane neatinsa in caz de formatati partitia C de ex… La reinstalare doar intrati din nou in Optiuni la Advanced si alegeti Index Location… Simplu si util.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *