Sistem lansat în sistem (via virtualizare)


Cum ar fi să poţi lucra simultan şi în Windows şi în Linux? Ştim că se pot instala mai multe sisteme de operare pe acelaşi calculator, dar soluţia clasică presupune tot timpul repornirea calculatorului când dorim să schimbăm sistemul. În plus la un moment dat suntem într-un singur sistem de operare. Dacă dorim să lucrăm simultan în două sisteme de operare (sau mai multe) evident unul trebuie să ruleze ca sistem principal, iar celălalt/celelalte trebuie să ruleze în fereastra/ferestrele sistemului principal.

Ne ajută în acest scop VMware Player, un program gratuit care poate rula şi sub Windows şi sub Linux. Player pentru ce? Pentru sisteme de operare… virtualizate. O paletă largă de – să folosim termenul tehnic – virtual appliances găsiţi aici. În acest moment Ubuntu 8.04 nu a apărut decât ca beta, dar cu siguranţă nu va dura mai mult de câteva zile până când versiunea nou-nouţă, 8.04, va fi virtualizată.

Descărcarea unui sistem de operare virtualizat (fie el Ubuntu, Fedora, Madriva…) presupune cel mai adesea folosirea torrentelor. În cele din urmă e o arhivă cu câteva fişiere. Printre ele şi unul cu extensia VMX: acesta este fişierul pe care îl "deschide" VMware Player. Şi când spun "deschide" de fapt mă refer la lansarea sistemului de operare virtualizat. Mare atenţie la descărcare: înainte de a închide pagina vedeţi ce nume de utilizator şi parolă sunt atribuite sistemului de operare virtualizat. Desigur că puteţi şi apoi recăuta pagina, dar mai bine reţineţi acum. Dacă este folosit un cont şi nu aveţi datele… e cam greu să intraţi 🙂 . De exemplu în testele făcute de mine cu Ubuntu 7.10 (descărcaţi de aici versiunea virtualizată) numele de utilizator şi parola sunt ambele jars.

Ce ar mai fi de spus? Sistemul de operare secund va rula în cel prim, într-o fereastră a player-ului. Vedeţi de fapt mai jos. Puteţi să treceţi între un sistem şi altul cu CTRL-ALT, respectiv CTRL-G. Puteţi să alegeţi la ce îi daţi acces: unităţi mobile, plăci de reţea, diverse drivere. Evident rularea unui sistem de operare într-un sistem de operare presupune consum de RAM, dar VMware Player vă permite să atribuiţi RAM după cum doriţi, de fapt după cum aveţi nevoie. Pentru alte detalii vizitaţi situl player-ului sau consultaţi acest material.

img2


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. mihai.floran spune:

  Deşi nu am avut nicio eroare şi totul a decurs normal, partea de resurse stă foarte prost pentru această soluţie.

  Am nevoie de o soluţie Linux, dar în acelaşi timp să lucrez şi cu Windows. Am ales asta, dar când sunt pe Ubuntu sub Player, merge foarte bine, însă trecând în Windows (Vista 32 biţi) rămân uluit la cât de încet se mişcă. Revin la Ubuntu şi merge ok.

 2. jürgen.toth spune:

  O alternativa pentru VMware Player este VirtualBox, acesta ruland nu numai pe Windows si Linux ci si pe Macintosh: VirtualBox.org.
  VirtualBox poate fi utilizat si in varianta portabila oferita aici: VBox.me.
  Ultima versiune fiindu-mi de mare folos ruland cu ea Windows 7.
  “Imagini” ale diferitelor sisteme de operare pentru testare sunt oferite aici.

 3. jürgen.toth spune:

  Un program de virtualizare este oferit şi de cunoscuta firma Paragon. Paragon Go Virtual poate fi descărcat de aici: http://www.paragon-software.com/home/go-virtual/download.html


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *