Câteva lucruri despre uTorrent


Despre micul şi puternicul µTorrent am mai scris aici şi aici. Eu îl folosesc aproape zilnic pentru torrente (cuvânt necunoscut? vedeţi ABC despre torrente) şi sunt foarte mulţumit. Practic odată instalat poţi descărca fişiere de pe torrente fără prea multă filosofie. Dacă programul e asociat extensiei .torrent atunci se va deschide automat când descărcaţi un torrent. Mai rămâne să alegeţi unde pe calculator să descarce şi apoi el îşi face cuminte treaba. Chiar nu ai prea multe de interacţionat cu el. Poate tocmai de aceea unele lucruri trec mai nevăzute. Aş vrea să vă semnalez nişte aspecte, pentru unii apă caldă, pentru alţii poate chestii utile. Nu e vreo traducere de pe net ci pur şi simplu ceva ce vreau să vă împărtăşesc, în special pentru începători. Dacă măcar un lucru aflaţi nou (şi e util!) atunci nu am scris degeaba.

1. Există unii furnizori de internet care "miros" folosirea torrentelor şi de aceea limitează intenţionat viteza. Dacă suspectaţi că acesta este motivul pentru care descărcarea merge mai încet (aţi fost cu calculatorul în alte reţele, cu alţi ISP, şi a mers mult mai bine) atunci puteţi activa criptarea. Din Opţiuni, Ghid de viteză… sau din Opţiuni, Preferinţe, Bittorrent. Oricum, din experienţa mea mai rar furnizorii de internet serioşi blochează µTorrent.

img9

2. Sunt sigur că ştiţi una dintre regulile de bază ale torrentelor: privitul la desfăşurarea descărcării nu creşte viteza! Pe bune! 🙂 Şi totuşi cred că pentru mulţi este ca un magnet: dacă descarcă ceva (şi nu durează zile) ar vrea să ştie cu ce viteză se descarcă… în cât timp se termină… Puteţi ţine aplicaţia ca pe o fereastră normală şi atunci vedeţi viteza în titlul ferestrei din bara de aplicaţii (aceasta dacă aţi bifat opţiunea Arată viteza curentă în bara de titlu din Opţiuni, Preferinţe, General). Dar puteţi minimiza în systray aplicaţia (bifaţi tot acolo Minimizează în tray) şi atunci s-a dus posibilitatea de a observa viteza. Nu neapărat. Daţi click dreapta pe un torrent şi alegeţi Avansat, Arată bara de descărcare. Puteţi face similar pentru mai multe torrente şi veţi avea atunci afişate nişte mici ferestre ce stau mereu deasupra. Vedeţi din captura de mai jos: eu lucrez în MS Word, dar am mereu sub ochi starea descărcării datorită acestor "bări de descărcare". Şi totuşi, nu uitaţi regula: viteza nu creşte urmărind torrentele… eventual pierdeţi timp şi deveniţi frustrat.

img10

3. Dacă descărcaţi un torrent ce conţine mai multe fişiere, puteţi înainte de a începe descărcarea să deselectaţi fişierele care nu vă interesează. Dar să zicem că este un album cu piese mp3 şi vă interesează toate, şi ardeţi de nerăbdare să ascultaţi câteva cât mai rapid. Soluţia este să atribuiţi priorităţi diferite. Implicit fişierele au prioritatea normală. Alegeţi 1-2 fişiere la care puneţi prioritatea înaltă. Acestea vor fi descărcate primele.

img11

4. Puteţi folosi acest program pentru a urmări seriale (vă amintiţi de TED?). Condiţia este să folosiţi un sit de torrente ce oferă RSS, care să conţină şi linkul exact spre torrent. Dacă aţi găsit un astfel de flux RSS mai rămâne doar să indicaţi numele serialului şi să programaţi µTorrent ca să verifice periodic de sunt episoade noi. Nu am folosit niciodată această facilitate, dar ea există: Opţiuni, Descărcări RSS. Un material mai documentat pe această temă găsiţi aici.

5. Dacă folosiţi programul la serviciu (vai! se poate?) atunci probabil vă interesează să setaţi aşa numitul Buton-Şef. Practic acolo (Opţiuni, Preferinţe, Altele) puteţi defini o combinaţie de taste care să ascundă total programul, inclusiv din systray sau ALT+TAB (nu şi din lista proceselor în Task Manager). Cu acea combinaţie programul este ascuns dar şi afişat la repetarea apăsării. Foaaaaarte util! 😉

img12

6. În fine, părăsim programul pentru a merge în Explorer. Mulţi cred că dacă au descărcat un torrent şi apoi l-au şters din µTorrent, s-a dus orice urmă. Nu neapărat. Verificaţi directorul Application Data (în XP cel puţin în Document and Settings, apoi directorul user-ului folosit de Dvs), uTorrent. Acolo aproape sigur veţi găsi toate fişierele .torrent pe care le-aţi descărcat. Lucru util dacă doriţi să redescărcaţi un torrent fără să îl mai căutaţi pe web. Lucru rău dacă cine nu trebuie ajunge la acel director şi vede toate descărcările.

img13

Cam atât… Aveţi cumva alte lucruri interesante care credeţi că ar merita semnalate despre µTorrent? Dacă da, împărtăşiţi-le prin comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (11 evaluări, media: 4,91 din 5)
Se încarcă...

25 comentarii

 1. razvan spune:

  Un micut lucru despre utorrent este aici:la mine copie cu un 0 mare si gras si uneuori imi merge extrem de bine dar pe la sfarsit iar un 0. Asta e problema mea. Multumesc. Va rog dati un raspuns. Poate tot despre utorrent nu include viteza si asaca spun asta: daca viteza e mica du-te la provider si daca nu merge poti apela pe bitcomet!

 2. ade spune:

  Am avut un uTorrent in care scriam in dr. sus ce caut, apasam enter si ma ducea pe o pagina (ex.mininova)unde gaseam ceeace am cautat, selectam sa descarce fisierul, descarca si gata. acum… am reinstalat windows am pus versiunea uTorrent 1.8.1 si nu mai merge nimic. :((
  Care este solutia?

 3. nicu spune:

  Mi-am instalat de curand ultima versiune uTorrent si nu stiu cum sa imi pun in limba romana!

 4. radu.capan spune:

  Citez: To install the langpack, simply copy the file (utorrent.lng) into directory with the µTorrent executable, then restart the client. It will install the langpack automatically.

  Pentru a instala pachetul cu limbi, copiati simplu fisierul (utorrent.lng – pe care il descarcati de (click) aici) in directorul unde aveti fisierul executabil uTorrent, apoi reporniti programul. Se va instala automat pachetul de limbi.

  Apoi alegeti romana.

 5. cosmin spune:

  Salutare,

  Eu am o problema cu acest utorrent. Cand il pornesc nu pot sa mai navighez pe internet sau se incarca foarte greu paginile. Daca stie cineva cum pot rezolva aceasta problema rog sa imi spuna. Multumesc.

 6. radu.capan spune:

  Cand uTorrent descarca la viteza mare e normal ca navigarea pe internet sa fie ingreunata. Se poate limita latimea de banda pe care uTorrent o foloseste la upload si download – e o solutie. Click dreapta pe torrent, Latime de Banda Alocata, Seteaza Viteza Limita de Descarcare/Incarcare.

 7. Stef38 spune:

  Am probleme cu uTorrent-ul. Am descarcat o zi cu el dar a doua zi nu am mai putut sa iau nimic. de ce? Nu am fost „banat”.

 8. ioana spune:

  Instaleaza din nou utorrent 1.7.7. E mai bun 😛 … Pt Ade.

 9. zoltan spune:

  Buna. Am instalat uTorrent 1.8.2. Mica mea problema ca unele fisiere nu vrea sa mi le descarce in folderul in care am setat descarcarile. Imi spune ca fisierul sau directorul nu exista in locul specificat sau imi arata C-ul. Ma poate lamuri cineva de ce? Multumesc.

 10. maxp spune:

  @cosmin: uTorrentul, si este cunoscut, foloseste toate cele 10 conexiuni posibile care le permite XP-ul default si iti blocheaza internetul astfel. Nu are legatura cu faptul ca tragi cu viteza mare cu torrentul si nu-ti mai ramane banda pt browsing.
  Multi dintre noi au metro 100mb si extern mai mic … si torrentul merge de bubuie pe metro fara sa influenteze externul. N-o sa tragi niciodata cu 100mb cu torrentul si deci n-o sa saturezi niciodata banda cu el.
  Deasemenea exista si o incompatibilitate intre uTorrent si Nod32. Cauta si asta…

  so.. cauta pe net problema in caz ca n-ai rezolvat-o deja si cauta fix-ul pt xp/vista. e un mic patch care te intreaba cate conexiuni sa seteze in sistemul de operare . te sfatuiesc sa pui de ordinul sutelor in loc de 10 … 500-1000.

  xp-ul vine cu 10 default din motive de securitate : virusi, remote-uri … etc

  enjoy

 11. pexan spune:

  Am avut si eu un torent si in partea de sus imi dadea vreo 5 locuri pe care sa le folosesc la descarcat. Ex: mininova, pirate bay, google, iso hunt, etc dar nu mai il gasesc. Imi poate spune careva ce numar are utorentul acela?

 12. cornel023ro spune:

  Salut! Am si eu o problema. Am descarcat cateva torente fara probleme, dar la un torent imi face restart la Windows. Cred ca din cauza vitezei prea mari (cand ajunge la un anumit nivel face restart) sau este vorba de altceva? Cu BitTorrent nu am avut asemenea probleme. Multumesc!

 13. marian spune:

  Buna. Am descarcat si eu acest program de descarcare „abc”, l-am instalat si nu stiu sa il folosesc. Ma puteti ajuta??? Sa imi spuneti si mie cum sa descarc cu el?

 14. ionut spune:

  Salut. Am o nelamurire. Folosesc utorrent de ceva timp si am auzit de la cineva ca in timp ce descarci ceva pe torrent se poate opri download si sa ramana upload singur, fara sa se mai mearga download. Daca m-ati inteles va rog explicati-mi daca e posibila treaba asta. Multumesc pentru situl asta ca am descoperit foarte multe despre torrent.

 15. Apashul73 spune:

  Toti vorbiti de viteza de download dar de upload nu vb nimeni. Eu descarc cu 9-10 MB dar upload nu prea fac si asta de vreo 2-3 luni incoace. Am cont pe 2 din cele mai bune trakere din Romania si mie cam teama ca nu-mi mai fac ratia.
  Vreau si eu un ajutor sau un tutorial despre cum facem uploadul mai bun.

 16. jazz spune:

  Upload faci stand la seed 😛

 17. lucyy spune:

  Am o intrebare:
  Pot sa maresc viteza la utorrent fara un program? Adica eu am viteza maxima de 87 KB /sec. Sunt nemultumit de aceasta viteza si as dori sa o imbunatatesc. Daca ma puteti ajuta va rog… MULTUMESC ANTICIPAT!

 18. lucyy spune:

  Ionut, se poate acest lucru dar uploadul nu poate sa stea (la mine in pc) mai mult de 2 min fara download activat.

 19. 1960 spune:

  Salut!
  Cu scuzele de rigoare…

  Ce idiot a inventat / scornit asemenea cuvinte ce nu există, ori care te adâncesc în ceaţă mai rău decât dacă ar fi scrise în chineză, în uTorrent-ul tradus în RO?

  Exemple:
  Parolă pentru tasta şef?
  E şi o tastă subordonat ???
  Pauzează transferurile… ???
  Ignoră popîcul ???
  Caşul discului ??? Activează / Deactivează caşarea???

  Plus foarte multe cuvinte scrise cu literă mare în cadrul scurtelor definiri şi informaţii.
  Cât de tâmpit poţi fi să traduci în aşa fel, bătându-ţi joc de limba în care ai spus pentru prima dată MAMA !
  Îl anunţ pe idiotul ce a tradus, că în limba română nu se scriu cuvinte începând cu literă mare decât la începutul unei fraze/propoziţii, sau, dacă este vorba de un nume personal, ori, în anumite cazuri, dar asta este o excepţie, pentru a evidenţia un anume cuvânt.
  Observ această prostie crescândă legat de gramatica limbii noastre materne şi pe posturile tv, unde idioţii ce traduc, au uitat cele mai elementare reguli ale gramaticii limbii române.

  Sunt mulţi imbecili ce traduc în limba română meniurile şi fişierele de ajutor ale unor aplicaţii, dar care sunt nişte rebuturi fără cap, probabil au fost repetenţi ani la rând în şcoală, iar acum, se cred mari traducători.
  Cât de curând vom vedea traduceri la fel de imbecile ca şi traducătorii lor, ce vor înlocui ş, cu sh, ţ, cu tz, şi vor scrie precurtat tot ce ţine de un meniu, gem sms.
  Suntem un popor fără viitor, fără şanse la ceva mai bun, cu generaţiile de drogaţi şi ciudaţi ce se ridică şi profanează tot ce înseamnă român şi ce ţine de acest pământ.

  Între timp am descoperit şi cine este inteligenţa întruchipată, ce inventează astfel de cuvinte idioate:
  Acelaşi individ care a stricat multe aplicaţii la fişierele de limba română, prin idioţenia sa şi prin cuvintele inexistente, inventate de către el, pentru a da un înţeles în limba română, chiar dacă pentru acestea existau deja echivalente foarte clare în RO.
  Este acelaşi idiot care susţine sus şi tare că noi nu suntem români, ci rumâni, acelaşi idiot care a inventat cuvinte de genul:

  Ban => Surghiuneşte ( O traducere mai la obiect ar fi Blocat, Interzis, Fără acces )
  Bin => Bena
  Cookie => Fursec
  Laptop => Comportabil
  Lock => Zăvorăşte
  Unlock => Deszăvorăşte
  Unmute => Dezmuţeşte (probabil, Mute l-a tradus prin Muţeste?, ori Amuţeşte?)
  Cache – Cașează
  Docking station – Andocator
  Quad core – Cvadrinucleat
  Wallpaper – Tapet
  Tile – Pavimentează
  Downsample – Subeșantionează

  E dus rău saracul, cu capul, dacă are aşa ceva.

 20. iulia spune:

  Buna! Am si eu o problema… Nu mai pot accesa lasttorrnet.org imi scrie „404 not found”. Ma poate ajuta cineva. A, da, si inca ceva: descarcam un film si brusc s-a intrerupt si cand am dat la trackere imi arata asa: „descoperirea partenerilor locali:nepermisa schimb de parteneri-rex:nepermis tableta de hasuri distribuita-dht:nepermisa http://lasttorrents.org/announce.php?passkey=d0c4a2defa6ae59453b99b7624592a01:proxy error:error code:http 405″

  Sunt o incepatoare la torrent, deci sunt cam in pom 😉 . Daca binevoieste sa imi explice si mei cineva as fi recunoascatoare. Multumesc!

  PS: alte lucruri imi merg descarcate.

 21. Dan spune:

  Salut.
  Nu ma prea pricep la uTorent si acuma citeva zile Windowsul meu XP parea ca nu mai merge bine si a trebuit sa reinstalez tot de la zero. Am folosit pina acuma uTorentul cu care am downlodat multe fisere, unele erau in curs de downloadare. Pe noul sistem am instalat tot uTorentul 3.3. Intrebarea mea este urmatoarea: Cum pot sa fac astfel in cit cu noul utorent instalat sa am aceleasi activitati ca inainte de instalarea sistemului? Adica noul uTorent sa continue downloadurile / uploadurile realizate de uTorentul vechi (inainte de instalarea sistemului)?
  Mentionez ca inainte de instalare am facut o copie a vechiului folderului uTorent din ApplicationData precum si o copie a folderului Download cu fisierele downloadate.

 22. Alex spune:

  Am si eu o problema: cand incerca sa descarc de pe diferite torente nu imi deschide utorent-ul pt. a descarca cu el. Ce sa fac in aceasta situatie?

 23. nae spune:

  Buna ziua
  Cum poate fi sters directorul uTorrent? El s-a instalat fara voie in Application Data si de cate ori incerc sa-l sterg apare un mesaj cum ca unul din fisierele componente este folosit de catre un alt utilizator sau program.
  Multumesc.

 24. Robert spune:

  Salut,
  Am reinstalat windows-ul, aveam 7 si l-am pus pe 8.1. As dori sa intreb daca mai pot sa pun la seed filmele care erau in utorrent inainte? Am toate filmele salvate intr-un folder. Merci


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *