Comentariile video: o nouă modă?


Acum câteva zile TechCrunch anunţa ceea ce speră a fi începutul unei mode (să nu spunem chiar revoluţii): videocomentariile. Respectivul articol are acum, când scriu acest articol, două sute de comentarii, multe video! Că între blogging şi video se leagă o căsătorie strânsă era de prevăzut. Vă amintiţi de exemplu despre pluginul Viddler pentru videobloggeri, pe care l-am prezentat recent. Dacă acela era orientat pentru articole, noutatea promovată de TechCrunch este şi pentru articole şi pentru comentarii. Pentru nerăbdători: e vorba de Seesmic WP Plugin.

img14

Michael Arrington mărturiseşte în respectivul articol că TechCrunch a investit în Seesmic, acum bucurându-se de această nouă "jucărie". Practic problema "mare" este că trebuie să ai un cont deschis pe Seesmic.com, şi evident o cameră web. În rest a comenta cu un clip video este chiar o joacă de copil. De ce comentarii video? Pentru că vizitatorii blogului primesc astfel o faţă, o voce, dincolo de vorbe fiind prezent şi limbajul gesturilor, trupului… Este clar că un videocomentariu spune, poate spune mai mult decât un textcomentariu. Probabil cei care nu tastează prea rapid vor prefera această modalitate. Cei care au bloguri în WordPress pot testa imediat facilitatea graţie pluginului deja pomenit mai sus.

Mulţi au sărit în sus de bucurie, afirmând că spamul în comentarii a murit. Mă super-îndoiesc. Să nu subestimăm inteligenţa spammerilor. Şi până la spamul automat va fi cel manual. De exemplu aş putea să merg la articolul lui Arrington şi să mă înregistrez spunând ca un papagal: "Come and visit CNet.ro! Come and visit CNet.ro!" Ar fi spam fără îndoială.

De fapt după câteva zile elanul multora s-a topit. Mă bucur că nu am scris pe val despre subiect pentru că acum poate fi privit cu mai mare ataşare. Sunt în fapt mai multe motive actuale care se ridică împotriva ideii de videocomentarii:

  • sunt mai greu de urmărit: un vizitator poate "scana" cu privirea imediat 10 comentarii… dar 10 videocomentarii vor presupune multe clickuri, timpi de aşteptare…
  • videocomentatorii vor fi adesea persoane fără talente oratorice, deci va trebui să rabzi multe "ăăăăăă"-uri şi vorbe în vânt
  • ce să mai spunem de moderare? ce distracţie să stai să urmăreşti videoclipuri în loc să citeşti câteva rânduri
    – un link spus într-un videocomentariu 1) e mai greu de înţeles; dar mai ales 2) nu e clickabil!
  • vrei nu vrei, o pagină cu videocomentarii va necesita un timp de încărcare mai mare decât o pagină cu comentarii text
  • videocomentariile nu pot fi indexate de motoarele de căutare (se pot eventual adăuga taguri)

Poate ar mai fi şi alte motive (un articol recomandabil ar fi acesta). Care este însă opinia voastră? Credeţi că videocomentariile sunt o idee bună? Haideţi la final să vedem reclama la acest nou serviciu.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Florin Grozea spune:

    Mi-am instalat şi eu plug-in-ul Seesmic. Şi atenţie: poţi face un comentariu video chiar dacă nu ai cont pe Seesmic! Ai opţiunea Anonim.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *